Pagina de Internet a DNA folosește cookies pentru îmbunătățirea experienței dvs. de navigare pe acest site.  Pentru mai multe detalii puteți naviga aici 
The DNA website uses cookies for enhancing your experience when browsing the website.  For more details, you may find navigate here 

Direcția Națională Anticorupție

MINISTERUL PUBLIC

PARCHETUL

DE PE LÂNGĂ

ÎNALTA CURTE DE CASAȚIE ȘI JUSTIȚIE

 
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
27 noiembrie 2009
Nr. 307/VIII/3

COMUNICAT

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Timişoara au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor:

TOMOIAGĂ VASILE, fost inspector şef la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (I.S.U) „Semenic” al jud. Caraş-Severin, cu gradul de colonel în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de:
- abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, dacă funcţionarul public a obţinut pentru altul un avantaj nepatrimonial,
- fals intelectual şi
- uz de fals, toate în formă continuată;

TRANDAFIR MARTIN, fost şeful Serviciului de Informaţii şi Protecţie Internă Caraş-Severin, cu gradul profesional de comisar-şef de poliţie, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de:
- abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, dacă funcţionarul public a obţinut pentru altul un avantaj nepatrimonial,
- instigare la fals intelectual şi
- instigare la uz de fals, toate în formă continuată;

ŞTEFAN MIHĂIŢĂ EUGEN, AFRONIE EUGEN-MARIUS, PRUNDEANU VALERIU, PLOCON ANDI - DANIEL, DRAGU CRISTIAN - PETRU şi IFRIM GABRIEL, ofiţeri în cadrul I.S.U. „Semenic” Caraş-Severin, în sarcina cărora s-au reţinut următoarele infracţiuni:
- abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, dacă funcţionarul public a obţinut pentru altul un avantaj nepatrimonial,
- fals intelectual şi
- uz de fals, toate în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

În perioada 13 iulie - 13 august 2007, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Semenic” Caraş Severin - Reşiţa, a organizat un concurs pentru încadrarea de subofiţeri din sursă directă, în scopul ocupării unor posturi vacante existente la nivelul sediului inspectoratului, cât şi a unor subunităţi de pe raza judeţului.
În acest scop, conducerea I.S.U Caraş - Severin a numit mai multe comisii de examinare, printre care şi cea pentru susţinerea probelor fizice în cursul lunii august 2007, formată din inculpaţii: preşedinte lt.col. Ştefan Mihăiţă Eugen şi membrii: lt. col. Iancu Mircea, lt. Afronie Eugen, lt. Prundeanu Valeriu, lt. Plocon Andi şi cpt. Dragu Cristian, secretar fiind cpt. Ifrim Gabriel.
Inculpatul Tomioagă Vasile, Inspector şef al ISU Semenic Caraş-Severin avea ca atribuţii de serviciu urmărirea, coordonarea şi controlul comisiilor de examinare la concursurile de ocupare a posturilor de subofiţeri, iar prin ordinele de zi, regulamentele militare şi planurile de măsuri adoptate avea sarcina de serviciu de a verifica şi superviza activităţile membrilor comisiilor, aprobând rezultatele finale ale concursurilor organizate de unitatea pe care o conducea.
Inculpatul Trandafir Martin, comisar şef şi funcţia de şef al Serviciului de Informaţii şi Protecţie Internă al jud. Caraş Severin avea ca atribuţii asigurarea corectitudinii examenelor concurs pentru ocuparea unor posturi vacante, prevenirea şi combaterea faptelor de abuz şi corupţie.
În acest context, inculpaţii Tomoiagă Vasile, Trandafir Martin, împreună cu membrii comisiei pentru susţinerea probelor fizice, şi-au exercitat în mod abuziv îndatoririle de serviciu şi au favorizat un număr de 48 de candidaţi prin majorarea notelor obţinute şi a timpilor realizaţi la probele fizice, fiind admişi în detrimentul altor candidaţi.
Aceste rezultate eronate au fost consemnate în procesele verbale cu rezultatele finale ale examenelor, care au fost semnate de comandantul I.S.U. şi de membrii comisiei de examinare.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Judecătoria Reşiţa, jud. Caraş-Severin.

La instrumentarea acestui dosar, procurorii au colaborat cu ofiţeri din cadrul M.A.I. - Direcţia Generală Anticorupţie

Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE