increase font sizedecrease font size | | 

Direcția Națională Anticorupție

MINISTERUL PUBLIC

PARCHETUL

DE PE LÂNGĂ

ÎNALTA CURTE DE CASAȚIE ȘI JUSTIȚIE

 
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
 31 ianuarie 2017
Nr. 118/VIII/3

COMUNICAT


În completarea comunicatului nr. 114/VIII/3 din data de 31 ianuarie 2017, Biroul de Informare și Relații Publice este abilitat să transmită următoarele:

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Suceava au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, începând cu data de 31 ianuarie 2017, a inculpatei

CHITUL MARIA CAMELIA, director executiv al Casei Județene de Pensii Suceava,cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
- trafic de influență în formă continuată,
- instigare la folosirea în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații în formă continuată.

În ordonanțele procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:

În perioada 16.05.2016 - 27.10.2016, în contextul organizării alegerilor locale și parlamentare, inculpata Chitul Maria Camelia, în calitate de director executiv al Casei Județene de Pensii Suceava, a pretins și primit de la o persoană (martor în cauză) aflată în subordinea sa, sub pretextul unei “contribuții pentru partid”, suma totală de 4.000 lei.

În schimbul banilor respectivi, inculpata i-a promis martorului că îl va menține și pe viitor în funcția pe care acesta o deținea în cadrul Casei Județene de Pensii Suceava. În același context, inculpata a invocat și faptul că are influență asupra conducerii Casei Naționale de Pensii.

În lunile noiembrie 2016 și ianuarie 2017, în contextul organizării unui concurs de ocupare a unui post vacant din cadrul Casei Județene de Pensii Suceava, inculpata Chitul Maria Camelia i-a solicitat aceluiași martor ca, în virtutea calității sale de președinte al comisiei de examinare, să-i pună la dispoziție subiectele propuse pentru susținerea concursului, precum și răspunsurile corecte, lucru cu care acesta din urmă a fost de acord.

Subiectele respective au fost cerute de inculpată cu scopul de a i le oferi unui candidat agreat, înaintea susținerii examenului.

Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpata Chitul Maria Camelia, trebuie să respecte următoarele obligații:

a) să se prezinte la organul de urmărire ori de câte ori este chemată,
b) să informeze de îndată organul judiciar cu privire la schimbarea locuinței,
c) să se prezinte la organul de poliție desemnat cu supravegherea sa, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliție sau ori de câte ori este chemată,
d) să nu depășească limita teritorială a României, decât cu încuviințarea prealabilă a organelor judiciare,
e) să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele menționate în ordonanța de dispunere a controlului judiciar,
f) să nu exercite profesia în exercitarea căreia a săvârșit faptele.

Inculpatei i s-a atras atenția că, în caz de încălcare cu rea-credință a obligațiilor care îi revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.

Inculpatei Chitul Maria Camelia i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE