DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ


COMUNICAT


Prin decizia penală nr. 28 din 25.07.2017, Curtea Militară de Apel București a hotărât următoarele:
Condamnă pe inculpații colonel ROTARU LIVIU, inspector șef, colonel IACOVETE VASILE, șef serviciu, locotenent colonel GHEORGHE AUREL, specialist, locotenent colonel NEGRILĂ JEAN-CLAUDIU, șef serviciu, căpitan MITRUȚ VICTOR-ION, comandant detașament, locotenent colonel în rezervă NANORA NICULAE, locotenent colonel BĂNUȚĂ ION, comandant detașament, toți în cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean (I.J.J.) Vâlcea la data faptelor, la câte o pedeapsă de 3 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de 6 ani, pentru săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, fals material în înscrisuri oficiale și fals intelectual, toate în formă continuată.
Condamnă pe inculpatul locotenent colonel DIMA GHEORGHE, adjunct al inspectorului șef al I.J.J. Vâlcea (plutonier adjunct la data faptelor), la o pedeapsă de 3 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de 6 ani, pentru săvârșirea infracțiunilor de complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, fals material în înscrisuri oficiale și fals intelectual, toate în formă continuată.
Condamnă pe inculpatul locotenent colonel OLARU VASILE-VALENTIN, șef birou în cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Vâlcea, la o pedeapsă de 3 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de 6 ani, pentru săvârșirea infracțiunilor de complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, complicitate la fals material în înscrisuri oficiale și fals intelectual, toate în formă continuată.

Obligă inculpații în solidar, iar pe aceștia și în solidar cu partea responsabilă civilmente Inspectoratul de Jandarmi al Județului Vâlcea la plata sumei de câte 6.000 lei cu titlu de daune morale către părțile civile S.M. și S.I.D., iar către V.G. la plata sumei de 3.000 lei.
Dispune restabilirea situației anterioare săvârșirii infracțiunilor și anularea totală sau parțială a înscrisurilor falsificate.
Obligă inculpații în solidar cu partea responsabilă civilmente, Inspectoratul de Jandarmi Județean Vâlcea, la plata a câte 1.800 lei fiecare, reprezentând cheltuieli judiciare către stat, în primă instanță și în apel.

DEFINITIVĂ



Actualizare (15.11.2018):

Prin decizia 196/2018 din 30.05.2018, Înalta Curte de Casație și Justiție a admis recursurile în casație formulate de inculpații Iacovete Vasile, Gheorghe Aurel, Negrilă Jean-Claudiu, Nanora Niculae, Dima Gheorghe și Rotaru Liviu, a casat decizia recurată și a trimis cauza spre rejudecare la Curtea Militară de Apel București.
Prin decizia penală nr. 47/2018 din 08.10.2018, Curtea Militară de Apel București a dispus achitarea inculpaților OLARU VASILE-VALENTIN, DIMA GHEORGHE, NANORA NICULAE, BĂNUȚĂ ION, ROTARU LIVIU, MITRUȚ VICTOR-ION, NEGRILĂ JEAN-CLAUDIU, GHEORGHE AUREL și IACOVETE VASILE.
La decizia de achitare s-a apreciat că faptele nu sunt prevăzute de legea penală sau nu există probe că o persoană a săvârșit infracțiunile respective.

DEFINITIVĂ

Inculpații au fost trimiși în judecată de către Direcția Națională Anticorupție – Serviciul pentru efectuarea urmăririi penale în cauze privind infracțiunile de corupție săvârșite de militari la data de 18 decembrie 2013, vezi comunicatul nr. 1223/VIII/3 din 23 decembrie 2013.

BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE


Text neoficial, destinat mass media, care nu angajează răspunderea instanței de judecată.
Alte legături de la această informație

comunicate de presă din 23 decembrie 2013