DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
 5 mai 2017
Nr. 452/VIII/3

COMUNICAT


Doamna Laura Codruța Kövesi, procuror șef al Direcției Naționale Anticorupție, a participat vineri 05 mai 2017 la conferința intitulată „Bune practici în lupta eficientă împotriva corupției în Uniunea Europeană”, organizată la Budapesta de către Transparency International Ungaria.
La conferință a participat și directorul general al Oficiului European de Luptă Anti Fraudă (O.L.A.F.), domnul Giovanni Kessler, alături de experți în domeniul judiciar, reprezentanți ai societății civile și ai mass-media.
Scopul conferinței a fost prezentarea provocărilor și a bunelor practici în lupta împotriva corupției atât la nivel european cât și la nivelul statelor membre.
Unul dintre subiectele conferinței a fost Direcția Națională Anticorupție, care și-a demonstrat eficiența în lupta împotriva corupției.
În expunerea sa, doamna Laura Codruța Kövesi a prezentat activitatea Direcției Naționale Anticorupție, structura, modul de funcționare și rezultatele obținute, constând în trimiterea în judecată și condamnarea unui mare număr de persoane cu funcții publice importante în stat. Acest lucru a destrămat mitul impunității unei categorii de persoane.
„Aceste rezultate convingătoare au fost determinate de stabilitatea instituțională și de o legislație adecvată care a asigurat procurorilor independența necesară”, a spus doamna Laura Codruța Kövesi adăugând că „acestea sunt premizele unei activități eficiente în combaterea corupției”.
Doamna Laura Codruța Kövesi a subliniat de asemenea, cât de importantă a fost împiedicarea persoanelor care s-au simțit amenințate de investigațiile Direcției Naționale Anticorupție să influențeze în mod discreționar sistemul judiciar. De asemenea, a atras atenția asupra încercărilor repetate de a limita eficiența Direcției Naționale Anticorupție prin modificarea legislației anticorupție, prin restrângerea instrumentelor de investigație sau prin neridicarea imunității de care beneficiază politicienii.
Doamna Laura Codruța Kövesi a spus că aceste încercări au fost anulate datorită reacțiilor publicului larg și a societății civile.


BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE