DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
18 ianuarie 2017
Nr. 34/VIII/3

Către,
ANTENA 3

În atenția realizatorilor/ producătorilor emisiunii „Sinteza Zilei”
În cuprinsul emisiunii „Sinteza Zilei” difuzată în data de 17 ianuarie 2017, realizatorul acesteia, după ce a prezentat o imagine trunchiată a unei facturi fiscale, a afirmat, în cuprinsul discuției cu invitatul său, că “procurorul șef al DNA, care ar trebui să investigheze fapte de corupție, nu face distincția între data facturării și data înregistrării societății comerciale”.
În continuare, fără a se arăta în întregime înregistrarea video în care inculpatul Ghiță Sebastian a prezentat două presupuse facturi, s-a acreditat ideea că procurorul șef al Direcției naționale Anticorupție nu deține minimul de cunoștințe pentru a „citi” o factură fiscală.
În cursul aceleiași zile, în cuprinsul unui interviu acordat unei publicații online, doamna Laura Codruța Kovesi, procuror șef al DNA explicase foarte clar inadvertențele existente în una dintre facturi:

Vorbeam de manipulare, poze editate și poze trucate. V-aș mai da un exemplu. A fost prezentată o factură referitoare la deplasarea făcută la Cluj pentru a se "rezolva", pun între ghilimele pentru că nu poate fi adevărat, cercetarea mea în cazul de plagiat în 2012. Vă rog să vă uitați pe factură jos. Comanda pentru factură a fost făcută în 2009, iar plata în 2012”.


Prin urmare, maniera în care a fost prezentată această informație este incorectă, realizatorul emisiunii induce în eroare publicul încercând să manipuleze, prin acreditarea ideii că procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție „nu face distincția între data facturării și data înregistrării societății comerciale...”.

În virtutea corectei informări a telespectatorilor dumneavoastră, vă rugăm să transmiteți acest drept la replică, în termenul și în condițiile prevăzute de normele în vigoare.

În situația în care nu veți da curs acestui demers legal, DNA va solicita Consiliului Național al Audiovizualului să analizeze dacă emisiunea de la postul Antena 3 a respectat prevederile legale în vigoare, standardele etice și deontologice aplicabile profesiei de jurnalist, așa cum sunt stipulate în conținutul Deciziei 220/2011 și al Legii audiovizualului nr 504/2002 republicată, precum și dreptul constituțional al cetățeanului la o informare corectă.

BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE