Pagina de Internet a DNA folosește cookies pentru îmbunătățirea experienței dvs. de navigare pe acest site.  Pentru mai multe detalii puteți naviga aici 
The DNA website uses cookies for enhancing your experience when browsing the website.  For more details, you may find navigate here 

Direcția Națională Anticorupție

MINISTERUL PUBLIC

PARCHETUL

DE PE LÂNGĂ

ÎNALTA CURTE DE CASAȚIE ȘI JUSTIȚIE

 
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
03 noiembrie 2010
Nr. 583/VIII/3

COMUNICAT

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor:

CIOFLINĂ DUMITRU, fost secretar de stat în Ministerul Apărării Naţionale (M.Ap.N) şi fost şef al Marelui Stat Major General, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă calificată,

BABIUC VICTOR, fost ministru al Ministerului Apărării Naţionale în perioada decembrie 1997 – 2000, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă calificată şi luare de mită,

BABIUC IOANA CRISTINA ANCA în sarcina căreia s-a reţinut infracţiunea de complicitate la luare de mită şi

BECALI GEORGE în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă calificată şi continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

În perioada 1996 – 1999, în calitate de administrator al terenurilor domeniului proprietate publică a statului din zona Voluntari (fosta Fermă Roşia), M.Ap.N. a efectuat două schimburi de terenuri cu inculpatul Becali George, suprafaţa totală cedată acestuia în urma celor două schimburi fiind de 28,89 ha teren arabil intravilan, schimburi ce au avut drept consecinţă prejudicierea statului român cu suma totală de 892.758 USD.
Astfel, inculpaţii Cioflină Dumitru şi Babiuc Victor, uzând de prerogativele funcţiilor de conducere pe care le deţineau în cadrul acestui minister, au aprobat schimburile de terenuri dintre M.Ap.N. şi Becali George cu încălcarea dispoziţiilor legale ce reglementează proprietatea publică şi circulaţia juridică a terenurilor, în defavoarea statului. Cei doi inculpaţi au făcut demersuri pentru grăbirea finalizării schimbului, în condiţiile în care instituţii ale statului şi funcţionari din cadrul M.Ap.N. implicaţi atrăgeau atenţia cu privire la diferenţa de valoare dintre terenurile ce fac obiectul schimbului şi lipsa utilităţii terenului de la Ştefăneştii de Jos pentru M.Ap.N. Pentru a da o aparenţă de legitimitate acestor schimburi, cei doi inculpaţi au inclus în Planul de apărare al ţării pentru perioada 1997-2000 construirea unui punct de comandă nou la Ştefăneştii de Jos.

În concret, în perioada 1995-1997, inculpatul Cioflină Dumitru, în calitate de secretar de stat şi şef al Marelui Stat Major General, a exercitat în mod abuziv atribuţiile stabilite prin lege în sarcina ministrului, dispunând prin ordin verbal persoanelor din subordine să efectueze demersuri pentru identificarea unui teren în localitatea Ştefăneşti, judeţul Ilfov, în vederea unui schimb cu M.Ap.N. şi să facă demersurile pentru realizarea schimbului. Pentru a motiva realizarea schimbului, Cioflină Dumitru a stabilit necesitatea unui obiectiv militar nou la Ştefăneşti fără avizul Statului Major General – singurul abilitat prin Legea de organizare şi funcţionare a CSAT să stabilească obiectivele necesare pentru nevoile operative ale forţelor sistemului naţional de apărare. Cioflină Dumitru a aprobat schimbul de terenuri cu inculpatul Becali George fără informarea şi fără acordul ministrului, în condiţii dezavantajoase pentru minister din punct de vedere valoric şi fără ca obiectivul de la Ştefăneşti să fie prevăzut în proiectul Programului de pregătire operativă a teritoriului pentru apărare pentru perioada 1997-2000.
Astfel, la data de 5 octombrie 1998, a fost încheiat un contract de schimb imobiliar între Ministerul Apărării Naţionale şi Becali George, prin care se predau la schimb 8,80 ha teren situat în intravilanul com. Voluntari (Ministerul Apărării Naţionale) şi 9,36 ha teren situat în com. Ştefăneşti, jud. Ilfov (Becali George).

La rândul său, inculpatul Babiuc Victor, la câteva zile după numirea în funcţia de ministru al apărării naţionale, a aprobat Programul de pregătire operativă a teritoriului pentru apărare pentru perioada 1997-2000 în care a fost inclus un obiectiv nou la Ştefăneşti fără avizul Statului Major General şi fără o justificare a nevoilor operative ale forţelor sistemului naţional de apărare intervenită în perioada iulie 1996-ianuarie 1997.
La data de 4 iunie 1999, a fost încheiat un contract de schimb imobiliar între Ministerul Apărării Naţionale şi Becali George prin care acesta din urmă a predat suprafaţa de 21,58 ha teren în zona com. Ştefăneşti în schimbul a 20,9 ha în zona com. Voluntari, jud. Ilfov.
Inculpatul Babiuc Victor a aprobat efectuarea schimbului de terenuri cu inculpatul Becali George cu încălcarea dispoziţiilor legale privind regimul juridic al bunurilor proprietate publică şi cu încălcarea dispoziţiilor privind circulaţia juridică a terenurilor, fără un aviz din partea Direcţiei Legislaţie şi Contencios din M.Ap.N. De asemenea, schimbul a fost aprobat şi în condiţiile în care Ministerul Agriculturii şi Alimentaţiei a refuzat să se pronunţe cu privire la natura juridică a terenurilor până la adoptarea Legii privind proprietatea publică iar Ministerul de Justiţie şi-a exprimat un punct de vedere ferm în sensul că terenul administrat de către M.Ap.N. nu poate fi decât proprietate publică.
În plus, contractul a fost parafat şi în condiţiile în care terenurile date la schimb de Becali George aveau un regim juridic incert, în sensul că documentaţia ce servea la dovedirea titlului de proprietate avea la bază înscrisuri false iar unele suprafeţe erau grevate de sarcini.
Inculpatul Babiuc Victor a aprobat încheierea acestui contract în condiţiile în care anterior, fiica sa, Babiuc Ioana-Cristina - Anca încheiase cu inculpatul Becali George, la un preţ simbolic, un contract de vânzare cumpărare pentru suprafaţa de 700 m2 din terenul pentru care inculpatul Cioflină Dumitru aprobase efectuarea schimbului, tranzacţia fiind efectuată, cu acordul ambelor părţi, în lipsa unui titlu valabil al inculpatului Becali George deoarece contractul de schimb nu se perfectase încă.
În această modalitate, Babiuc Victor a obţinut un folos necuvenit în sumă de 3.000 USD reprezentând diferenţa dintre valoarea terenului stabilită prin expertiză şi preţul achitat.

Prejudiciul cauzat statului prin efectuarea celor două schimburi de terenuri este de 892.758 USD.
Ministerul de Finanţe s-a constituit parte civilă în proces cu suma de 942.250 USD.
În vederea recuperării acestei pagube, procurorii au instituit sechestru asigurător asupra bunurilor mobile şi imobile ale inculpaţilor Cioflină Dumitru, Becali George şi Babiuc Victor.
De asemenea, în vederea confiscării speciale s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra terenului în suprafaţă de 700 m2 aparţinând inculpatei Babiuc Ioana Cristina Anca.

Având în vedere că inculpatul Babiuc Victor a îndeplinit funcţia de ministru al Ministerului Apărării Naţionale, în data de 16 ianuarie 2008, urmare a solicitării Direcţiei Naţionale Anticorupţie din data de 19 septembrie 2007, în temeiul art. 109 alin 2 din Constituţia României şi a prevederilor art. 12 şi art. 18 din Legea nr. 115/1999 privind responsabilitatea ministerială, republicată, Preşedintele României a adresat ministrului interimar al justiţiei cererea privind declanşarea procedurilor legale pentru urmărirea penală a domnului Babiuc Victor. Cererea a fost transmisă Direcţiei Naţionale Anticorupţie la data de 22.01.2008.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE


Alte legături de la această informație

comunicate-hotărâri de condamnare din 20 mai 2013