DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
  9 aprilie 2020
Nr. 222/VIII/3

BULETIN DE PRESĂ


Biroul de Informare și Relații Publice a întocmit o sinteză a cauzelor finalizate de procurorii anticorupție în luna martie 2020, altele decât cele deja mediatizate prin intermediul comunicatelor de presă:

1. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Cluj au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:

POTROVIȚĂ STELIAN, la data faptei secretar al municipiului Zalău, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit,
ONACA DOREL CRINEL, la data faptei inspector în cadrul Serviciului Registru Agricol și Fond Funciar – Biroul Fond Funciar de la Primăria municipiului Zalău, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit

Persoană fizică, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut în esență următoarea stare de fapt:

În cursul anului 2011, inculpatul Potroviță Stelian, în calitatea menționată mai sus, și-ar fi încălcat atribuțiile de serviciu în contextul atribuirii către o persoană, reprezentată de inculpatul – persoană fizică, a unei suprafețe de teren intravilan de 6.100 mp ce aparținea Statului Român și care nu făcea parte din rezerva aflată la dispoziția Comisiei Locale.
La momentul respectiv, în localitatea Zalău, existau alte suprafețe de teren agricol pentru a satisface integral cererile proprietarului.
În demersul său, inculpatul Potroviță Stelian ar fi beneficiat și de ajutorul celorlalți doi inculpați care i-ar fi pus la dispoziție mai multe înscrisuri (documentația topografică) care au stat la baza semnării procesului verbal de punere în posesie.
Ministerul Finanțelor Publice a precizat că se constituie parte civilă în cauză și solicită:
- în principal restituirea bunului în natură și restabilirea situației anterioare, prin revenirea acestuia în proprietatea statului și prin anularea actelor juridice produs al infracțiunii;
- în subsidiar, dacă repararea pagubei în natură nu mai este posibilă, repararea pagubei prin obligarea persoanelor vinovate la plata sumei reprezentând contravaloarea bunului imobil, precum și acordarea despăgubirilor bănești pentru folosul de care a fost lipsită partea civilă.
Prin infracțiunea săvârșită ar fi fost cauzat Statului Român un prejudiciu total de 1.754.820 lei (format din suma de 1.310.740 lei – valoarea terenului la nivelul lunii decembrie 2019, la care se adaugă lipsa de folosință a terenului în perioada aprilie 2011 - decembrie 2019, respectiv 444.080 lei).

În cauză, s-a dispus indisponibilizarea prin instituirea măsurii asiguratorii a sechestrului asupra mai multor bunuri imobile ce aparțin inculpaților.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Sălaj cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.



2. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Cluj au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului
Persoană fizică, la data faptelor diriginte de șantier și membru al Comisiei pentru asigurarea managementului subprogramului „Extindere și Reamenajare Parc Zoologic și de Agrement Turda, județul Cluj”, pentru comiterea infracțiunilor de:
- participație improprie în modalitatea instigării la săvârșirea în formă continuată a infracțiunii de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul,
- participație improprie în modalitatea instigării la săvârșirea infracțiunii de fals în declarații, în formă continuată,
- participație improprie în modalitatea instigării la săvârșirea infracțiunii de fals intelectual,
- participație improprie în modalitatea instigării la săvârșirea infracțiunii de uz de fals.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 2010-2012, în contextul asigurării managementului subprogramului ”Extindere și reamenajare parc zoologic și de agrement Turda”, inculpatul, în calitățile menționate mai sus, ar fi procedat la certificarea executării unor lucrări care nu fuseseră în realitate executate, prin vizarea unor documente (situații de plăți, înscrisuri intitulate „Realizare lucrări contractate” etc.) emise de două societăți comerciale, în calitate de executant al lucrărilor.
Ulterior, în baza documentelor respective, persoane din cadrul primăriei municipiului Turda ar fi completat, fără vinovăție, la rândul lor alte înscrisuri care au permis decontarea cheltuielilor pretins executate.
Acționând în această manieră a fost produs patrimoniului primăriei municipiului Turda un prejudiciu în sumă de 1.711.236 lei concomitent cu obținerea unui folos necuvenit în același cuantum pentru firmele respective.
Primăria municipiului Turda a formulat pretenții civile în cuantum de 2.257.881 lei.
În cauză s-a dispus instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra bunurilor mobile și imobile ce aparțin inculpatului.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Cluj, cu propunerea de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.



3. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Alba-Iulia au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:
- MARIAN ELENA, la data faptei primar al comunei Brateiu, județul Sibiu,
- CHIȘIU IONEL, la data faptei consilier principal în cadrul Primăriei Brateiu, județul Sibiu,
- ANDREI ANCA MARIA, la data faptei referent în cadrul Primăriei Brateiu, județul Sibiu,
- persoană fizică, fără vreo calitate specială,
în sarcina fiecăruia reținându-se comiterea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente sau declarații false în scopul obținerii pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada 2012-2015, cei patru inculpați, în nume propriu și cu rea-credință, ar fi depus la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.) mai multe documente false (contracte de arendare, diferite adeverințe, etc.) în scopul de a obține în mod injust sume de bani în cadrul schemelor de plată unică pe suprafață, pentru suprafețe de teren pe care nu le dețineau în realitate.
Prin aceste demersuri, inculpații ar fi obținut pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum total de 154.277 lei.
În cauză, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură s-a constituit parte civilă cu suma 166.790 lei, la care se adaugă plata dobânzilor și penalităților de întârziere prevăzute de legislația în vigoare.
În cauză s-a dispus luarea măsurilor asigurătorii asupra bunurilor mobile și imobile ale inculpaților.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Sibiu cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.



4. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Cluj au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatei
Persoană fizică, la data faptei reprezentant legal al unei societăți comerciale, pentru comiterea infracțiunilor de:
- participație improprie (în forma complicității) la folosire sau prezentare, cu rea-credință, de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată,
- fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată (3 fapte).

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 2012 - 2013, în contextul implementării unui proiect finanțat din fonduri europene ce avea ca obiect realizarea unor stații „self service” de închiriere biciclete, inculpata, în calitatea menționată mai sus, ar fi înaintat managerului de proiect din partea Primăriei Municipiului Cluj-Napoca mai multe documente false (situații de lucrări și procese verbale anexate acestora) în scopul obținerii pe nedrept a unor sume de bani din finanțarea nerambursabilă. În documentele respective, inculpata ar fi menționat cantități de materiale/lucrări care nu ar fi fost executate la momentul decontării.
În același context, inculpata ar fi falsificat și procesele verbale de atestare a calității lucrărilor, prin contrafacerea semnăturilor mai multor ingineri, cu atribuții în executarea și supravegherea lucrărilor.
Ulterior, managerul de proiect, fără a cunoaște caracterul lor fals, ar fi depus documentele respective la Autoritatea de Managerment, facilitând astfel obținerea pe nedrept de către inculpată a sumei totale de 44.649,28 lei, fără TVA.
În cauză, Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice s-a constituit parte civilă cu suma 59.072 lei.
În cauză s-a dispus instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra unui imobil ce aparțin inculpatei.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Cluj, cu propunerea de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Actualizare (12.04.2021):

La data de 02 aprilie 2021, procurorii anticorupție au încheiat acorduri de recunoaștere a vinovăției cu trei persoane fizice, în sarcina cărora s-a reținut infracțiunea de mărturie mincinoasă.

În prezența apărătorilor aleși, acestea au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reținute în sarcina lor, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și sunt de acord cu felul și cuantumul pedepselor aplicate, precum și cu forma de executare a acestora, respectiv șase luni închisoare cu amânarea aplicării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de doi ani.

Dosarul de urmărire penală împreună cu acordul de recunoaștere a vinovăției au fost trimise la Tribunalul Cluj.

Actualizare (05.02.2024):

Prin decizia penală nr. 738 din 26.04.2023 Curtea de Apel Cluj a dispus încetarea procesului penal pornit împotriva inculpatei S.M., pentru infracțiunea de participație improprie (în forma complicității) la folosire sau prezentare, cu rea-credință, de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată, ca urmare a intervenirii prescripției răspunderii penale.
Prin aceeași decizie penală, Curtea de Apel Cluj a dispus achitarea inculpatei S.M. pentru infracțiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată (3 fapte), întrucât nu există probe că inculpata a comis infracțiunile.
Respinge acțiunea civilă exercitată de Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice.
Obligă apelanta – parte civilă Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice la plata către stat a sumei de 400 lei cu titlu de cheltuieli judiciare parțiale avansate în prezenta procedură.

