DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
 10 mai 2018
Nr. 414/VIII/3

BULETIN DE PRESĂ


Biroul de Informare și Relații Publice a întocmit o sinteză a cauzelor finalizate de procurorii anticorupție în aprilie 2018, altele decât cele deja mediatizate prin intermediul comunicatelor de presă:

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:

NĂSTASE CORNEL, pentru comiterea a două infracțiuni de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, din care una în formă continuată;

NĂSTASE STELIAN, tatăl primului, la data faptelor viceprimar al Primăriei Comunei Văcăreni, jud. Tulcea, sub aspectul comiterii a două infracțiuni de instigare la infracțiunea de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, din care una în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În luna iunie 2010, în contextul solicitării unui sprijin financiar pentru Măsura 112 - Instalarea Tinerilor Fermieri, inculpatul Năstase Cornel a folosit, în relația cu Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit, mai multe documente și declarații false în sensul că utilizează suprafața de 64 ha teren arabil, obținând astfel pe nedrept subvenții din bugetul general al Uniunii Europene în valoare de 25.000 euro.
În perioada 2010-2012, același inculpat a depus cu rea-credință la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.) trei cereri unice de plată la care a atașat documente și declarații false în scopul de a obține în mod injust sume de bani în cadrul schemelor unice de plată, pentru suprafețe de teren pe care nu le deținea în realitate.
Prin aceste demersuri, inculpatul Năstase Cornel a obținut pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum de 193.730,84 lei.
Pe toată durata activității infracționale, inculpatul Năstase Cornel a acționat la instigarea tatălui său care, ulterior, l-a sprijinit în demersul său, atât moral cât și material, prin punerea la dispoziție a înscrisurilor false.
Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a precizat că se constituie parte civilă în cauză cu suma reprezentând contravaloarea integrală a finanțării nerambursabile, respectiv 105.906,96 lei, la care se adaugă dobânzi și penalități calculate de la momentul decontării sumelor și până la data plății efective.
De asemenea, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultura s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 193.730,84 lei la care se adaugă dobânzile prevăzute de legislația în vigoare .
În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra mai multor bunuri mobile și imobile ce aparțin inculpatului Năstase Stelian.
De asemenea, s-a mai dispus luarea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra oricăror alte bunuri prezente sau viitoare ale inculpaților care vor exista în patrimoniul acestora la momentul aducerii la îndeplinire a măsurilor asigurătorii, până la concurența sumelor de 193.730,84 lei și 25.000 de euro.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Tulcea cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.



2. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Iași au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:

PETRIȘOR IOAN și VASILIU MUREȘ, la data faptelor reprezentanți legali ai Asociației Crescătorilor de Animale din Comuna Tătăruși, jud. Iași, pentru săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată;

ASOCIAȚIA CRESCĂTORILOR DE ANIMALE, pentru săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 2012-2015, inculpații Petrișor Ioan și Vasiliu Mureș, în calitatea menționată mai sus, au depus cu rea-credință la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.) mai multe documente false, în scopul de a obține în mod injust sume de bani în cadrul schemei unice de plată, pentru o suprafețe de teren (între 99,26 ha și 110,06 ha pășune) pe care nu le dețineau în realitate.
Prin aceste demersuri, inculpații au obținut pe nedrept sprijin financiar nerambursabil, în total de 240.739,14 lei, sumă cu care A.P.I.A. s-a constituit parte civilă în procesul penal.

În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra mai multor bunuri imobile ce aparțin inculpaților Petrișor Ioan și Vasiliu Mureș.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Iași cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.



3. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Brașov au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:

BĂNICĂ MIHAI și BUZINCU (fostă BĂNICĂ) GIANINA DORALINA, la data faptelor administratori ai SC Lam Prodconstruct SRL, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
- asociere în vederea săvârșirii infracțiunii conexe infracțiunii de evaziune fiscală,
- evaziune fiscală în formă continuată,
- tentativă la stabilirea cu rea-credință de către contribuabil a impozitelor, taxelor sau contribuțiilor, având ca rezultat obținerea, fără drept, a unor sume de bani cu titlu de rambursări sau restituiri de la bugetul general consolidat ori compensări datorate bugetului general consolidat;

SC LAM PRODCONSTRUCT SRL pentru săvârșirea infracțiunilor de:
- tentativă la stabilirea cu rea-credință de către contribuabil a impozitelor, taxelor sau contribuțiilor, având ca rezultat obținerea, fără drept, a unor sume de bani cu titlu de rambursări sau restituiri de la bugetul general consolidat ori compensări datorate bugetului general consolidat,
- evaziune fiscală în formă continuată;

MEREUȚĂ FLORIN – DANIEL, la data faptelor administrator al unei societăți comerciale, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
- asociere în vederea săvârșirii infracțiunii conexe infracțiunii de evaziune fiscală,
- evaziune fiscală în formă continuată,
- complicitate la tentativă la infracțiunea de stabilirea cu rea-credință de către contribuabil a impozitelor, taxelor sau contribuțiilor, având ca rezultat obținerea, fără drept, a unor sume de bani cu titlu de rambursări sau restituiri de la bugetul general consolidat ori compensări datorate bugetului general consolidat;

STOICA HAJNAL, la data faptelor administrator al unei societăți comerciale, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
- asociere în vederea săvârșirii infracțiunii conexă infracțiunii de evaziune fiscală,
- complicitate la evaziune fiscală în formă continuată,
- complicitate la tentativă la infracțiunea de stabilirea cu rea-credință de către contribuabil a impozitelor, taxelor sau contribuțiilor, având ca rezultat obținerea, fără drept, a unor sume de bani cu titlu de rambursări sau restituiri de la bugetul general consolidat ori compensări datorate bugetului general consolidat.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În cursul anului 2009, prin crearea aparenței unui lanț comercial licit, cei patru inculpați s-au asociat în scopul obținerii în mod nelegal, prin intermediul SC Lam Prodconstruct SRL, de sume de bani cu titlu de rambursare de TVA.
În acest sens, inculpații Bănică Mihai și Buzincu (fostă Bănică) Gianina Doralina au dispus înregistrarea în evidențele contabile și în documentele legale (declarații fiscale) ale firmei pe care o administrau a 5 (cinci) facturi fiscale de achiziție a unor bunuri (piese auto vechi) ce atestau cheltuieli care nu aveau la bază operațiuni reale, emise de societatea administrată de inculpata Stoica Hajnal, în valoare totală de 23.775.313,55 lei inclusiv TVA. Scopul urmărit de inculpați a fost acela de a se sustrage de la îndeplinirea obligaților fiscale prin deducerea în mod nelegal de TVA. Anterior, piesele respective fuseseră achiziționate de la societatea controlată de inculpatul Mereuță Florin – Daniel, care la rândul său le procurase de la o altă firmă cu un comportament de tip „fantomă”.
Ulterior, inculpații Bănică Mihai și Buzincu (fostă Bănică) Gianina Doralina au pus în aplicare hotărârea infracțională de solicitare a rambursării de TVA, în sumă de 3.796.058 lei, executare care nu a produs rezultatul urmărit întrucât cererea nu a fost admisă de organele fiscale, urmare a stabilirii ca fictive a tranzacțiilor derulate.

Agenția Națională de Administrare Fiscală (A.N.A.F.) s-a constituit parte civilă în cauză împotriva inculpaților cu suma totală de 21.515.916 lei.
În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra mai multor bunuri imobile ce aparțin inculpaților Bănică Mihai și Buzincu (fostă Bănică) Gianina Doralina.
De asemenea, s-a dispus instituirea unor popriri asupra conturilor bancare aparținând inculpaților Bănică Mihai, Stoica Hajnal, SC Lam Prodconstruct SRL.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Brașov cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.



4. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:

POPESCU NECULAE, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
- evaziune fiscală (2 fapte),
- spălare a banilor,
- constituire a unui grup infracțional organizat;

MUTICĂ MARIAN, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
- complicitate la evaziune fiscală (2 fapte),
- spălare a banilor,
- constituire a unui grup infracțional organizat;

OLTEANU CĂTĂLIN, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
- complicitate la evaziune fiscală,
- evaziune fiscală,
- spălare a banilor,
- constituire a unui grup infracțional organizat;

PETRESCU SILVIU-AURELIAN, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
- complicitate la evaziune fiscală,
- complicitate la spălarea banilor,
- constituire a unui grup infracțional organizat;

CHIUC-BOTEZATU CRISTIAN-BOGDAN, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
- complicitate la evaziune fiscală,
- spălare a banilor,
- constituire a unui grup infracțional organizat;

IFTINCA DANIEL, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
- complicitate la evaziune fiscală,
- evaziune fiscală,
- spălare a banilor,
- constituire a unui grup infracțional organizat;

STOIAN CĂTĂLIN, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
- complicitate la evaziune fiscală,
- evaziune fiscală,
- spălare a banilor,
- constituire a unui grup infracțional organizat.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
Începând cu anul 2008, cei șapte inculpați, în calitate de administratori ai unor societăți comerciale, au constituit un grup infracțional organizat cu scopul comiterii unor infracțiuni de evaziune fiscală în domeniul comerțului cu cereale. Activitatea acestora, care a continuat până în anul 2010, a constat în evidențierea în contabilitatea societăților pe care le administrau a unor achiziții și livrări fictive de cereale.
În concret, s-a reținut că societățile comerciale controlate de inculpați au achiziționat cereale de la persoane fizice, fără documente legale de proveniență, această marfă fiind vândută mai departe către beneficiarii finali (mari comercianți de cereale), cu consecința directă a colectării TVA aferente.
Ca urmare a acestor demersuri, au fost evidențiate în contabilitate cheltuieli nereale în valoare totală de 87.917.374,23 lei, prejudiciindu-se bugetul consolidat al statului cu suma totală de 25.762.816,78 lei.
Pentru a ascunde și disimula adevărata proveniență a banilor obținuți din infracțiunile de evaziune fiscală, inculpații fie au retras de la bancă mari sume de bani fie au dispus transferul altora către conturi din străinătate de unde, ulterior, au fost reintroduse în circuitul financiar fraudulos, cu titlul „creditare societate”.
În același context, inculpații Olteanu Cătălin, Stoian Cătălin și Iftinca Daniel s-au sustras de la efectuarea verificărilor financiare, fiscale sau vamale, prin declararea fictivă a sediilor societăților pe care le administrau.

În cauză s-a dispus luarea măsurii asiguratorii a sechestrului asupra unor bunuri mobile și imobile ce aparțin inculpaților Petrescu Silviu Aurelian și Olteanu Cătălin.
Ministerul Finanțelor Publice a comunicat faptul că se constituie parte civilă cu suma de 27.049.857 lei.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanța, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.



5. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatei SAVIUC DANA ELENA, pentru comiterea infracțiunii de evaziune fiscală în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada în perioada iulie 2007 – octombrie 2008, inculpata Saviuc Dana Elena, în calitate de administrator al unei societăți comerciale, nu a evidențiat în contabilitate veniturile obținute din tranzacții comerciale cu cereale în cuantum de 18.080.021 lei.
În aceeași perioadă, urmărind diminuarea masei impozabile, inculpata a evidențiat în documentele legale ale societății, cheltuieli care nu aveau la bază operațiuni reale constând în achiziții fictive de la trei firme, în cuantum de 10.280.239 lei, dar și de la persoane fizice, în cuantum de 64.002.817 lei.
Prin aceste demersuri a fost creat un prejudiciu bugetului de stat în sumă totală de 31.361.442, din care 14.778.662 lei reprezintă impozit pe profit și 16.582.780 lei TVA.

În cauză s-a dispus luarea măsurii asiguratorii a sechestrului asupra oricăror bunuri prezente și viitoare care vor exista în patrimoniul inculpatei Saviuc Dana Elena, până la concurența sumei de 31.361.442 lei.
Ministerul Finanțelor Publice a comunicat faptul că se constituie parte civilă cu suma de 43.590.839 lei, la care se adaugă dobânzile aferente.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanța, cu propunere de a se menține măsura asigurătorie dispusă în cauză.



În legătură cu toate dosarele penale menționate mai sus, precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță, spre judecare, situație care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE


Alte legături de la această informație

comunicate-hotărâri de condamnare din 13 iunie 2019
comunicate-hotărâri de condamnare din 08 ianuarie 2020
comunicate-hotărâri de condamnare din 10 martie 2022
comunicate-hotărâri de condamnare din 21 iunie 2023