DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
8 martie 2011
Nr. 129/VIII/3

DREPT LA REPLICĂ

Către,
ZIARUL FINANCIAR
În atenţia SORIN PISLARU
IULIAN ANGHEL


Referitor la articolul „Dezastru la bilanţul Ministerului Public: fiecare procuror DNA a avut, în medie, doar 3 (trei) dosare trimise în instanţă”, publicat la data de 08 martie 2011 în cotidianul „Ziarul Financiar”, Biroul de Informare şi Relaţii Publice este abilitat să facă următoarele precizări:
La sfârşitul anului 2010, la DNA lucrau efectiv 118 procurori, iar activitatea penală (aceea care reprezintă relevanţă din perspectiva soluţionării cauzelor) a fost desfăşurată de un număr mediu de 73 de procurori. În cursul anului 2010, cei 73 de procurori au soluţionat un număr de 2957 de cauze penale.
Pe de altă parte, relevantă din punct de vedere al activităţii DNA este nu atât abordarea strict cantitativă (număr de dosare soluţionate, trimise în judecată) cât cea calitativă. Amintim că DNA are în competenţă soluţionarea cauzelor de corupţie medie şi mare, a căror caracteristică o reprezintă gravitatea infracţiunilor, calitatea persoanelor cercetate şi complexitatea cauzelor. Astfel, aşa cum rezultă din raportul de activitate al DNA „în anul 2010, activitatea Direcţiei Naţionale Anticorupţie a însemnat consecvenţă în investigarea unor cauze complexe de corupţie privind fapte grave comise de demnitari, magistraţi ori persoane cu poziţii de conducere în administraţia publică centrală şi locală, atât din perspectiva trimiterii în judecată dispuse de procurori cât şi din aceea a măsurilor preventive ori a hotărârilor de condamnare dispuse de instanţe”.

În virtutea dreptului cititorilor dvs. la o informare corectă, vă solicităm să publicaţi aceste precizări.

BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE