DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ

COMUNICAT


Prin decizia penală nr. 945 din 23.12.2016, Curtea de Apel Iași a hotărât următoarele:

Condamnă pe inculpatul GHEORGHIȚĂ VIOREL, director executiv al Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (D.S.V.S.A) Galați, la data faptelor, la o pedeapsă de 4 ani și 4 luni închisoare și interzicerea, atât în timpul cât și pe o perioadă de 3 ani de la executarea pedepsei închisorii, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat și de a ocupa funcții de conducere în cadrul serviciilor sanitar – veterinare de stat, pentru săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă continuată, șantaj (2 infracțiuni) și instigare la participație improprie la infracțiunea de fals intelectual, în formă continuată.

Condamnă pe inculpatul DUMITRU NECULAI, administrator al S.C. TOP MEAT FOOD S.R.L. Galați, la data faptelor, la o pedeapsă de 3 ani închisoare, pentru săvârșirea infracțiunilor de complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice și complicitate la infracțiunea de fals intelectual, ambele în formă continuată.

Condamnă pe inculpatul SARICA STERE, la o pedeapsă de 3 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de 5 ani, pentru săvârșirea infracțiunii de instigare la abuz în serviciu contra intereselor publice.

Condamnă pe inculpata CATRIN LENUȚA, medic veterinar în cadrul Circumscripției Sanitare Veterinare nr. 1 Galați, la data faptelor, la o pedeapsă de 3 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de 5 ani, pentru săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu contra intereselor publice, folosirea în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații și fals intelectual, toate trei în formă continuată.

Condamnă pe inculpatul BORDEA VASILE, administrator al SC Aurora SRL Odobești, jud. Vrancea, la data faptei, la o pedeapsă de 3 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de 5 ani, pentru săvârșirea infracțiunii de instigare la abuz în serviciu contra intereselor publice.

Condamnă pe inculpata BĂLAN EUGENIA, medic veterinar în cadrul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Galați, la data faptelor, la o pedeapsă de 2 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de 4 ani, pentru săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu contra intereselor publice și fals intelectual, ambele în formă continuată.

Condamnă pe inculpatele GRECU TINCUȚA LUANA și DASCĂLU MONICA ADINA, medici veterinari în cadrul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Galați, la data faptelor, la câte o pedeapsă de 3 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de 5 ani, pentru săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu contra intereselor publice și fals intelectual.

Condamnă pe inculpata S.C. TOP MEAT FOOD S.R.L. GALAȚI, la pedeapsa principală constând în plata unei amenzi penale în sumă de 5.000 lei, pentru săvârșirea infracțiunilor de complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice și complicitate la fals intelectual, ambele în formă continuată.

Condamnă pe inculpata S.C. AURORA COM S.R.L. Odobești, județul Vrancea, la pedeapsa principală constând în plata unei amenzi penale în sumă de 2.500 lei, pentru săvârșirea infracțiunilor de instigare la abuz în serviciu contra intereselor publice.

În cazul inculpatei Bălan Eugenia, instanța a ținut cont la stabilirea pedepsei, de prevederile articolului privind acordul de recunoaștere a vinovăției, potrivit căruia, în caz de condamnare sau amânare a aplicării pedepsei, limitele de pedeapsă prevăzute de lege în cazul pedepsei închisorii se reduc cu o treime, iar în cazul pedepsei amenzii, cu o pătrime.
Dispune achitarea inculpaților Drăgan Gicu, Mătură Cristinel Cezar, Șendrea Eugenia, Piatac Elisabeta, Druică Ștefan, Trifan Nicu, Drăguț Roxana Ionela, Hliza Valeriu, Sebe Nicoleta și S.C. DRU AGRO S.R.L. Galați, pentru infracțiunile săvârșite în sarcina lor.
Dispune încetarea procesului pornit împotriva inculpatului Irimia Florin.
Obligă pe inculpații Gheorghiță Viorel și Dumitru Neculai la plata câte unei sume de 5.500 lei cu titlu de cheltuieli judiciare către stat.
Obligă inculpații Bordea Vasile, Dascălu Monica Adina, Grecu Tincuța Luana și S.C. Aurora Com S.R.L. Odobești la plata câte unei sume de 500 lei reprezentând cheltuieli judiciare către stat efectuate pentru soluționarea apelurilor.

DEFINITIVĂ

Inculpații au fost trimiși în judecată de către Direcția Națională Anticorupție – Serviciul Teritorial Galați la data de 04 noiembrie 2011, vezi comunicat 725/VIII/3 din 11 noiembrie 2011.

BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE


Text neoficial, destinat mass media, care nu angajează răspunderea instanței de judecată.
Alte legături de la această informație

comunicate de presă din 11 noiembrie 2011