DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
 26 aprilie 2017
Nr. 434/VIII/3

COMUNICAT


Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Iași au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 25 aprilie 2017, a inculpaților:

RACOVIȚĂ JAN, instructor auto, cu privire la săvârșirea a infracțiunii de trafic de influență în formă continuată,
NECULAI DĂNUȚ cu privire la săvârșirea infracțiunii de complicitate la trafic de influență.

În ordonanțele procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:

În perioadele 22 septembrie - 15 noiembrie 2016 și 24 aprilie – 25 aprilie 2017, inculpatul Racoviță Jan, în calitate de instructor auto, a pretins și primit de la două persoane câte 1.500 euro.
În schimbul acestor bani, inculpatul a lăsat să se creadă că are influență asupra unui ofițer de poliție cu funcție de conducere din cadrul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (S.P.C.R.I.V) Iași și că-l va determina pe acesta să ajute persoanele respective să promoveze proba practică a traseului și implicit să obțină permisul de conducere.
Într-unul dintre cazuri, instructorul auto Racoviță Jan a beneficiat și de ajutorul celuilalt inculpat, Neculai Dănuț, care i-a intermediat relația cu una dintre cele două persoane, pretinzând și primind de la aceasta din urmă suma de 750 lei.

Inculpaților Racoviță Jan și Neculai Dănuț li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală, urmând să fie prezentată la data de 26 aprilie 2017 Tribunalului Iași, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijinul ofițerilor de poliție din cadrul Direcției Generale Anticorupție și I.G.P.R. - Direcția pentru Operațiuni Speciale.

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.


BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE