DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
 7 februarie 2017
Nr. 134/VIII/3

COMUNICAT


În cauza mediatizată prin comunicatul nr. 1120/VIII/3 din 17 august 2016, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate,

a inculpatului PREDESCU MIHAIL, ofițer de poliție cu grad profesional de comisar șef și șef al Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatricularea Vehiculelor Giurgiu, la data faptelor, pentru săvârșirea următoarelor infracțiuni:
- luare de mită în formă continuată,
- două infracțiuni de trafic de influență în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada 5 noiembrie 2015 – 14 decembrie 2015, inculpatul Predescu Mihail, în calitatea sus menționată, a acceptat promisiuni de bani sau de alte foloase de la un instructor auto (martor în cauză), astfel încât să faciliteze promovarea probei practice a examenului auto pentru cinci persoane printre care și Iorga Veronica-Fausia, Călin Eugen și Iorga Ramona-Rodica, și a intervenit sau a lăsat să se înțeleagă că va interveni în acest scop la polițiștii examinatori din subordine. La data de 22 decembrie 2015, inculpatul Predescu Mihail a primit suma de 300 de euro, prin intermediul aceluiași instructor auto, pentru promovarea a trei dintre cele cinci persoane.
În cursul lunii iulie 2016, inculpatul Predescu Mihail a acceptat promisiunea primirii unor foloase pentru facilitarea promovării inculpaților Iordan Daniel și Ilie Adrian la proba practică a examenului pentru obținerea permisului de conducere, lăsând să se înțeleagă că va interveni pe lângă alți examinatori, subordonați ai săi, în acest scop. În acest context, la data de 16 august 2016, inculpatul a primit suma de 1.800 lei prin intermediul aceluiași instructor auto.
În perioada august-septembrie 2015, inculpatul Predescu Mihail, în calitate de examinator, a acceptat promisiuni de bani de la același martor pentru a facilita promovarea probei practice a examenului auto pentru două persoane, iar pentru acest serviciu, în luna decembrie 2015, a beneficiat de bunuri și de servicii patrimoniale din partea instructorului în valoare de aproximativ 907,24 lei.
În perioada august 2015 – decembrie 2016, inculpații Călin Geta, Iorga Avram, Iorga Răzvan-Ruben, Iorga Veronica - Fausia, Călin Eugen, Iorga Ramona-Rodica, Iordan Daniel și Ilie Adrian, fie au promis, fie au remis instructorului auto sume de bani pentru ca acesta să intervină pe lângă polițiști examinatori din cadrul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatricularea Vehiculelor Giurgiu pentru a facilita promovarea de către unii dintre ei sau de către alte persoane a probei practice a examenului pentru obținerea permisului de conducere.

În cauză s-a dispus instituirea măsurii sechestrului asigurător asupra sumelor de 300 euro și 2.707,24 lei existente în trei conturi bancare ce aparțin inculpatului Predescu Mihail, în vederea confiscării speciale.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Giurgiu, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

În cauză, procurorii anticorupție au încheiat cu inculpații Călin Geta, Iorga Avram, Iorga Răzvan-Ruben, Iorga Veronica-Fausia, Călin Eugen, Iorga Ramona-Rodica, Iordan Daniel și Ilie Adrian acorduri de recunoaștere a vinovăției cu privire la săvârșirea infracțiunii de cumpărare de influență.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE


Alte legături de la această informație

comunicate-hotărâri de condamnare din 22 februarie 2017
comunicate-hotărâri de condamnare din 07 aprilie 2017
comunicate-hotărâri de condamnare din 19 aprilie 2017
comunicate-hotărâri de condamnare din 22 septembrie 2017
comunicate-hotărâri de condamnare din 02 noiembrie 2023