DEFINITIVĂ



5. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus sesizarea instanței de judecată, în baza dispozițiilor art. 483 Cod procedură penală, cu acordul de recunoaștere a vinovăției a unei persoane fizice, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:
- schimbare, fără respectarea prevederilor legale, a destinației fondurilor europene,
- fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată și
- uz de fals.

În acordul de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 27 iunie 2019 – 05 octombrie 2019, inculpata persoană fizică ar fi utilizat suma de 109.426 lei din cei 133.755 lei încasați ca primă tranșă în cadrul schemei de ajutorare „România Start-up”, conform contractului încheiat anterior cu Ministerul Fondurilor Europene, în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate.
Contractul respectiv prevedea, potrivit planului de afaceri aprobat, deschiderea și funcționarea unei cafenele în orașul Măcin, județ Tulcea, iar în schimb banii încasați ar fi fost folosiți în scop personal.
Astfel, o parte din bani ar fi fost folosiți pentru achiziționarea unui autoturism iar restul ar fi fost scoși în numerar și cheltuiți pentru achiziția de îmbrăcăminte precum și pentru plata chiriei unei garsoniere situată în București.
Ulterior, inculpata ar fi depus la Ministerul Fondurilor Europene mai multe documente falsificate din care ar fi rezultat că sumele de bani ar fi fost cheltuite pentru funcționarea cafenelei.
În cauză, Ministerul Fondurilor Europene s-a constituit parte civilă cu sumele cu care a fost prejudiciat prin comiterea faptelor.
În cauză a fost dispusă măsura asiguratorie a sechestrului mai multor bunuri mobile și imobile ce aparțin inculpatei.
În prezența avocatului, inculpata a declarat expres că recunoaște comiterea faptelor reținute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv un an și 10 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani și interzicerea, pe o perioadă de 3 ani, de la executarea pedepsei principale, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat și de a ocupa funcția, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfășura activitatea de care s-a folosit pentru săvârșirea infracțiunilor.
Pe parcursul termenului de supraveghere, inculpata va presta o muncă neremunerată în folosul comunității pe o perioadă de 60 de zile, la instituții din cadrul Primăriei orașului Măcin sau din cadrul Consiliului județean Tulcea.

Dosarul de urmărire penală privindu-o pe inculpată împreună cu acordul de recunoaștere a vinovăției au fost înaintate la Tribunalul București cu propunerea de a se menține măsura asiguratorie dispusă în cauză.



6. În cauza mediatizată prin comunicatul nr. 730/VIII/3 din 20 septembrie 2019 procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus trimiterea în judecată,

în stare de arest preventiv, a inculpatului VĂDUVA MITICĂ, la data faptelor comisar de poliție, șef al Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatricularea Vehiculelor (SPCRPCIV) Giurgiu, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
- luare de mită în formă continuată,
- trafic de influență în formă continuată,

sub control judiciar, a inculpatului MOTOTOLEA MARIN, la data faptelor primar al comunei Valea Dragului, județul Giurgiu, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
- complicitate la luare de mită, în formă continuată,
- complicitate la trafic de influență, în formă continuată,

În stare de libertate, a cinci inculpați, persoane fizice, pentru săvârșirea unor infracțiuni de luare de mită, trafic de influență, cumpărare de influență, săvârșite în forma autoratului, complicității și instigării.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut în esență următoarea stare de fapt:

În perioada septembrie 2018-10 septembrie 2019, inculpatul Văduva Mitică, în calitatea sus menționată, prin intermediul celorlalți inculpați, ar fi pretins și primit de la mai multe persoane diverse sume de bani, totalizând 7.000 euro și 2.900 lei, pentru:
- promovarea unor candidați la proba practică din cadrul examenului pentru obținerea permisului de conducere,
- programarea „peste rând” a candidaților la proba practică din cadrul examenului pentru obținerea permisului de conducere (art. 8 alin. 5 din Ordinul nr. 268/2010 privind procedura de examinare pentru obținerea permisului de conducere, prevede că programarea la proba practică se face în limita locurilor disponibile și în ordinea solicitării),
- înmatricularea cu prioritate a unor autoturisme.
În același context, în perioada februarie – 10 iunie 2019, inculpatul Văduva Mitică ar fi primit suma de 2.250 euro, în schimbul promisiunii că-i va determina pe examinatori, subalterni ai săi, să promoveze anumiți candidați examinați la proba practică din cadrul examinării pentru obținerea permisului de conducere.

În cauză, s-a dispus instituirea măsurii asiguratorii a sechestrului asupra mai multor sume de bani ce aparțin unora dintre inculpați.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Giurgiu cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.

Ulterior, în cauză, procurorii anticorupție au încheiat acorduri de recunoaștere a vinovăției cu un instructor auto și alți trei intermediari, în sarcina cărora s-au reținut infracțiuni de dare de mită, complicitate la luare de mită și complicitate la trafic de influență.
În prezența apărătorilor aleși, cei patru inculpați au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reținute în sarcina lor, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și sunt de acord cu felul și cuantumul pedepselor aplicate, cuprinse între 1 an și 4 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere și 2 ani, 5 luni și 10 zile închisoare cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere.
De asemenea, procurorii au dispus pentru cei patru inculpați obligația de a frecventa un program de reintegrare socială derulat de către Serviciul de Probațiune de pe lângă Tribunalul Giurgiu, sau organizat în colaborare cu instituții din comunitate și să presteze o muncă neremunerată în folosul comunității, pe o perioadă de 60 de zile, în cadrul Servicii Locale S.A. Giurgiu sau Episcopiei Giurgiu (cu unitățile subordonate).



Actualizare (21.09.2022):

7. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a doi inculpați, persoane fără calitate specială, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de tentativă la folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene și fals în înscrisuri sub semnătură privată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
La data de 22.06.2018, inculpata, în calitate de administrator al unei societăți comerciale, ar fi prezentat la Agenția pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii, Atragere de Investiții și Promovare a Exportului Brașov mai multe documente care nu reflectă realitatea prin care ar fi solicitat plata sumei de 121.500 lei, cu titlu de ajutor de minimis în cadrul Programului Start-Up Nation 2017, agenția respectivă refuzând să plătească suma cerută ca urmare a neregulilor constatate.
În concret, în cursul anului 2017, inculpata, în calitate de administrator al unei societăți comerciale, ar fi depus o cerere de finanțare la Agenția pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii, Atragere de Investiții și Promovare a Exportului Brașov în cadrul Programului Ajutor de Minimis Start-Up Nation 2017, iar conform acordului de finanțare încheiat în cursul anului respectiv i-ar fi fost aprobată suma de 199.992 lei.
Potrivit planului de afaceri, inculpata și-ar fi propus desfășurarea unei activități aferente codului CAEN 1085 – fabricarea de mâncăruri preparate. Potrivit aceluiași plan de afaceri, pentru achiziția echipamentelor necesare desfășurării activității ar fi fost necesară o investiție în sumă de 121.500 lei.
Ulterior, la data de 22.06.2018, societatea administrată de inculpată ar fi depus dosarul de decont la autoritatea contractantă. Astfel, s-ar fi constatat faptul că echipamentele și mobilierul prevăzute în planul de afaceri, în valoare totală de 121.500 lei, ar fi fost achiziționate fictiv de la societatea celui de-al doilea inculpat.
Astfel, s-ar fi constatat faptul că inculpata ar fi achiziționat personal echipamentele electrocasnice de pe un site la prețuri semnificativ mai mici decât prețurile ce au fost menționate în factura fiscală emisă de societatea celui de-al doilea inculpat.
Cu titlu de exemplu, o plită vitroceramică ar fi fost achiziționată, în condițiile descrise mai sus, cu suma de 466,99 lei, în timp ce în factura fiscală prețul menționat pentru acest produs ar fi fost de 3.500 lei, iar o mașină de înghețată ar fi fost achiziționată, în aceleași condiții, cu suma de 598 lei, în timp ce în factura fiscală prețul menționat pentru acest produs ar fi fost de 22.000 lei.
În acest context, cererea de finanțare depusă de inculpată ar fi fost respinsă de către Agenția pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii, Atragere de Investiții și Promovare a Exportului Brașov.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Brașov.



Cu referire la toate dosarele anterior menționate, facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE


Alte legături de la această informație

comunicate-hotărâri de condamnare din 03 iunie 2021
comunicate-hotărâri de condamnare din 01 august 2023
comunicate-hotărâri de condamnare din 03 iunie 2021
comunicate-hotărâri de condamnare din 14 mai 2021
comunicate-hotărâri de condamnare din 17 august 2022
comunicate-hotărâri de condamnare din 29 iulie 2020
comunicate-hotărâri de condamnare din 15 iunie 2021
comunicate-hotărâri de condamnare din 08 iunie 2021