DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
29 noiembrie 2010
Nr. 633/VIII/3

COMUNICAT

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Bacău au dispus trimiterea în judecată a 95 de inculpaţi în legătură cu fraudarea examenul de bacalaureat organizat în centrul de examen din cadrul Grupului Şcolar „Al. Vlahuţă” din comuna Podu Turcului, judeţul Bacău, prima sesiune 2010.

Au fost trimişi în judecată următorii inculpaţi:
ŢOPA DUMITRU, fost director al Grupului Şcolar „Al. Vlahuţă” din comuna Podu Turcului, judeţul Bacău şi ANTOHE DOINA, fost director adjunct al aceluiaşi liceu, în sarcina cărora au fost reţinute următoarele infracţiuni:
- trafic de influenţă, în formă continuată (20 de acte materiale),
- asociere pentru săvârşirea de infracţiuni de corupţie şi
- dare de mită în formă continuată (2 acte materiale),

MORARU TATIANA, fostă secretară în cadrul Grupului Şcolar „Al. Vlahuţă” din comuna Podu Turcului, judeţul Bacău, în sarcina căreia au fost reţinute următoarele infracţiuni:
- complicitate la trafic de influenţă în formă continuată (2 acte materiale),
- asociere pentru săvârşirea de infracţiuni de corupţie şi
- complicitate la infracţiunea de dare de mită în formă continuată (2 acte materiale),

BALAN LIVIU, profesor în cadrul Grupului Şcolar „Al. Vlahuţă” din comuna Podu Turcului, judeţul Bacău, în sarcina căruia au fost reţinute următoarele infracţiuni:
- complicitate la trafic de influenţă în formă continuată (11 acte materiale),
- asociere pentru săvârşirea de infracţiuni de corupţie,

ENACHE DANIEL-TEODOR, profesor în cadrul Grupului Şcolar „Al. Vlahuţă” din comuna Podu Turcului, judeţul Bacău, în sarcina căruia a fost reţinută infracţiunea de complicitate la trafic de influenţă în formă continuată (6 acte materiale),

BOGHIU VIORICA, bibliotecar în cadrul Grupului Şcolar „Al. Vlahuţă” din comuna Podu Turcului, judeţul Bacău, în sarcina căreia a fost reţinută infracţiunea de complicitate la trafic de influenţă în formă continuată (5 acte materiale),

