DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
18 aprilie 2017
Nr. 394/VIII/3

Către,
„GAZETA DE CLUJ”
În atenția:
Director General: Liviu Man
Reporter Administrație: Mihaela Trif

DREPT LA REPLICĂ



Ca urmare a publicării, la data de 17 aprilie 2017, de către cotidianul „Gazeta de Cluj”, a unui articol intitulat „Curtea de Apel Cluj dă șah-mat magistraților din Maramureș prin două sentințe”, Biroul de Informare și Relații Publice este abilitat să transmită următorul drept la replică:
În articolul respectiv faceți referire la două dosare penale instrumentate de către Direcția Națională Anticorupție mediatizate prin comunicatele de presă (426/VIII/3 din 11 aprilie 2014 și nr. 1196/VIII/3 din 14 august 2014), în care Curtea de Apel Cluj a pronunțat două hotărâri definitive. Una dintre aceste hotărâri este de condamnare definitivă a inculpaților trimiși în judecată de către DNA - Serviciul teritorial Cluj.

În cuprinsul articolului, în referire la una dintre cauze, se precizează în mod eronat că: „(...). Astfel, magistrații de la Cluj au considerat că faptele pentru care au fost condamnați edilul și alți doi inculpați Ioan Bărbuș și Diana Mihaela Dunca, nu sunt probate în rechizitoriu, drept urmare au dispus anularea sentinței de fond și totodată trimiterea dosarului la DNA spre refacere.(...)”.
În realitate, instanța de judecată la care faceți referire, prin hotărârea nr. 554/05.04.2017 a dispus, printre altele, desființarea sentinței penale nr. 152/21.10.2016, pronunțate de către Tribunalul Maramureș și rejudecarea cauzei de către aceeași instanță – Tribunalul Maramureș.
(http://portal.just.ro/33/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=10000000000080759&id_inst=33).

Prin urmare, dosarul penal mediatizat prin comunicatul 426/VIII/3 din 11 aprilie 2014 nu se întoarce la DNA, așa cum în mod eronat se susține în articol, ci va fi rejudecat de către Tribunalul Maramureș.

În cea de-a doua cauză, mediatizată prin comunicatul nr. 1196/VIII/3 din 14 august 2014, Curtea de Apel Cluj, prin decizia penală nr. 536/03.04.2017, i-a condamnat definitiv pe inculpații:
NEMEȘ OVIDIU – GHEORGHE, la data faptei primar al municipiului Sighetu Marmației, la o pedeapsă de 1 an și 6 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de 3 ani și 6 luni pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice cu obținerea de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul.
BĂRBUȘ IOAN, la data faptei director în cadrul Primăriei municipiului Sighetu Marmației, la o pedeapsă de 2 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de 3 ani și interzicerea, pe o perioadă de 2 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul.
Pentru corecta informare a cititorilor ziarului dumneavoastră, vă solicităm să publicați acest drept la replică.

BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE