DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
 9 ianuarie 2018
Nr. 22/VIII/3

BULETIN DE PRESĂ


Biroul de Informare și Relații Publice a întocmit o sinteză (partea a III-a) a cauzelor finalizate de procurorii anticorupție în luna decembrie 2017, altele decât cele deja mediatizate prin intermediul comunicatelor de presă, având ca obiect folosirea nelegală de fonduri europene legate de activități în agricultură:

1. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:
FARCAȘ FLORIAN, la data faptelor director adjunct al Oficiului Județean de Plăți pentru Dezvoltare Rurala și Pescuit (O.J.P.D.R.P.) Alba, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
- luare de mită
- complicitate la folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene,

GIURGIU GHEORGHE IOAN, pentru săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene,

DUMITRU DORIN, medic veterinar, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
- fals material în înscrisuri oficiale,
- complicitate la folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene,

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
La data de 13 ianuarie 2012, în contextul solicitării unui sprijin financiar pentru Măsura 112-Instalarea Tinerilor Fermieri, inculpatul Giurgiu Gheorghe Ioan a depus la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, odată cu proiectul de finanțare și un „formular de mișcare” și anexele la acesta, puse la dispoziție de către medicul veterinar Dumitru Dorin, prin care se atesta, în mod nereal, că exploatația fermierului este compusă dintr-un număr de 148 de oi înregistrate sanitar veterinar, toate cu vârste de până la un an.
În demersul său infracțional, fermierul a fost susținut și încurajat de inculpatul Farcaș Florian, director adjunct al O.J.P.D.R.P. Alba, deși acesta știa că documentația folosită de inculpatul Giurgiu Gheorghe Ioan pentru fundamentarea proiectului cuprindea aspecte nereale.
În același context, în perioada 24-28 septembrie 2012, inculpatul Farcaș Florian a pretins și a primit de la inculpatul Giurgiu Gheorghe Ioan suma de 7.400 de lei imediat după ce l-a înștiințat pe acesta din urmă că prima tranșă de finanțare, în valoare de 103.759 lei, aferentă proiectului, a fost virată.
Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a comunicat că se constituie parte civilă în cauză cu suma de 103.759 de lei, precum și cu sume neprecizate, reprezentând dobânzi și penalități calculate până la data plății efective a debitului principal.
În cauză, s-a dispus instituirea măsurii sechestrului asigurător asupra sumelor de 42.000 de euro și 99.900 de lei, ridicate de la inculpatul Farcaș Florian.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Alba cu propunere de a se menține măsura asigurătorie dispuse în cauză.



2. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Alba Iulia au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților
DRĂGUȘANU FILIP, la data faptelor consilier în cadrul Primăriei comunei Ațel, județul Sibiu, pentru comiterea infracțiunilor de:
- folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată,
- fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată,
- fals intelectual, în formă continuată,

DRĂGUȘANU OVIDIU și DRĂGUȘANU ANA, în calitate de administrator al SC Cuenca Ațel SRL, pentru comiterea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată,

SC CUENCA AȚEL SRL pentru comiterea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 2012-2015, cei trei inculpați au depus cu rea-credință la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.) mai multe documente false în scopul de a obține în mod injust sume de bani în cadrul schemelor unice de plată, pentru suprafețe de teren pe care nu le dețineau în realitate.
Concret, inculpatul Drăgușanu Filip, profitând de informațiile la care avea acces în exercitarea atribuțiilor de serviciu și cunoscând condițiile în care pot fi obținute subvențiile A.P.I.A., cu concursul membrilor familiei sale, inculpații Drăgușanu Ovidiu (fiu) și Drăgușanu Ana (soție), în calitate de administrator al SC Cuenca Ațel SRL, a identificat suprafețele de teren pentru care era posibilă solicitarea de subvenții și despre care știa că nu fuseseră introduse la plată.
Activitatea infracțională a fost premeditată și s-a desfășurat concertat, pe o perioadă îndelungată de timp, inculpații depunând cereri pentru terenurile identificate de inculpatul Drăgușanu Filip ca fiind eligibile și nesolicitate de titulari la plată, anexând documente prin care au făcut în mod nereal dovada deținerii legale a terenurilor, documente constând în contracte de vânzare-cumpărare / arendare / comodat și procese–verbale de punere în posesie alterate / contrafăcute.
Prin aceste demersuri, inculpații au obținut pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum de 567.810 lei, sumă cu care A.P.I.A. a comunicat că se constituie parte civilă în cauză.
În cauză s-a dispus măsura asigurătorie a sechestrului asupra mai multor bunuri mobile și imobile ce aparțin inculpaților.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Sibiu cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.



3. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Pitești au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:
APOSTOLOIU L. LAZĂR pentru săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea de fonduri europene în formă continuată,
APOSTOLOIU LAZĂR, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea de fonduri europene, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 2008-2012, inculpatul Apostoloiu L. Lazăr, beneficiind de ajutorul celuilalt inculpat, a depus cu rea-credință, la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.), mai multe documente false în scopul obținerii sprijinului financiar pe suprafață, pentru suprafețe de teren pe care nu le deținea în realitate (120 ha, respectiv 130 ha pășune).
Prin aceste demersuri, inculpatul Apostoloiu L. Lazăr a obținut pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum de 895.519 lei sumă cu care A.P.I.A. a comunicat că se constituie parte civilă.
În cauză s-a dispus măsura asigurătorie a sechestrului asupra unor bunuri mobile și imobile ce aparțin inculpaților.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Vâlcea cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Actualizare (26.05.2021):

Prin decizia penală nr. 298 din 14.04.2021, Curtea de Apel Pitești a dispus achitarea inculpaților APOSTOLOIU L. LAZĂR și APOSTOLOIU LAZĂR, pentru infracțiunile reținute în sarcina lor, întrucât faptele nu prezintă gradul de pericol social al unei infracțiuni.
Aplică fiecărui inculpat sancțiunea administrativă a amenzii în cuantum de câte 1.000 lei.
Respinge, ca nefondată, acțiunea civilă formulată de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale – Agenția de Plăți și Intervenții pentru Agricultură.
Obligă inculpații la plata sumei de câte 3.000 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat.

DEFINITIVĂ



4. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului
BURAGA NICOLAIE, la data faptei administrator al unei societăți comerciale, pentru săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 2009-2012, inculpatul Buraga Nicolaie a depus, cu rea-credință, la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.), mai multe documente false, inexacte ori incomplete (parte dintre ele fiind falsificate chiar de acesta) în scopul de a obține în mod injust sume de bani în cadrul schemei unice de plată, pentru suprafețe de teren pe care nu le deținea în realitate.
Prin aceste demersuri, inculpatul Buraga Nicolaie a obținut pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum de 551.536 lei, sumă cu care A.P.I.A. a comunicat că se constituie parte civilă în cauză.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Botoșani.

Actualizare (11.06.2021):

Prin sentința penală nr. 65 din 14.04.2020, definitivă prin neapelare la data de 08.05.2021 Tribunalul Botoșani a dispus încetarea procesului penal pornit împotriva inculpatului BURAGA NICOLAIE, pentru infracțiunea reținută în sarcina sa, în baza art. 16 lit. f din Codul de procedură penală.
Lasă nesoluționată acțiunea civilă exercitată de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură.
Dispune desființarea înscrisurilor falsificate.

DEFINITIVĂ



5. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului
ION IULIAN pentru săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 2014-2015, inculpatul Ion Iulian a depus cu rea-credință, la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.), mai multe documente false, în scopul de a obține în mod injust sume de bani în cadrul schemei unice de plată, pentru suprafețe de teren pe care nu le deținea în realitate.
Prin aceste demersuri, inculpatul Ion Iulian a obținut pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum de 7.933 lei pentru suprafața de 11,30 ha solicitată pentru plată în campania 2014 și 7.319 lei pentru suprafața de 9,4 ha determinată pentru plată în campania 2015.
A.P.I.A. a comunicat că se constituie parte civilă cu suma de 13.150 lei reprezentând suma plătită inculpatului în campaniile 2014 și 2015, la care se adaugă accesoriile fiscale prevăzute de legislația în vigoare.
În cauză s-a dispus măsura asigurătorie a sechestrului asupra unui teren ce aparține inculpatului.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanța cu propunere de a se menține măsura asigurătorie dispusă în cauză.



6. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Brașov au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:
VAJDA ZOLTAN pentru săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată,

ZSIGMOND ROZALIA, la data faptelor referent agricol în cadrul Primăriei Aita Mare, județul Covasna, pentru săvârșirea a două infracțiuni de complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 2007-2013, inculpatul Vajda Zoltan a depus cu rea-credință, la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.), mai multe documente false în scopul de a obține în mod injust sume de bani în cadrul schemei unice de plată, pentru suprafețe de teren pe care nu le deținea în realitate.
O parte din aceste documente au fost puse la dispoziție de către inculpata Zsigmond Rozalia, responsabilă cu conducerea și asigurarea evidenței la zi a Registrului agricol.
Prin aceste demersuri, inculpatul Vajda Zoltan a obținut pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum de 48.307 lei, sumă cu care A.P.I.A. a comunicat că se constituie parte civilă, la care se adaugă accesoriile fiscale calculate de la data efectuării fiecărei plăți până la data achitării integrale a debitului principal.
În cauză s-a dispus instituirea popririi asigurătorii asupra conturilor bancare ale celor doi inculpați. De asemenea s-a mai dispus măsura asigurătorie a sechestrului asupra unui teren ce aparține inculpatului Vajda Zoltan.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Covasna cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.



7. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Suceava au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului
PINTESCU VASILE DRAGOȘ pentru săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 2011-2015, inculpatul Pintescu Vasile Dragoș, în nume propriu și în numele unei asociații de crescători de animale, a depus cu rea-credință, la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.), mai multe documente false în scopul de a obține în mod injust sume de bani în cadrul schemei de autorizare plăți pe suprafață, fără ca fermierul solicitant să facă dovada îndeplinirii condițiilor de eligibilitate (privind dreptul de utilizare legală a pășunii solicitată la plată, respectiv, asigurarea încărcăturii minime pe pășunat).
Prin aceste demersuri, inculpatul Pintescu Vasile Dragoș a obținut pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum de 1.014.253 lei, sumă cu care A.P.I.A. se constituie parte civilă în cauză.
În cauză s-a dispus măsura asigurătorie a sechestrului asupra mai multor terenuri ce aparțin inculpatului.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Suceava cu propunere de a se menține măsura asigurătorie dispusă în cauză.



8. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Bacău au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatelor
ONOFREI ȘTEFANIA-VIVIANA, cu privire la săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea–credință de documente sau declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene și
ONOFREI RALUCA-ELENA, cu privire la săvârșirea infracțiunii de complicitate la infracțiunea de folosire sau prezentare cu rea–credință de documente sau declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În data de 15 mai 2013, inculpata Onofrei Ștefania-Viviana a depus la Grupul de Acțiune Locală „Colinele Tutovei” înscrisuri false sau inexacte pentru obținerea unui sprijin financiar nerambursabil din fondurile europene, în cadrul Măsurii 112 pentru implementarea proiectului „Instalarea tinerei fermiere Onofrei Ștefania Viviana ca șef al exploatației agricole din comuna Plopana, jud. Bacău”.
Astfel, în cererea de finanțare, inculpata Onofrei Ștefania-Viviana a menționat inexact că este adevărata beneficiară a sprijinului financiar nerambursabil în cuantum de 40.000 de euro. În realitate, beneficiara sprijinului financiar era inculpata Onofrei Raluca Elena, persoană care nu îndeplinea condițiile pentru accesarea acestei măsuri, întrucât era instalată în exploatația agricolă cu mai mult de 12 luni înaintea depunerii cererii de finanțare.
În data de 05 noiembrie 2013, în baza înscrisurilor depuse, a fost încheiat Contractul de finanțare între Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit (în prezent Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale), reprezentată de Centrul Regional de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit Iași și Onofrei Ștefania Viviana în baza căruia, autoritatea contractantă se obliga să acorde un sprijin financiar nerambursabil de maximum 40.000 de euro (echivalentul a maxim 179.4840 lei).
Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit a virat în contul curent al inculpatei Onofrei Ștefania Viviana suma totală de 177.792 lei.
În demersul său infracțional, inculpata Onofrei Ștefania-Viviana a beneficiat de ajutorul inculpatei Onofrei Raluca Elena.
În cauză, procurorii au dispus măsura asiguratorie a sechestrului asupra unor bunuri mobile și imobile ce aparțin inculpatei Onofrei Ștefania-Viviana.
Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a comunicat faptul că se constituie parte civilă în procesul penal cu suma totală de 177.780 lei, sumă la care se adaugă dobânzi și penalități calculate până la data plății efective.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bacău cu propunerea de a se menține măsura asiguratorie dispusă în cauză.



9. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Craiova au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților
ELENCU DAN EMANUEL NICUȘOR, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de
- folosire sau prezentare cu rea–credință de documente sau declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene,
- instigare la infracțiunea de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată,
- fals în înscrisuri sub semnătură privată,
- instigare la infracțiunea de fals intelectual, în formă continuată;

PĂDUREANU PETRE, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de
- complicitate la infracțiunea defolosire sau prezentare cu rea–credință de documente sau declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene,
- folosire sau prezentare cu rea–credință de documente sau declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată;

MOREANU CASTELIA, șef birou centrul local Craiova din cadrul Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură Dolj, cu privire la săvârșirea infracțiunii de complicitate la infracțiunea defolosire sau prezentare cu rea–credință de documente sau declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată;
IORDACHE CONSTANTIN, secretar la Primăria comunei Seaca de Câmp, județul Dolj, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de
- fals în înscrisuri sub semnătură privată,
- fals intelectual, în formă continuată,
- participație improprie la infracțiunea de fals intelectual,
- complicitate la infracțiunea defolosire sau prezentare cu rea–credință de documente sau declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene;

BUDURU CORNEL, funcționar în cadrul Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură Dolj - centrul local Craiova, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de complicitate la infracțiunea defolosire sau prezentare cu rea–credință de documente sau declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene (2 infracțiuni);

PĂDUREANU SABINA, funcționar în cadrul Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură Dolj - centrul local Craiova, cu privire la săvârșirea infracțiunii de complicitate la infracțiunea defolosire sau prezentare cu rea–credință de documente sau declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

