DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
 8 martie 2016
Nr. 242/VIII/3

BULETIN DE PRESĂ


Biroul de Informare și Relații Publice a întocmit o sinteză a cauzelor finalizate de procurorii anticorupție în luna februarie 2016, altele decât cele deja mediatizate prin intermediul comunicatelor de presă:

1. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Suceava au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:

CĂLINESCU GEORGE IOAN, ofițer de poliție judiciară în cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Siret, la data săvârșirii faptelor, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
-luare de mită în formă continuată (3 acte materiale),
-folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații în formă continuată (4 acte materiale),

NICOLAICĂ DUMITRU, lucrător vamal în cadrul Biroului Vamal Siret, la data săvârșirii faptei, cu privire la săvârșirea infracțiunii de luare de mită.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada februarie – decembrie 2008, inculpatul Călinescu George Ioan, în calitate de ofițer de poliție judiciară și „șef tură” la Sectorul Poliției de Frontieră Siret, a pretins și primit în scop de „protecție” de la mai multe persoane suma totală de 1.800 lei și diferite produse în valoare de 1.750 lei (motorină, obiecte decorative și 2 sticle whisky), cu scopul de a nu-și îndeplini atribuțiile de serviciu referitoare la constatarea de infracțiuni și contravenții în zona de competență.
În perioada 25.10 - 17/18.12.2008, același inculpat, în aceeași calitate, a sprijinit mai multe persoane prin comunicarea acestora de informații privind momentele prielnice tranzitării în siguranță a punctului vamal Siret cu bunuri accizabile, peste limita legală.
La data de 16.02.2009, inculpatul Nicolaică Dumitru, în calitate de lucrător vamal în cadrul Biroului Vamal Siret, a primit de la in martor denunțător o sacoșă cu produse alimentare pentru a - i permite acestuia trecerea prin punctul vamal cu bunuri accizabile fără a se dispune măsuri legale față de aceasta.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Suceava.

Actualizare (22.12.2017):

Prin decizia penală nr. 1152/2017 din data de 20 noiembrie 2017, Curtea de Apel Suceava a dispus achitarea față de inculpatul Nicolaică Dumitru și încetarea procesului penal față de Călinescu George Ioan (nume anterior Covaliu) ca urmare a decesului acestuia.



2. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Timișoara au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:

TĂMAȘ RIJA GRIGORAȘ, șeful Detașamentului de Intervenție din cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Naidăș, județul Caraș-Severin, la data faptei, cu privire la săvârșirea infracțiunii de complicitate la contrabandă,

TOC ION DANIEL, agent de poliție în cadrul Sectorului Politiei de Frontieră Naidăș, județul Caraș-Severin, la data faptelor, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
- abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată,
- complicitate la contrabandă,

CRECANĂ LAURIAN, lucrător vamal în cadrul Biroului Vamal Naidăș, județul Caraș-Severin, la data faptelor, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
- abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,
- complicitate la contrabandă.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

La data de 16 ianuarie 2014, inculpatul Toc Ion Daniel, în calitate de agent de poliție în cadrul Sectorului Politiei de Frontieră Naidăș, județul Caraș-Severin, și-a încălcat deliberat atribuțiile de serviciu, în sensul că a permis ieșirea din țară a unei persoane care conducea o autoutilitară cu numere de înmatriculare false, fără a implementa acest lucru în baza de date.
În noaptea de 17/18.01.2014, inculpații Toc Ion Daniel și Crecană Laurian, în calitate de agent de poliție respectiv lucrător vamal în cadrul Punctului de Frontieră Naidăș, cu încălcarea atribuțiilor de serviciu, au permis intrarea în țară a persoanei respective, cu același autovehicul în care se afla cantitatea de 1.660.000 țigări de contrabandă. În acest caz, inculpații au simulat efectuarea unui control și nu au implementat în bazele de date intrarea în tară a autoutilitarei.
Cei doi funcționari publici au beneficiat și de ajutorul inculpatului Tămaș Rija Grigoraș care a efectuat demersuri în vederea procurării autoutilitarei cu care au fost transportate țigările și a asigurat atât protecția pe parcursul deplasării, având rolul de antemergător cât și locul de descărcare a țigărilor la domiciliul său.
Ca urmare a acestei activități infracționale a fost creat un prejudiciu total de 954.562 lei, precum și la asigurarea unui folos necuvenit în același cuantum pentru persoana care a transportat țigările.

Direcția Regională Vamală – Biroul Vamal Caraș-Severin s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 954.562 lei.

În cauză s-a instituit măsura asiguratorie a sechestrului asupra asupra mai multor bunuri mobile și imobile ce aparțin aparținând inculpaților Toc Ion Daniel și Crecană Laurian.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Caraș-Severin, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.



3. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Suceava au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului

POPOVICI AUREL, inspector vamal în cadrul în cadrul Biroului Vamal de Frontieră Stânca Costești, județul Botoșani, la data faptei, cu privire la săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada 05.04.2014-16.06.2014, inculpatul Popovici Aurel, în calitate de inspector vamal în cadrul Biroului Vamal de Frontieră Stânca Costești, județul Botoșani, cu atribuții de șef de tură, în mod repetat nu și-a îndeplinit cu intenție atribuțiile de serviciu, referitor la efectuarea unor controale amănunțite asupra unor autoutilitare care au tranzitat punctul de frontieră respectiv, cu toate că avea cunoștință că în acele mijloace de transport erau transportate peste limita legal admisă importante cantități de țigări din Republica Moldova.
În toate cazurile, inculpatul doar a simulat efectuarea controalelor, permițând astfel trecerea prin punctul vamal a unei cantități de 315.000 pachete țigarete.
Prin această activitate infracțională, inculpatul a cauzat o vătămare a intereselor legale ale autorității vamale al cărui reprezentant este precum și un prejudiciu bugetului de stat, în sumă de 3.411.169 lei.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Botoșani.

Actualizare (23.12.2020):

Prin decizia penală nr. 1020 din 10.11.2020, Curtea de Apel Suceava a dispus încetarea procesului penal pornit împotriva inculpatului POPOVICI AUREL, pentru săvârșirea infracțiunii reținute în sarcina sa, ca urmare a constatării instanței a autorității de lucru judecat.
Lasă nesoluționată acțiunea civilă formulată de partea civilă Statul Român - A.N.A.F. – prin Direcțiile Generale Regionale a Finanțelor Publice Galați și Iași, ultima reprezentată prin Administrația Județeană a Finanțelor Publice Botoșani, împotriva inculpatului Popovici Aurel.

DEFINITIVĂ



4. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Timișoara au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate a inculpatului

GHILEA ADRIAN NICOLAE, director executiv comercial al SC CET Arad SA, la data faptei, cu privire la săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

La data de 13 februarie 2007, inculpatul Ghilea Adrian Nicolae, în calitate de director executiv comercial al SC CET Arad SA, cu încălcarea atribuțiilor de serviciu și a reglementărilor interne ale societății, a încheiat și semnat un act adițional la un contract de furnizare lignit prin care se stabilea că, pentru livrările neachitate la termen, prețul facturilor se reactualiza, de la 56,62 lei/tonă la sume cuprinse între 57,75 lei/tonă până la 66,28 lei/tonă, deși în documentul inițial se prevedea deja o modalitate de penalizare a facturilor neplătite la termen, conform căreia se calculau penalități de 0,1%/zi de întârziere în funcție de valoarea facturii neplătite.
Clauza, vădit defavorabilă intereselor financiare ale SC CET Arad SA, dădea posibilitatea ca prin simpla neachitare a facturilor viitoare la termenele stipulate (chiar și în cazul unei imposibilități obiective), furnizorul să calculeze și să factureze prețuri „reactualizate” pentru cantitățile de lignit livrate.
Activitatea infracțională derulată de inculpat a condus la producerea în dauna SC CET Arad SA a unui prejudiciul total de 6.847.861,81 lei, precum și la asigurarea unui folos necuvenit în același cuantum pentru societatea furnizoare a cărbunelui.

SC CET Arad SA s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 6.847.861,81 lei.

În cauză s-a instituit măsura asiguratorie a sechestrului asupra unui imobil ce aparține aparținând inculpatului Ghilea Adrian Nicolae.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Arad, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.



5. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:

ISTRATE ADRIANA, manager de proiecte în cadrul unei societăți comerciale și VOICULEANU AURA MARIANA, președinte al unei asociații, la data săvârșirii faptelor, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de :

- folosire, cu rea-credință, de documente ori declarații false, dacă fapta a avut ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene,
- schimbarea, fără respectarea prevederilor legale, a destinației fondurilor europene, în formă continuată,

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada 2010 - 2011, în baza unei înțelegeri frauduloase, inculpatele Istrate Adriana și Voiculeanu Aura Mariana, acționând în numele unei asociații, au folosit documente false cu prilejul încheierii și derulării unui contract, având ca obiect acordarea unei finanțări nerambursabile, obținând astfel, pe nedrept, de la Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale, suma totală de 21.785,76 euro.
Contractul respectiv a fost încheiat în legătură cu implementarea, de către respectiva asociație, a unui proiect intitulat „Solidari, nu solitari”, proiect care nu a fost niciodată înfăptuit.
Ulterior obținerii finanțării, cele două inculpate au schimbat, în mod repetat, destinația acesteia, fără respectarea prevederilor legale, prin derularea mai multor tranzacții bancare care nu aveau legătură cu implementarea proiectului.
Acționând în maniera de mai sus, inculpatele Voiculeanu Aura Mariana și Istrate Adriana au cauzat Agenției Naționale pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale un prejudiciu în cuantum de 21.785,76 euro.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului București.



6. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Galați au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:

BÎGIU VIORICA, administrator al S.C. Radiall Service SRL, la data săvârșirii faptelor, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de :
- folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații,
- înșelăciune,
- fals în înscrisuri sub semnătură privată,în formă continuată (trei acte materiale),

LIPAN RADIAN VALENTIN, administrator împuternicit al S.C. Radiall Service SRL, la data săvârșirii faptelor, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
- tentativă de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații,
- tentativă de înșelăciune,

S.C. RADIALL SERVICE SRL, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
- folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații,
- înșelăciune,
- tentativă de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații,
- tentativă de înșelăciune,

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

La data de 15 mai 2014, inculpata Bîgiu Viorica, în calitate de administrator al S.C. Radiall Service SRL, a completat, semnat și depus mai multe documente false la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură – Centrul Județean Neamț, în vederea acordării sprijinului financiar pe anul 2014, în cadrul schemei de plată unică pe suprafață, pentru un teren de 3,15 ha.
Ca urmare a acestor demersuri ale inculpatei, firma respectivă a încasat nelegal, pentru campania din anul 2014, suma totală de 6.634,49 lei, din care 5.808, 89 lei din bugetul Uniunii Europene (Fondul European de Garantare Agricolă – FEGA) și 825,60 lei din bugetul național.
În aceeași manieră a procedat și inculpatul Lipan Radian Valentin, în calitate de administrator împuternicit al S.C. Radiall Service SRL, în cadrul schemei de plată unică pe suprafață pe anul 2015, în legătură cu aceeași suprafață de teren, subvenția nefiind acordată până în prezent.

În cauză, s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra unui autoturism aflat în proprietatea inculpatei Bîgiu Viorica.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Brăila, cu propunere de a se menține măsura asigurătorie dispusă în cauză.



7. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de Combatere a Infracțiunilor Asimilate Infracțiunilor de Corupție au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului

ARSENIE VALERIU CRISTIAN, administrator de fapt al unei societăți comerciale, la data faptei, cu privire la săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada 2006 - 2009, inculpatul Arsenie Valeriu Cristian, cu intenție, a înregistrat în actele contabile ale societății comerciale pe care o administra, precum și în celelalte documente legale (declarații fiscale) cheltuieli care nu au avut la bază operațiuni reale, constând în achiziții nereale de bunuri și servicii de la alte două firme, în cuantum de 28.005.687 lei, în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligațiilor fiscale.

