DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ

COMUNICAT


Prin decizia penală nr. 216/2017 din data de 21 noiembrie 2017, Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât următoarele:
Condamnă pe inculpatul BĂDESCU IULIAN, la data faptelor senator în Parlamentul României și primar al municipiului Ploiești, la o pedeapsă de 3 ani închisoare cu suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de 7 ani și interzicerea, pe o perioadă de 2 ani după executarea pedepsei principale, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice și de a exercita o funcție implicând exercițiul autorității de stat, pentru săvârșirea infracțiunilor de: abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, în formă continuată, luare de mită, folosirea influenței de către o persoană care îndeplinește o funcție de conducere într-un partid în scopul obținerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite (2 infracțiuni).
Condamnă pe inculpata IACOB OANA CRISTINA, la data faptelor secretar al municipiului Ploiești, la o pedeapsă de 2 ani închisoare cu suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de 5 ani pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, în formă continuată.
Față de inculpata Alexandru Iulia Alina instanța de judecată a dispus achitarea.
Obligă inculpații Bădescu Iulian și Iacob Oana Cristina, în solidar, la plata sumei de 8.000.000 (opt milioane) lei, cu titlu de despăgubiri civile, către partea civilă Unitatea Administrativ Teritorială Municipiul Ploiești (75% inculpatul Bădescu Iulian și 25% inculpata Iacob Oana Cristina).
Confiscă de la inculpatul Bădescu Iulian suma de 59.161 lei, reprezentând folos injust.
Obligă inculpatul Bădescu Iulian la plata sumei de 15.500 lei cu titlu de cheltuieli judiciare efectuate în procesul penal, din care suma de 10.000 lei reprezintă cheltuielile efectuate în faza de urmărire penală.
Obligă inculpata Iacob Oana Cristina la plata sumei de câte 7.500 cu titlu de cheltuieli judiciare efectuate în procesul penal, din care suma de câte 2.500 lei reprezintă cheltuielile efectuate în faza de urmărire penală.

DEFINITIVĂ

Inculpații au fost trimiși în judecată de către Direcția Națională Anticorupție la data de 25 mai 2015, vezi comunicat 966/VIII/3 din 26 mai 2015.

BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE


Text neoficial, destinat mass media, care nu angajează răspunderea instanței de judecată.
Alte legături de la această informație

comunicate de presă din 26 mai 2015