La data de 15 mai 2012, inculpatul Elencu Dan Emanuel Nicușor, beneficiind de ajutorul inculpatului Pădureanu Petre, a formulat la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură Dolj (A.P.I.A.) – Centrul Local Craiova o cerere de plată pentru suprafața de 23,60 hectare situată în extravilanul comunei Seaca de Câmp, județul Dolj, în baza unui contract de comodat fals, fără să dețină cu vreun titlu această suprafață de teren, în scopul obținerii în mod necuvenit de sume de bani cu titlu de subvenții.
În anii 2013 și 2014, inculpatul Pădureanu Petre a fost de acord ca inculpatul Elencu Dan Emanuel Nicușor să formuleze cereri de plată unice pe suprafață la A.P.I.A. - Centrul Local Craiova, în numele său, deși, în realitate, niciunul dintre cei doi nu dețineau suprafețele de teren pentru care se solicita subvenție, iar pentru depunerea cererilor, Pădureanu Petre nu a fost niciodată prezent la Centrul Local Craiova al A.P.I.A., pentru a semna vreun document. În acest scop, Pădureanu Petre i-a pus la dispoziție lui Elencu Dan Emanuel Nicușor cartea sa de identitate și și-a deschis un cont bancar în care au fost virate sumele de bani aferente campaniilor 2012 – 2014.
În demersul lor infracțional, inculpații Elencu Dan Emanuel Nicușor și Pădureanu Petre au beneficiat de ajutorul inculpaților Moreanu Castelia, Iordache Constantin, Buduru Cornel și Pădureanu Sabina.
În cauză, procurorii au dispus măsura asiguratorie a sechestrului asupra bunurilor mobile și imobile ce aparțin inculpaților Elencu Dan Emanuel Nicușor, Iordache Constantin, Buduru Cornel și Pădureanu Sabina, cu precizarea că inculpații Moreanu Castelia și Pădureanu Petre nu dețin bunuri mobile sau imobile asupra cărora să poată fi instituită măsura asiguratorie a sechestrului.
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură a comunicat faptul că se constituie parte civilă în procesul penal cu suma totală de 32.294 lei, ce reprezintă prejudiciul total cauzat.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Dolj cu propunerea de a se menține măsura asiguratorie dispusă în cauză.



10. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Craiova au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților
PIGULEA MARCEL AURELIAN și PIGULEA (fostă BĂBEANU) DANIELA CRISTINA, cu privire la săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea–credință de documente sau declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată;

ȘCHIOPU GIZA și POPESCU DORU ADRIAN, funcționari în cadrul Agenției de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit (actual Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale) – Oficiul Județean Mehedinți la data faptelor, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de complicitate la infracțiunea de folosire sau prezentare cu rea–credință de documente sau declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată (2 infracțiuni) și fals intelectual, în formă continuată (2 infracțiuni);

MOLDOVEANU DARIUS ALEXANDRU și BURCĂ (fostă MAZILU) RALUCA, funcționari în cadrul Agenției de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit (actual Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale) – Oficiul Județean Mehedinți, la data faptelor, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de complicitate la infracțiunea de folosire sau prezentare cu rea–credință de documente sau declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată și fals intelectual, în formă continuată;

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În cursul anului 2011, inculpații Pigulea Marcel Aurelian și Pigulea (fostă Băbeanu) Daniela Cristina au depus la Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit mai multe documente false sau inexacte. Din aceste documente rezulta că ei ar fi îndeplinit, printre altele, condițiile impuse de Măsura 112 – Instalarea tinerilor fermieri (de a fi membri ai unei familii de fermier și de a fi lucrat mai mult de 50% din timpul lor de lucru în cadrul unei ferme, cu cel puțin 12 luni înaintea instalării lor pe cont propriu la conducerea fermei proprii).
În demersul lor infracțional, inculpații Pigulea Marcel Aurelian și Pigulea Daniela Cristina au beneficiat de ajutorul inculpaților Șchiopu Giza, Popescu Doru Adrian, Moldoveanu Darius Alexandru și Burcă Raluca.
În cauză, procurorii au dispus măsura asiguratorie a sechestrului asupra bunurilor imobile ce aparțin inculpaților Pigulea Marcel Aurelian, Șchiopu Giza, Popescu Doru Adrian, Moldoveanu Darius Alexandru și Burcă Raluca.
Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a comunicat faptul că se constituie parte civilă în procesul penal cu suma totală de 216.164 lei, la care se adaugă dobânzi și penalități calculate până la data plății efective.

Dosarul a fost trimis spre judecare Curtea de Apel Craiova cu propunerea de a se menține măsura asiguratorie dispusă în cauză.



11. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților
ANDREESCU CLAUDIU ADRIAN, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de
- folosire sau prezentare cu rea–credință de documente sau declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată și
- schimbare, fără respectarea prevederilor legale, a destinației fondurilor europene;

ANDREESCU LIVIU GABRIEL, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
- schimbare, fără respectarea prevederilor legale, a destinației fondurilor europene,
- complicitate la infracțiunea deschimbare, fără respectarea prevederilor legale, a destinației fondurilor europene și
- instigare la infracțiunea de folosire sau prezentare cu rea–credință de documente sau declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată;

GHEORGHE MARILENA, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de complicitate la infracțiunea deschimbare, fără respectarea prevederilor legale, a destinației fondurilor europene (2 infracțiuni).

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În datele de 30 septembrie 2010 și 20 octombrie 2013, inculpatul Andreescu Claudiu Adrian a depus documente cu un conținut inexact sau false la A.P.D.R.P. Dâmbovița (actual Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale – A.F.I.R.) privind arendarea unor suprafețe de teren care, în realitate, nu au fost arendate de către acesta, proprietarii terenurilor neavând cunoștință de existența contractului respectiv (fie au înstrăinat terenurile anterior datei la care a fost încheiat contractul, fie au decedat anterior, fie semnăturile nu le aparțin).
Ulterior, după ce inculpatul Andreescu Claudiu Adrian a încasat sumele de bani virate de către A.P.D.R.P., fără a respecta condițiile obligatorii pentru acordarea sprijinului financiar, acesta a schimbat destinația sumelor primite utilizându-le în alt scop decât cel prevăzut în planul de afaceri.
În demersul său infracțional, inculpatul Andreescu Claudiu Adrian a beneficiat de ajutorul inculpaților Andreescu Liviu Gabriel și Gheorghe Marilena.
În cauză, procurorii au dispus măsura asiguratorie a sechestrului asupra bunurilor inculpaților Andreescu Claudiu Adrian, Andreescu Liviu Gabriel și Gheorghe Marilena.
Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a comunicat faptul că se constituie parte civilă în procesul penal cu suma totală de 92.058 lei, reprezentând contravaloarea integrală a finanțării nerambursabile decontate beneficiarilor.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Dâmbovița cu propunerea de a se menține măsura asiguratorie dispusă în cauză.



12. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Brașov au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților

BUTUM FLORIN-ADRIAN, preot paroh al parohiei Cincu, județul Brașov, pentru săvârșirea a două infracțiuni de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene dintre care una în formă continuată (5 acte materiale);

PAROHIA CINCU din cadrul Bisericii Ortodoxe Române, ca persoană juridică, pentru săvârșirea a două infracțiuni de: folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene dintre care una în formă continuată (2 acte materiale);

MAMALIGĂ IOAN, inspector de cadastru și urbanism din cadrul Primăriei Cincu, pentru săvârșirea infracțiunilor de complicitate la două infracțiuni de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene dintre care una în formă continuată (5 acte materiale);

TIȘCĂ GHEORGHE, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată (4 acte materiale).

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 2011-2017, inculpatul Butum Florin Adrian, preot paroh al parohiei Cincu, județul Brașov, a pretins parohia sa deține și utilizează o suprafața de teren de 11,51 ha care se afla, în realitate, în incinta poligonului militar Cincu. În perioada 2013-2017, alături de această suprafață, inculpatul a adăugat și suprafața de teren de 9,33 ha, situată în același poligon militar, cu privire la care a declarat că o deține și utilizează. În plus, a pretins că el ar deține și oi cu care s-a obligat să pășuneze suprafețele de teren respective. Pentru ambele suprafețe și pentru pretinsa activitate de pășunat, în perioada de referință, inculpații Butum Florin Adrian și Parohia Cincu au obținut, în mod nelegal, sprijin financiar de la APIA – Centrele Locale Voila sau Făgăraș în valoare de 126.267 lei.
Concret, a reieșit că suprafața de 20,84 ha de pajiști permanente (formată din suprafețele de 11,51 ha și 9,33 ha) nu a fost deținută legal de Biserica Ortodoxă Română – Parohia Cincu, iar această aparență a fost creată cu ajutorul inculpatului Mamaligă Ioan din cadrul Primăriei Cincu, persoana responsabilă cu întocmirea adeverințelor necesare pentru APIA.

În conținutul cererii depusă la APIA – Centrul Local Voila în data de 18 martie 2011, în calitate de reprezentant legal al parohiei Cincu, inculpatul Butum Florin Adrian a declarat în mod mincinos că parohia sa folosește suprafața de teren de 11,51 ha –cu destinația de pășuni naturale, situată în incinta poligonului militar Cincu, jud. Brașov, fiind atașată în susținere o adeverință emisă de Primăria Cincu cu implicarea frauduloasă a inculpatului Mamaligă Ioan, inspector de cadastru și urbanism în cadrul acestei instituții. Astfel, deși nu îndeplinea condițiile legale, nefiind utilizator legal al suprafețelor de teren, Parohia Cincu a obținut pe nedrept fonduri europene în valoare totală de 18.641 lei.
În perioada 2013-2017, inculpatul Butum Florin Adrian a depus la APIA – Centrele Locale Voila și Făgăraș, în calitate de reprezentant legal al Parohiei Cincu, cinci cereri unice de plată pentru suprafață (două în numele parohiei și trei în nume propriu), în cuprinsul cărora a declarat, în mod necorespunzător adevărului, că:
- Parohia Cincu utilizează suprafața de teren de 20,84 ha, formată din 2 parcele cu destinația de pajiști permanente, situate în incinta poligonului militar Cincu, jud. Brașov, fiind atașate în acest sens două adeverințe emise de Primăria Cincu cu implicarea frauduloasă a inculpatului Mamaligă Ioan, inspector de cadastru și urbanism în cadrul acestei instituții (campaniile 2013-2014)
- că deține 52 de ovine (în campania 2013), respectiv 53 de ovine (în campania 2014) cu care s-a obligat să pășuneze suprafețele de teren cu destinația de pajiști permanente, atașând în acest sens alte două adeverințe, emise de un medic veterinar pe baza declarațiilor nereale ale inculpatului Tișcă Gheorghe
- că utilizează suprafața de teren de 20, 84 ha, situate în incinta poligonului militar Cincu, jud. Brașov (campaniile 2015, și 2017, 2016), atașând în acest sens trei adeverințe emise de Primăria Cincu cu implicarea frauduloasă a inculpatului Mamaligă Ioan, inspector de cadastru și urbanism în cadrul acestei instituții,
-și că deține 107 ovine (în campania 2015), respectiv 105 ovine (în campania din 2016) pentru care a solicitat finanțare sub formă de ajutor național tranzitoriu, atașând în acest sens trei adeverințe emise de un medic veterinar pe baza celor declarate nereal de inculpatul Tișcă Gheorghe.
Astfel, deși nici el și nici parohia Cincu nu îndeplineau condițiile prevăzute de lege pentru a obține finanțare din fonduri europene , în sensul că nu erau utilizatori legali ai suprafețelor de teren, iar Butum Florin Adrian nu era deținător legal de ovine, au obținut pe nedrept fonduri europene în valoare totală de 107.626,4 lei.

În vederea recuperării prejudiciului produs în cauză, s-a dispus instituirea măsurii asiguratorii asupra:
- unor sume de bani și bunuri mobile aparținând inculpatului Butum Florin-Adrian, până la concurența sumei de 106.546,4 lei
- sumelor de bani existente în conturile bancare aparținând inculpatei Biserica Ortodoxă Română - Parohia Cincu, până la concurența sumei de 78.053,90 lei, precum și asupra unor terenuri.
- unor sume de bani și bunuri mobile aparținând inculpatului Mamaligă Ioan, până la concurența sumei de 106.546,4 lei
- bunurilor mobile și imobile și asupra sumelor de bani din conturile bancare, aparținând suspectului Tișcă Gheorghe, până la concurența sumei de 129.126,25

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Brașov.



13. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Iași au dispus sesizarea instanței de judecată, în baza dispozițiilor art. 483 Cod procedură penală, cu acordul de recunoaștere a vinovăției inculpatului
VASILIU TOADER, pentru săvârșirea infracțiunii de folosire cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.

În acordul de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 2010-2014, inculpatul Vasiliu Toader a depus cu rea-credință, la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.), mai multe documente false, în scopul de a obține în mod injust sume de bani în cadrul schemelor unice de plată, pentru o suprafață de teren pe care nu o deținea în totalitate.
Prin aceste demersuri, inculpatul Vasiliu Toader a obținut pe nedrept fonduri nerambursabile în valoare totală de 7.720 lei, sumă pe care acesta a restituit-o ulterior, depunând la dosarul cauzei dovada achitării prejudiciului.
În prezența apărătorului ales, inculpatul Vasiliu Toader a declarat expres că recunoaște comiterea faptei reținute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei stabilite, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv:
- 1 an și 4 luni închisoare, cu suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani și interzicerea, pe o perioadă de 1 an, de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare, a drepturilor de: a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și a ocupa o funcție ce implică exercițiul autorității de stat.

Dosarul de urmărire penală privind pe inculpatul Vasiliu Toader, împreună cu acordul de recunoaștere a vinovăției au fost trimise Tribunalului Iași.



14. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Iași au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:
CIORNEI CONSTANTIN și NICĂI GHEORGHE, fermieri în cadrul Asociației de Bovine Scobîlțeni, jud. Iași, cu privire la săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente false, inexacte sau incomplete care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada 2012 – 2013, inculpatul Ciornei Constantin, a depus în mai multe rânduri, la Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (A.P.I.A.) – Centrul Local Tîrgu Frumos, documente și declarații false, cu scopul de a obține în mod injust sume de bani în cadrul schemelor unice de sprijin pe suprafață, obținând pe nedrept, de la A.P.I.A., fonduri europene în sumă totală de 41.794 lei.
În aceeași perioadă, inculpatul Nicăi Gheorghe, a depus în mai multe rânduri la Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (A.P.I.A.) – Centrul Local Tîrgu Frumos, documente și declarații false, cu scopul de a obține în mod injust sume de bani în cadrul schemelor unice de sprijin pe suprafață, obținând pe nedrept, de la A.P.I.A., fonduri europene în sumă totală de 17.330 lei.
În vederea recuperării prejudiciului, Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (A.P.I.A.) a comunicat că se constituie parte civilă în cauză.
În cauză, a fost dispusă măsura asiguratorie a sechestrului asupra mai multor bunuri mobile și imobile ce aparțin inculpaților Ciornei Constantin și Nicăi Gheorghe.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Iași, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.



În legătură cu toate dosarele penale menționate mai sus, precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului, respectiv a acordului de recunoaștere a vinovăției la instanță, spre judecare, situație care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE


Alte legături de la această informație

comunicate-hotărâri de condamnare din 28 mai 2020
comunicate-hotărâri de condamnare din 16 iulie 2019
comunicate-hotărâri de condamnare din 20 noiembrie 2019
comunicate-hotărâri de condamnare din 03 februarie 2020
comunicate-hotărâri de condamnare din 05 iunie 2019
comunicate-hotărâri de condamnare din 27 februarie 2018
comunicate-hotărâri de condamnare din 12 martie 2020
comunicate-hotărâri de condamnare din 31 martie 2020
comunicate-hotărâri de condamnare din 07 septembrie 2022
comunicate-hotărâri de condamnare din 26 martie 2021
comunicate-hotărâri de condamnare din 10 decembrie 2018