DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
  10 decembrie 2018
Nr. 884/VIII/3

BULETIN DE PRESĂ


1. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Brașov au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului TARTAGĂ DAN MIHAI, la data faptelor administrator al unei societăți comerciale, pentru săvârșirea a infracțiunilor de:
- evaziune fiscală, în formă continuată,
- delapidare,
- participație improprie la spălare a banilor.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În calitatea menționată mai sus, inculpatul Tartagă Dan Mihai a dispus, în perioada 2005-2009, înregistrarea în evidențele contabile ale societății (conturi furnizori, registru jurnal, registru casă, jurnal cumpărări) și în documentele legale obligatorii (declarații fiscale-deconturi de TVA și situații financiare) a unor cheltuieli care nu aveau la bază operațiuni reale (bunuri nelivrate, servicii neprestate), în scopul sustragerii societății de la îndeplinirea obligațiilor fiscale și pentru a intra în mod necuvenit în posesia unor sume de bani.
Prin aceste demersuri, a fost cauzat un prejudiciu bugetului de stat de 8.821.642 lei (format din TVA în sumă de 8.083.903 lei și impozit pe profit de 737.739 lei, la care se adaugă obligații accesorii).
De asemenea, inculpatul Tartagă Dan Mihai s-a implicat în crearea unui mecanism care a avut drept scop însușirea unui teren în suprafață de 29.158 mp, cunoscut sub denumirea de „Spitalul Stejăriș”, situat într-o zonă cu deosebit potențial imobiliar (drumul spre Poiana Brașov).
Concret, profitând de controlul său asupra consiliului de administrație al societății pe care o administra, la data de 27 august 2007, bunul respectiv a fost achiziționat la prețul de 5.003.650 lei, deși operațiunea nu era justificată din punct de vedere economic și al obiectului de activitate al firmei.
Ulterior, la data de 15 ianuarie 2010, imobilul a fost „dat în plată” către o rudă a inculpatului, pentru o pretinsă datorie de 1.200.000 lei, inexistentă în evidențele contabile ale societății.
În aceeași zi, pentru a disimula adevărata natură a provenienței și proprietății asupra acestuia, din dispoziția inculpatului Tartagă Dan Mihai, persoana respectivă, fără vinovăție, a întocmit înscrisuri notariale prin care l-a mandatat pe acesta să dispună de bun cum va considera de cuviință precum și un testament prin care bunul i-a fost lăsat moștenire.

În cauză, s-a dispus luarea măsurilor asiguratorii, prin instituirea sechestrului, asupra bunurilor imobile aflate în proprietatea inculpatului Tartagă Dan Mihai.
Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Brașov s-a constituit parte civilă în cauză cu suma totală de 25.016.910 lei.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Brașov cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Menționăm că, anterior, inculpatul Tartagă Dan Mihai a mai fost trimis în judecată de procurorii anticorupție (detalii în comunicat nr. 1247/VIII/3 din 30 decembrie 2013).



2. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Pitești au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:

NĂFTĂNĂILĂ ION, la data faptelor primar în cadrul primăriei comunei Albeștii de Muscel, județul Argeș pentru săvârșirea infracțiunilor de:
- abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată,
- complicitate la fals în înscrisuri sub semnătură privată (5 fapte),

BODEA ION, la data faptei contabil șef în cadrul primăriei comunei Albeștii de Muscel, județul Argeș, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată,

IONESCU EFTIMIE, la data faptelor administrator al unei societăți comerciale, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
- complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată,
- fals în înscrisuri sub semnătură privată (5 fapte),

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 2006-2012, inculpatul Năftănăilă Ion, în calitatea menționată mai sus, și-a îndeplinit atribuțiile de serviciu cu încălcarea dispozițiilor legale, cu ocazia atribuirii, încheierii și executării unui contract de execuție lucrări și plăților efectuate către societatea administrată de inculpatul Ionescu Eftimie, în contextul realizării unui proiect privind alimentarea cu apă a comunei Albeștii de Muscel, județul Argeș.
În demersurile sale, primarul a beneficiat și de ajutorul celorlalți doi inculpați, plățile respective fiind făcute fără nici un fel de documente justificative sau pe baza unor situații de lucrări, borderouri, centralizatoare cu mențiuni necorespunzătoare adevărului, pentru lucrări care în fapt nu au fost realizate.