BARBU MARIN şi DAVID SPIRU, profesori, ambii desemnaţi asistenţi în cadrul comisiei de bacalaureat, în sarcina cărora a fost reţinută infracţiunea de luare de mită,
- 81 de candidaţi la examenul de bacalaureat sau rude ale acestora, în sarcina cărora a fost reţinută infracţiunea de cumpărare de influenţă şi
- 6 intermediari ai candidaţilor la examenul de bacalaureat în sarcina cărora a fost reţinută infracţiunea de complicitate la cumpărare de influenţă.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:
În perioada susţinerii examenului de bacalaureat, sesiunea iunie 2010, în centrul de examen Grupul Şcolar „Al. Vlahuţă” Podu Turcului, inculpaţii Ţopa Dumitru, director, Antohe Doina, director adjunct, Moraru Tatiana, secretară şi Balan Liviu - profesor, toţi din cadrul grupului şcolar susmenţionat, s-au asociat în vederea comiterii unor infracţiuni de corupţie. Inculpaţii au plănuit şi organizat fraudarea examenului de bacalaureat prin aceea că probele de examen au fost promovate în mod fraudulos de către candidaţii care au dat diverse sume de bani. De asemenea, Ţopa Dumitru a făcut demersuri la Inspectoratul Şcolar Judeţean Bacău pentru ca profesorii şi asistenţii care compuneau comisia de bacalaureat să fie cadre didactice agreate.
Ţopa Dumitru şi Moraru Tatiana, prin angrenarea altor persoane, au asigurat rezolvarea variantei de subiect extrase pentru proba scrisă la limba şi literatura română, multiplicarea rezolvării şi distribuirea acestora în sălile de examen, chiar în timpul desfăşurării acestei probe.
În realizarea scopului urmărit prin asociere, Ţopa Dumitru şi Antohe Doina, beneficiind de complicitatea inculpaţilor Moraru Tatiana, Bălan Liviu, Boghiu Viorica şi Enache Teodor-Daniel, au pretins, au acceptat promisiunea şi au primit sume de bani (de regulă 2000 lei sau echivalentul în euro a acestei sume) sau alte foloase materiale (sume de bani neprecizate şi produse alimentare), direct sau indirect, pentru a interveni la membrii comisiei de bacalaureat care să asigure promovarea frauduloasă a probelor scrise de către candidaţi. Prin încălcarea atribuţiilor prevăzute de Metodologia de organizare şi desfăşurare a examenului de bacalaureat de către membrii comisiei de bacalaureat şi cadrele didactice – asistenţi, candidaţilor le-au fost puse la dispoziţie rezolvările subiectelor la proba scrisă de limba şi literatura română.
În timpul desfăşurării probei scrise la limba şi literatura română, din sumele de bani primite de la candidaţi şi aflate la dispoziţia lor, Ţopa Dumitru şi Antohe Doina, prin intermediul inculpatei Moraru Tatiana, au dat suma de 2.100 lei inculpatului David Spiru şi suma de 1.100 lei inculpatului Barbu Marian, ambii având calitatea de asistenţi în cadrul comisiei de bacalaureat, aceştia fiind directori ai unor şcoli de arte şi meserii din judeţul Bacău. Aceste sume au fost date pentru ca David Spiru şi Barbu Marian să nu semnaleze fraudarea examenului, să permită distribuirea rezolvării subiectelor de către Moraru Tatiana şi de alte persoane, să accepte ca elevii să copieze aceste soluţii şi să-şi exercite autoritatea şi asupra celorlalţi supraveghetori, cadre didactice în unităţile de învăţământ conduse de David Spiru şi Barbu Marian.
La data de 28 iunie 2010, după susţinerea probei scrise la limba şi literatura română, cu ocazia efectuării percheziţiei în sediul liceului, au fost identificate 56 de plicuri conţinând sume de bani pe care erau înscrise numele candidaţilor. În total, au fost găsite sumele de 91.850 lei (reprezentând aproximativ 21.360 euro) şi 7.750 euro.
De asemenea, pe lângă aceşti bani, Ţopa Dumitru şi Antohe Doina au mai primit de la candidaţi sau persoane interesate în promovarea de către aceştia a examenului de bacalaureat sumele de 19.000 lei, 1.850 euro precum şi 8 plicuri conţinând sume de bani neprecizate.
În vederea confiscării, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra sumelor totale de 27.750 lei, 3.375 euro şi 124 dolari SUA aparţinând inculpaţilor Ţopa Dumitru, Antohe Doina şi Moraru Tatiana.
Inculpaţii Ţopa Dumitru, Antohe Doina,Moraru Tatiana şi Balan Liviu au fost arestaţi prin hotărârile Tribunalului Bacău din datele de 29 iunie 2010, respectiv 23 iulie 2010 (comunicatele nr. 253/VIII/3 şi 299/VIII/3 afişate pe site-ul www.pna.ro). Prin hotărâri ale Curţii de Apel Bacău, în cursul lunii octombrie 2010, Ţopa Dumitru, Antohe Doina şi Moraru Tatiana au fost liberaţi provizoriu pe cauţiune iar Balan Liviu a fost pus în libertate la data de 19 august 2010.

La instrumentarea acestui dosar, procurorii anticorupţie au colaborat cu ofiţeri din cadrul M.A.I – Direcţia Generală Anticorupţie.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Bacău.

Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE


Alte legături de la această informație

comunicate-hotărâri de condamnare din 20 septembrie 2011
comunicate-hotărâri de condamnare din 19 octombrie 2012
comunicate-hotărâri de condamnare din 14 noiembrie 2013