DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ

COMUNICAT


Prin decizia penală nr. 264/21.03.2017, Curtea de Apel Pitești a hotărât următoarele:
Condamnă pe inculpatul NĂFTĂNĂILĂ Ghe. ION, la data faptelor primar al comunei Lerești, județul Argeș, la o pedeapsă de 1 an, 2 luni și 20 de zile închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe un termen de încercare de 2 ani și interzicerea pe o perioadă de 1 an, de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat pentru săvârșirea infracțiunilor de: tentativă la folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene și instigare la folosirea sau prezentarea, cu rea-credință, de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.
Condamnă pe inculpatul FIANU NICOLAE la o pedeapsă de 1 an închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de 2 ani și interzicerea pe o perioadă de 1 an, de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat pentru săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.
În cazul acestor doi inculpați, instanța a ținut cont la stabilirea pedepsei, de prevederile art. privind acordul de recunoaștere a vinovăției, potrivit căruia, în caz de condamnare sau amânare a aplicării pedepsei, limitele de pedeapsă prevăzute de lege în cazul pedepsei închisorii se reduc cu o treime, iar în cazul pedepsei amenzii, cu o pătrime.
Condamnă pe inculpata STOICA NICOLETA-SARMIZA, la data faptelor agent agricol la Primăria Lerești, la o pedeapsă de 1 an și 9 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de 2 ani și interzicerea pe o perioadă de 1 an, de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat pentru săvârșirea infracțiunilor de: tentativă la folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene și instigare la folosirea sau prezentarea, cu rea-credință, de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.
Pe parcursul termenului de supraveghere, condamnații vor presta o muncă neremunerată, în folosul comunității pe o perioadă de 60 de zile în cadrul Primăriei municipiului Câmpulung sau în cadrul Primăriei comunei Lerești.
Față de inculpații Soceanu Ileana, Tonghioiu Gheorghe și Poșchină Neculae, instanța de judecată a dispus încetarea procesului penal.
Obligă în solidar pe inculpații Năftănăilă Ghe. Ion, Stoica Sarmiza și Fianu Nicolae, în solidar cu partea responsabilă civilmente, Primăria comunei Lerești, la plata către partea civilă a sumei de 133.000 lei, dar și la plata dobânzilor și penalităților de întârziere calculate de la data săvârșirii infracțiunilor până la data efectuării plății integrale a debitului principal.
Obligă pe inculpații-apelanți: Stoica Nicoleta Sarmiza, și Fianu Nicolae să plătească fiecare, 300 lei cheltuieli judiciare către stat.

DEFINITIVĂ

Inculpații au fost trimiși în judecată de către Direcția Națională Anticorupție la data de 10 decembrie 2014, vezi comunicat 8/VIII/3 din 6 ianuarie 2015.

BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE


Text neoficial, destinat mass media, care nu angajează răspunderea instanței de judecată.
Alte legături de la această informație

comunicate de presă din 06 ianuarie 2015