Prin această conduită infracțională a fost cauzat primăriei comunei Albeștii de Muscel, județul Argeș, un prejudiciu de 650.902 lei.

În cauză, s-a dispus luarea măsurilor asiguratorii, prin instituirea sechestrului, asupra bunurilor imobile aflate în proprietatea inculpaților Ionescu Eftimie și Năftănăilă Ion.

Primăria comunei Albeștii de Muscel, județul Argeș, s-a constituit parte civilă în cauză.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Argeș cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Menționăm că, anterior, inculpatul Năftănăilă Ion a mai fost trimis în judecată de procurorii anticorupție (vezi comunicat nr. 511/VIII/3 din 4 august 2011), în cauza respectivă fiind condamnat definitiv la pedeapsa închisorii cu suspendare.



3. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Constanța au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului CARAGEA ADRIAN pentru săvârșirea a două infracțiuni de folosire sau prezentare cu rea credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În contextul realizării unor proiecte finanțate din fonduri nerambursabile, denumite „Investiție durabilă în oamenii Deltei” și „Cursuri de formare profesională pentru pescari și familiile lor ca alternativă ocupațională în eco-turism”, în cursul anului 2014, între beneficiarul proiectelor și societatea administrată de inculpatul Caragea Adrian au fost încheiate două contracte în baza cărora acesta din urmă trebuia să desfășoare cursuri de formare profesională (bucătar, agent de turism - ghid și anteprenoriat, etc.) cu un nr. de 75 persoane.
În cadrul celor două proiecte, inculpatul Caragea Adrian a folosit și depus cu rea-credință documente false privind justificarea cheltuielilor pentru organizarea cursurilor teoretice și probelor practice pentru cursanți, pentru indemnizațiile formatorilor profesionali, pentru închirierea spațiilor de instruire, pentru serviciile de cazare și masă, obținând pe nedrept fonduri din bugetul general al UE.
Acționând în această manieră, inculpatul a obținut 220.304 lei (proveniți de la bugetul general al UE și de la bugetul de stat), sumă cu care Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a comunicat, în cursul urmăririi penale, că se constituie parte civilă în procesul penal.
În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurator asupra unui imobil ce aparține inculpatului Caragea Adrian.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Tulcea, cu propunere de a se menține măsura asiguratorie dispusă în cauză.

Anterior, în cauză, procurorii anticorupție au încheiat acorduri de recunoaștere a vinovăției cu inculpații:

Caragea Nicoleta, Șerban Laura Aurelia, Jelescu Fănică și Munteanu Dumitru Florin, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
- fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată,
- complicitate la folosire cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.

În prezența apărătorilor aleși, inculpații au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reținute în sarcina lor, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și sunt de acord cu felul și cuantumul pedepselor aplicate, precum și cu forma de executare a acestora, respectiv:

- Caragea Nicoleta – un an și 8 luni închisoare, cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani și interzicerea, pe o perioadă de un an de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat,

- Șerban Laura Aurelia, Jelescu Fănică și Munteanu Dumitru Florin - 2 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani și 6 luni și interzicerea, pe o perioadă de un an de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat.



4. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Tîrgu Mureș au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:
KIS ALBERT, pentru săvârșirea infracțiunii de folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată,

PETER ANDREI și HAJNAL BARNA, la data faptelor secretar administrativ respectiv referent agricol în cadrul comunei Atid, jud. Harghita, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 2007-2013, inculpatul Kis Albert a depus cu rea-credință la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.) mai multe documente false, în scopul obținerii sprijinului financiar pe suprafață, pentru suprafețe de teren pe care nu le deținea în realitate.
Concret, inculpatul a declarat în mod nereal, faptul că deține în proprietate și folosință suprafețele de teren, pe care, în realitate, le utiliza fără acordul proprietarilor și fără a avea un titlu privind dreptul de folosință asupra acelor terenuri, pentru care a solicitat și apoi a obținut, fără drept, subvenții provenind atât din fonduri europene cât și de la bugetul de stat al României, în sumă totală de 1.245.902 lei.

În demersul său infracțional, inculpatul Kis Albert a beneficiat de ajutorul celorlalți doi inculpați, care, în calitățile menționate mai sus, i-au pus la dispoziție primului mai multe documente folosite ulterior în relația cu A.P.I.A.
Deoarece suma de bani acordată inculpatului Kis Albert, pentru campania 2007, a fost recuperată în întregime de la acesta, prin plată voluntară, A.P.I.A. a comunicat că se constituie parte civilă cu suma de 1.230.071 lei.

În cauză, s-a dispus luarea măsurii asigurătorii a sechestrului, asupra mai multor bunuri mobile și imobile ce aparțin inculpaților Kis Albert și Peter Andrei.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Harghita cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Actualizare (13.03.2023):

Prin decizia penală nr. 122 din 17.02.2023 Curtea de Apel Târgu Mureș a dispus încetarea procesului penal pornit împotriva inculpaților KIS ALBERT, PETER ANDREI și HAJNAL BARNA, pentru infracțiunile reținute în sarcina lor, ca urmare a intervenirii prescripției răspunderii penale.
Obligă, în solidar, inculpații Kiss Albert și Peter Andrei la plata către partea civilă, Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură, a sumei de 1.230.071,7 lei daune materiale cu dobânzile și penalitățile aferente.
Dispune anularea adeverințelor întocmite în fals.
Obligă pe inculpații Kis Albert și Peter Andrei la plata sumei de 1.800 lei fiecare, cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de către stat în primă instanță.

DEFINITIVĂ



5. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Suceava au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului MACARIE ADRIAN, la data faptei administrator al unei societăți comerciale, pentru săvârșirea infracțiunii de participație improprie la infracțiunea de folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
La data de 22 decembrie 2014, între Unitatea de Management a Proiectului din cadrul Ministerului Culturii, în calitate de operator de program, și municipiul Botoșani, în calitate de promotor de proiect, a fost încheiat un contract de finanțare din fonduri nerambursabile ce privea implementarea proiectului „Diversitatea multiculturală – pilon de dezvoltare comunitară în județele Botoșani, Bistrița – Năsăud și Iași”.
Pentru realizarea obiectivului, primăria municipiului Botoșani a declanșat procedura de achiziție a unor servicii privind „cazare, asigurare masă și transport pentru participarea a minimum 50 de persoane (artiști)”, fiind declarată câștigătoare societatea inculpatului Macarie Adrian.
În acest context, cu ocazia organizării a două festivaluri multiculturale în municipiile Bistrița și Botoșani, în perioada mai 2015 – septembrie 2015, omul de afaceri, în calitatea menționată mai sus, cu intenție, a întocmit mai multe înscrisuri false (facturile fiscale, rapoarte de activitate, liste de prezență etc.), prin care a atestat în mod nereal prestarea unora dintre serviciile respective.
Ulterior, aceste documente au fost înaintate de Primăria municipiului Botoșani Ministerului Culturii, în vederea decontării.
Prin aceste demersuri, în conturile societății administrate de inculpatul Macarie Adrian au fost virate sumele de 86.000 lei plus TVA (în total, 106.640 lei), pentru festivalul de la Bistrița și 43.000 lei plus TVA (în total 53.320 lei), pentru festivalul de la Botoșani.

În cauză, s-a dispus luarea măsurii asigurătorii a sechestrului, asupra unui imobil ce aparține inculpatului.

Ministerului Culturii s-a constituit parte civilă în cauză.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Botoșani cu propunere de a se menține măsura asiguratorie dispusă în cauză.



6. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Constanța au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților VASEA RADU DORIN și GHIȚĂ DAN pentru săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada iunie 2008 – iunie 2010, inculpații Vasea Radu Dorin și Ghiță Dan, în calitate de administratori în fapt ai unei societăți comerciale, în mod repetat, au evidențiat în actele contabile sau în alte documente legale, cheltuieli care nu au la bază operațiuni reale, dar și operațiuni fictive de achiziție cereale de la 11 furnizori, dintre care unii de tip „fantomă”, iar alții inactivi sau aflați în inactivitate temporară.
Prin aceste demersuri cei doi inculpați au prejudiciat bugetul de stat cu 6.429.456 lei (din care impozit pe profit în cuantum de 2.864.030 lei și taxă pe valoarea adăugată în cuantum de 3.565.426 lei), sumă cu care Agenția Națională de Administrare Fiscală s-a constituit parte civilă în procesul penal.
În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurator asupra unor bunuri mobile și imobile ce aparțin inculpaților.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanța, cu propunere de a se menține măsura asiguratorie dispusă în cauză.



7. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus sesizarea instanței de judecată, în baza dispozițiilor art. 483 Cod procedură penală, cu acordul de recunoaștere a vinovăției, a inculpatei SC MIHAI TURISM SRL pentru săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 04.05.2012-20.11.2015, în contextul derulării unui proiect finanțat din fonduri nerambursabile, „Pensiune turistică rurală P +M Mihai Turism, comuna Dubova”, jud Mehedinți, inculpata SC Mihai Turism SRL a depus la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (A.F.I.R.) mai multe documente false ce au avut ca rezultat obținerea pe nedrept a sumei totale de 836.374 lei.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalul Mehedinți.



8.Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța au dispus sesizarea instanței de judecată, în baza dispozițiilor art. 483 Cod procedură penală, cu acordul de recunoaștere a vinovăției inculpatului
LIE FLORIAN DANIEL, administrator al unei societăți comerciale, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de evaziune fiscală în formă continuată.

În acordul de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada aprilie 2009 – iunie 2010, inculpatul Ilie Florian Daniel al unei societăți comerciale, în mod repetat, a evidențiat în actele contabile sau în alte documente legale, cheltuieli care nu au la bază operațiuni reale dar și operațiuni fictive de achiziție cereale de la mai multe societăți comerciale, cu consecința prejudicierii bugetului de stat cu suma de 4.357.121,49 lei (echivalentă cu suma de 1.036.546,38 euro), reprezentând TVA și impozit pe profit.
Astfel, în perioada iunie 2008 – iunie 2010, inculpatul Ilie Florian Daniel a achiziționat cereale de la un număr de 11 furnizori, dintre care unii de tip „fantomă” iar alții inactivi sau aflați în inactivitate temporară, stabilindu-se faptul că tranzacțiile comerciale au fost formale, fără conținut economic real.
Cerealele erau achiziționate direct de la producători însă documentele primului furnizor erau întocmite de cele 11 societăți comerciale furnizoare doar cu scopul de face posibilă deducerea Taxei pe Valoare Adăugată aferentă achizițiilor efectuate.
De altfel, niciunul dintre furnizorii societății administrate de inculpatul Ilie Florian Daniel nu avea posibilitatea obiectivă de a furniza și livra cereale întrucât niciunul dintre aceștia nu a avut activitate economică, nu a funcționat la sediul social, nu a avut salariați și nici spații de depozitare sau utilaje pentru manipularea mărfurilor.
În cauză, a fost dispusă măsura asiguratorie a sechestrului asupra mai multor bunuri mobile și imobile ce aparțin inculpatului Ilie Florian Daniel.
În prezența apărătorului ales, inculpatul Ilie Florian Daniel a declarat expres că recunoaște comiterea faptei reținute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei stabilite, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv:
- 4 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de 6 ani și interzicerea pe o perioadă de 3 ani de la executarea pedepsei principale, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice, de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat și de a ocupa funcția, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfășura activitatea de care s-a folosit pentru săvârșirea infracțiunii.

Dosarul de urmărire penală privind pe inculpatul Ilie Florian Daniel, împreună cu acordul de recunoaștere a vinovăției a fost trimis Tribunalului Constanța, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.



Actualizare (14.07.2022):

9. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului TORUN MURAT, cetățean turc, la data faptei administrator al unei societăți comerciale, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de evaziune fiscală.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada martie - decembrie 2012, inculpatul Torun Murat, în calitate de administrator al unei societăți comerciale, a evidențiat în actele contabile sau în alte documente legale, cheltuieli care nu au la bază operațiuni reale, dar și operațiuni fictive de achiziție de la mai multe societăți comerciale, cu consecința prejudicierii bugetului de stat cu suma de 7.383.172,98 lei, reprezentând TVA de plată.
Agenția Națională de Administrare Fiscală s-a constituit parte civilă cu suma menționată anterior.
Din verificările efectuate nu au fost identificate bunuri mobile sau imobile aflate în proprietatea inculpatului Torun Murat, motiv pentru care nu s-au instituit măsuri asigurătorii.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Ilfov.



Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE


Alte legături de la această informație

comunicate-hotărâri de condamnare din 31 ianuarie 2019
comunicate-hotărâri de condamnare din 06 februarie 2019
comunicate-hotărâri de condamnare din 25 martie 2019
comunicate-hotărâri de condamnare din 12 mai 2022
comunicate-hotărâri de condamnare din 15 iunie 2022
comunicate-hotărâri de condamnare din 13 iulie 2023
comunicate-hotărâri de condamnare din 22 decembrie 2023