DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
 14 iulie 2016
Nr. 1024/VIII/3

COMUNICAT


Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Oradea au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 14.07.2016, a inculpatei

SIME ADRIANA, șef Serviciu Persoane Juridice 4 din cadrul Administrației Județene a Finanțelor Publice Bihor – Activitatea de Inspecție Fiscală, cu privire la săvârșirea infracțiunii de luare de mită, în formă continuată.

De asemenea, procurorii anticorupție au mai dispus efectuarea urmăririi penale față de suspecta PUȘCĂU FLORENTINA RODICA cu privire la săvârșirea infracțiunii de complicitate la luare de mită, în formă continuată.

În ordonanțele procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:

În perioada 2013 - 2014, inculpata Sime Adriana, în calitate de șef Serviciu Persoane Juridice 4 din cadrul Administrației Județene a Finanțelor Publice Bihor – Activitatea de Inspecție Fiscală, prin intermediul suspectei Pușcău Florentina Rodica, a pretins de la un om de afaceri (denunțător în cauză) suma de 14.500 euro și a primit în două tranșe 6.000 euro, bani ce i-au fost remiși fie în biroul său din incinta Administrației Județene a Finanțelor Publice Bihor, fie la domiciliu.
În schimbul acestor foloase, inculpata Sime Adriana, în exercițiul atribuțiilor de serviciu, urma să asigure finalizarea favorabilă a unei inspecții fiscale efectuată la societatea comercială administrată de omul de afaceri și să asigure întocmirea unui raport prin care să nu se constate în totalitate obligațiile fiscale datorate de acesta din urmă bugetului de stat, lucru care s-a și întâmplat.
În perioada octombrie 2012 – decembrie 2014, inculpata Sime Adriana, în aceeași calitate, în mod repetat, a primit de la un alt om de afaceri (denunțător în cauză) produse alimentare (ulei de floarea soarelui și ulei de măsline) în valoare totală de 927,96 lei, pentru ca, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, să manifeste o atitudine îngăduitoare cu ocazia dispunerii și efectuării controalelor fiscale la firma acestuia din urmă, în sensul efectuării inspecțiilor doar formal și neconstatării unor eventuale nereguli.

Inculpatei și suspectei li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 și 307 Cod de procedură penală.

La data de 15 iulie 2016, inculpata Sime Adriana urmează să fie prezentată Tribunalului Bihor cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale, respectiv punerea în mișcare a acțiunii penale reprezintă etape ale procesului penal reglementate de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activități care nu pot, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.



Actualizare (10.12.2020):

Prin decizia penală nr. 552 din 01.11.2019, Curtea de Apel Oradea a dispus achitarea inculpaților SIME ADRIANA și PUȘCĂU FLORENTINA RODICA, pentru infracțiunile reținute în sarcina lor, întrucât faptele nu există sau nu sunt prevăzute de legea penală.

DEFINITIVĂ

BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE