DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
 5 iulie 2016
Nr. 962/VIII/3

COMUNICAT


Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpatului

BOLBOȘANU CONSTANTIN, la data faptei șef serviciu în cadrul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate din cadrul Inspectoratul General al Poliției Române, cu privire la săvârșirea a două infracțiuni de luare de mită.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În cursul anului 2007, inculpatul Bolboșanu Constantin, în calitate de ofițer de poliție, șef serviciu la structura menționată, a primit printr-un intermediar, de la un om de afaceri, cu titlu de mită, suma de 80.000 lei, pentru a-i asigura acestuia din urmă protecție din partea organelor de cercetare penală, dar și pentru a se dispune soluții favorabile în dosarele penale în care era cercetat. Cu o parte din această sumă de bani, persoana intermediară a achitat mai multe lucrări de construcții la un imobil ce aparținea inculpatului.
Protecția promisă de inculpat a fost una reală, omul de afaceri respectiv nefiind „deranjat” de nici un organ cu atribuții în domeniu, deși desfășura activități de comerț cu legume-fructe, așa-zisele controale efectuate fiind pur formale.
În aceeași perioadă, inculpatul Bolboșanu Constantin l-a contactat pe un subaltern, șef al unei structuri teritoriale, și i-a indicat acestuia, în calitate de persoană ierarhic superioară, modalitatea în care să audieze un om de afaceri (prieten de-al primului și denunțător în cauză), în așa fel încât acesta să nu dobândească calitatea de suspect.
În considerarea acestui ajutor precum și a unei înțelegeri anterioare cu denunțătorul, privind protecția în diferite cauze penale, inculpatul Bolboșanu Constantin a pretins și a beneficiat de la acesta de avantaje materiale constând în finalizarea unor lucrări de construire și finisare a unui alt imobil de-al inculpatului.
Valoarea lucrărilor, de circa 30.000 euro, a fost suportată de omul de afaceri.
În cauză, s-a dispus instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra unor imobile ce aparțin inculpatului Bolboșanu Constantin, până la concurența sumei de 215.534 lei, în vederea confiscării speciale și garantarea executării cheltuielilor judiciare.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului București, cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE


Alte legături de la această informație

comunicate-hotărâri de condamnare din 28 noiembrie 2017