Pagina de Internet a DNA folosește cookies pentru îmbunătățirea experienței dvs. de navigare pe acest site.  Pentru mai multe detalii puteți naviga aici 
The DNA website uses cookies for enhancing your experience when browsing the website.  For more details, you may find navigate here 

Direcția Națională Anticorupție

MINISTERUL PUBLIC

PARCHETUL

DE PE LÂNGĂ

ÎNALTA CURTE DE CASAȚIE ȘI JUSTIȚIE

 
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ


COMUNICAT


Direcția Națională Anticorupție și Parchetul Național Financiar din Franța au încheiat la data de 27 iunie 2017, la Paris, un acord bilateral de colaborare.
La ceremonia oficială, cele două instituții au fost reprezentate de procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție doamna Laura Codruța Kövesi și de șefa Parchetului Național Financiar doamna Eliane Houlette.
Cele două părți au elaborat prezentul acord de cooperare cu respectarea regulilor specifice cooperării judiciare, în vederea:
- Dezvoltării nivelului de coordonare a anchetelor care atrag competența celor două parchete naționale specializate;
- Schimbului de expertiză și experiență în materie de luptă împotriva corupției, în special în ceea ce privește depistarea schemelor și a circuitelor internaționale de fraudă, a practicilor de corupție la nivel înalt și în materie de reglementare juridică.
În scopul aplicării dispozițiilor acordului de colaborare, cele două instituții vor putea să elaboreze programe anuale de cooperare, să creeze grupuri de lucru și/sau grupuri de experți comune și vor putea organiza stagii de pregătire comune axate pe aspecte de combatere a corupției sau a fraudelor economice și financiare.
Pentru a dezvolta înțelegerea reciprocă a instituțiilor și a sistemului judiciar proprii fiecărei părți, vor putea fi organizate schimburi punctuale de experți sau vizite de lucru ale membrilor care fac parte din prezentul acord.
În declarația comună de intenție, semnată de cele două părți implicate, s-au precizat următoarele:
Lupta împotriva corupției reprezintă o exigență democratică majoră și o provocare la nivel mondial. De mai mulți ani, sub impulsul organizațiilor internaționale, Statele au creat instrumente juridice performante pentru a lupta împotriva acestui flagel. Mecanismul românesc, reprezentat de către Direcția Națională Anticorupție, creată în 2002 pentru a combate corupția la nivel înalt și infracțiunile împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene, constituie un model în acest sens.
Franța a creat în 2013 un parchet național financiar însărcinat cu lupta împotriva marii criminalități economice și financiare. El are ca misiune să instrumenteze cauzele cele mai complexe în materie de infracțiuni ce aduc atingere integrității sau finanțelor publice, precum și delictelor bursiere pentru care are competență exclusivă. La fel ca Direcția Națională Anticorupție din România, acest parchet are o competență care se întinde pe întregul teritoriu național și poate să ancheteze funcționari publici de nivel înalt.
Dimensiunea din ce în ce mai transnațională a anchetelor implică întărirea cooperării în lupta împotriva tuturor formelor de corupție și o abordare concertată între autoritățile judiciare naționale.

BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE