DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
 8 august 2018
Nr. 666/VIII/3

BULETIN DE PRESĂ


Biroul de Informare și Relații Publice a întocmit o sinteză a cauzelor finalizate de procurorii anticorupție în luna iulie, altele decât cele deja mediatizate prin intermediul comunicatelor de presă:

1. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Alba-Iulia au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest la domiciliu, a inculpatului
CRĂCIUN CONSTANTIN, la data faptelor comisar de poliție în cadrul Poliției Municipiului Sibiu - Biroul Rutier - Mediul Urban, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de luare de mită.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
La data de 12 iunie 2018, inculpatul Crăciun Constantin, în calitatea menționată mai sus, a pretins de la o persoană (martor în cauză) suma de 2.000 lei sau 500 euro, pentru a efectua acte de urmărire penală într-un dosar pe care îl avea repartizat spre instrumentare.
În baza acestei înțelegeri, la data de 12 iulie 2018, ofițerul de poliție a primit de la martor, în biroul său, suma de 1.800 lei, ocazie cu care s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Sibiu cu propunere de a se menține măsura preventivă dispusă în cauză.



2. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Cluj - Biroul Teritorial Baia Mare au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, a inculpatului

CODREA VASILE sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:
- folosirea sau prezentarea cu rea credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată,
- fals în declarații.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 2008-2016, inculpatul Codrea Vasile a depus cu rea-credință la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.) mai multe documente false și inexacte, în scopul obținerii sprijinului financiar pe suprafață, pentru suprafețe de teren pe care nu le deținea în realitate.
Într-unul dintre cazuri, inculpatul a depus o declarație pe proprie răspundere, autentificată la notar, din care rezulta, contrar realității, că deține un teren în suprafață de 30 ha.
Urmare a demersurilor frauduloase efectuate, inculpatul Codrea Vasile a beneficiat de fonduri nerambursabile în valoare de 441.497 lei, sumă cu care A.P.I.A. s-a constituit parte civilă în procesul penal, la care se adaugă accesorii fiscale calculate de la data efectuării fiecărei plăți, până la data efectuării plății integrale a debitului principal.

În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra unor bunuri imobile ce aparțin inculpatului Codrea Vasile.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Maramureș cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.



3. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de Combatere a Infracțiunilor Asimilate Infracțiunilor de Corupție au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului

MAFTEI CONSTANTIN-MARIUS, la data faptelor funcționar public, personal de specialitate juridică asimilat magistraților, iar începând cu data de 09.03.2017 și director al Direcției Secretariatul Tehnic al Comisiei pentru Cetățenie din cadrul Autorității Naționale pentru Cetățenie (aflată în subordinea Ministerului Justiției), sub aspectul săvârșirii infracțiunii de participație improprie la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 13.06.2016 - 20.04.2018, inculpatul Maftei Constantin Marius, în calitățile menționate mai sus, a determinat cu intenție mai multe persoane din conducerea instituției unde își desfășoară activitatea să-și îndeplinească, fără vinovăție și cu încălcarea prevederilor legale, atribuțiile de serviciu, în legătură cu întocmirea, verificarea, semnarea, vizarea sau, după caz, aprobarea lunară a unor documente elaborate în cadrul unei proceduri de compensare a chiriei.
Concret, inculpatul Maftei Constantin Marius a depus un număr de 23 de cereri întocmite în baza unor contracte de închiriere imobile, deși nu a locuit niciodată în locațiile respective, în urma cărora Autoritatea Națională pentru Cetățenie, în mod nelegal și fără drept, a dispus plata sumei totale de 58.075,46 lei, ce reprezintă o pagubă adusă bugetului Autorității Naționale pentru Cetățenie și, corelativ, un folos necuvenit obținut de inculpat.
Autoritatea Națională pentru Cetățenie s-a constituit parte civilă cu suma de 58.075,46 lei.
În cauză, s-a dispus instituirea măsurii sechestrului asigurătoriu asupra sumei de 59.000 lei disponibilă într-un cont, pe numele inculpatului Maftei Constantin-Marius, pentru garantarea reparării pagubei produse prin infracțiune și pentru a evita sustragerea de la urmărire a bunurilor care pot face obiectul confiscării speciale.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului București, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.



4. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Galați au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:
MITREA CRISTINA - SILVIA, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
- folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene (5 fapte),
- fals în declarații,

MITREA NICOLAE, tatăl primei inculpate, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
- complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene (3 fapte),
- fals în declarații,
- fals material în înscrisuri sub semnătură privată (20 fapte),

MITREA MARIA, soția inculpatului Mitrea Nicolae, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
- fals în înscrisuri sub semnătură privată, (7 fapte),
- complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene,

ISĂILĂ NADIA, pentru săvârșirea infracțiunii de fals intelectual.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În luna iunie 2012, în contextul solicitării unui sprijin financiar pentru Măsura 112 - Instalarea Tinerilor Fermieri, inculpata Mitrea Cristina - Silvia a folosit, în relația cu Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit (A.P.D.R.P.), mai multe documente false în care a atestat aspecte nereale, privind îndeplinirea condițiilor minime de eligibilitate, printre care și aceea de a fi lucrat un număr de 4 ore pe zi la ferma aparținând tatălui său Mitrea Nicolae, cu cel puțin 12 luni înaintea instalării pe cont propriu la conducerea unei exploatații agricole. În realitate, inculpata Mitrea Cristina - Silvia, din data de 01.09.2007 și până în prezent, a lucrat în municipiul București ca profesor suplinitor.
Prin aceste demersuri, inculpata a primit de la A.P.D.R.P. fonduri nerambursabile în valoare de 40.000 euro.
În perioada 2014 - 2017, inculpata Mitrea Cristina – Silvia a depus cu rea-credință, la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.), mai multe documente false (contracte de arendare – multe dintre ele încheiate cu persoane decedate), în scopul de a obține în mod injust sume de bani în cadrul schemelor unice de plată, pentru suprafețe de teren (cuprinse între 68 ha și 70 ha) pe care nu le deținea în realitate.
Inculpata a beneficiat și de ajutorul celorlalți inculpați care i-au pus la dispoziție mai multe documente false ce au fost depuse ulterior la cele două instituții publice menționate anterior.
Ca urmare a acestei conduite infracționale, inculpata Mitrea Cristina – Silvia a obținut fonduri nerambursabile în valoare totală de 290.509,67 lei.
În cauză, Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (fosta A.P.D.R.P.) s-a constituit parte civilă cu suma de 177.780 lei, la care se adaugă dobânzi și penalități calculate de la data decontării efective a fiecăreia dintre cele două tranșe și până la data achitării efective a prejudiciului.
De asemenea, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură a precizat că se constituie parte civilă în cauză cu suma totală de 307.389, 35 lei, la care se adaugă accesoriile fiscale prevăzute de legislația în vigoare, calculate de la data efectuării fiecărei plăți până la data efectuării plății integrale a debitului principal.

În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra unor bunuri mobile și imobile ce aparțin inculpaților Mitrea Cristina – Silvia și Mitrea Nicolae, și unei persoane fizice autorizate.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Brăila cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.



5. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Galați au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului SUSANU ION, la data faptei administrator în fapt al unei societăți comerciale, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de participație improprie lafolosirea sau prezentarea cu rea credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 2009-2013, în contextul derulării unui proiect finanțat din fonduri nerambursabile privind achiziția de utilaje pentru prestări servicii în agricultură, inculpatul Susanu Ion, cu intenție, i-a determinat pe administratorii firmei pe care o controla să depună la Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit (A.P.D.R.P.) mai multe documente false (cereri de oferte, raportul comisiei de evaluare a ofertelor etc.).
Aceste demersuri au avut ca rezultat obținerea nedrept de la A.P.D.R.P. a 815.295,50 lei, sumă cu care Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale s-a constituit parte civilă în procesul penal.

În cauză s-a dispus instituirea măsurii asigurătorie a sechestrului și a popririi asupra mai multor bunuri imobile și mobile aflate în proprietatea inculpatului Susanu Ion.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Brăila cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.



În legătură cu toate dosarele penale menționate mai sus, facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE


Alte legături de la această informație

comunicate-hotărâri de condamnare din 26 noiembrie 2018
comunicate-hotărâri de condamnare din 09 mai 2022
comunicate-hotărâri de condamnare din 10 mai 2023
comunicate-hotărâri de condamnare din 08 iunie 2023