În această manieră, inculpatul a cauzat un prejudiciu bugetului de stat în cuantum de 8.252.503 lei, din care 3.772.035 lei reprezentând impozit pe profit și 4.480.468 lei reprezentând TVA.

În cauză s-a dispus instituirea măsura asigurătorie a sechestrului asupra unui imobil ce aparține inculpatului Arsenie Valeriu Cristian.
De asemenea a fost dispusă măsura asigurătorie a sechestrului asupra sumelor de bani, certe și viitoare, din conturile bancare deschise pe numele aceluiași inculpat la unități bancare din România.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului București, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Actualizare (13.03.2023):

Prin decizia penală nr. 265/A din 14.02.2023 Curtea de Apel București a dispus încetarea procesului penal pornit împotriva inculpatului ARSENIE VALERIU CRISTIAN, pentru infracțiunea reținută în sarcina sa, ca urmare a intervenirii prescripției răspunderii penale.
Dispune disjungerea acțiunii civile formulate în prezenta cauză de către partea civilă Statul Român, prin Agenția Națională de Administrare Fiscală și dispune înaintarea către Serviciul Registratură, în vederea formării unui nou dosar, prin xerocopierea integrală a prezentului dosar și atașarea copiilor certificate pentru conformitate cu originalul, pentru continuarea judecății.

DEFINITIVĂ



8. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Cluj au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului BUȘECAN SORIN TIBERIU, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de:
-producere de produse accizabile ce intră sub incidența sistemului de antrepozitare în afara unui antrepozit fiscal autorizat de către autoritatea competentă (2 infracțiuni) și
-complicitate la evaziune fiscală.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada ianuarie 2006 – 30 august 2008, inculpatul Bușecan Sorin Tiberiu împreună cu Talpoș Cristian Ioan, asociat unic și administrator al unei societăți comerciale (autorizată ca antrepozit fiscal), au produs în afara antrepozitului fiscal la fabrica de alcool din localitatea Buciumi, jud. Maramureș cantitatea de 651.213 litri alcool etilic pur și cantitatea de 64.602 litri alcool tehnic pur, pentru care trebuia să fie plătite accize și TVA către bugetul de stat, în valoare totală de 21.707.849 lei.
Astfel, în aceeași perioadă, inculpatul Bușecan Sorin Tiberiu, prin participarea activă și conștientă la producerea alcoolului etilic la fabrica de alcool din localitatea Buciumi și în baza relației de afinitate (cumnat), l-a sprijinit moral pe Talpoș Cristian Ioan, pentru a nu evidenția, cu intenție, prin ascunderea sursei impozabile, în contabilitatea societății comerciale, a cantității de 651.213 litri alcool etilic pur și cantitatea de 64.602 litri alcool tehnic pur, cantități de alcool produse în afara antrepozitului fiscal, activitate care a avut drept consecință producerea la bugetul de stat a prejudiciului menționat anterior.
În perioada ianuarie – martie 2011, inculpatul Bușecan Sorin Tiberiu, împreună cu Talpoș Cristian Ioan, au produs cantitatea de 3.900 litri alcool etilic cu o concentrație alcoolică de 91°, în afara unui antrepozit fiscal autorizat, pentru care trebuiau să achite la bugetul de stat accize în valoare de 113.537 lei, alcool etilic pe care Talpoș Cristian Ioan l-a comercializat în aceeași perioadă.

În cauză, Administrația Județeană a Finanțelor Publice Maramureș din cadrul A.N.A.F., s-a constituit parte civilă cu suma totală de 22.155.304 lei.

Inculpatul Talpoș Cristian Ioan, a fost trimis în judecată la data de 08 decembrie 2014 pentru fapte similare, într-un dosar instrumentat de către procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Cluj (a se vedea comunicatul nr. 6/VIII/3 din data de 6 ianuarie 2015).

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalul Maramureș.



9. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Timișoara au dispus sesizarea instanței de judecată, în baza dispozițiilor art. 483 Cod procedură penală, cu acordul de recunoaștere a vinovăției inculpatului GIGEA CRISTIAN, reprezentant legal al Întreprinderii Individuale GIGEA CRISTIAN, la data faptelor, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de:
- tentativă la folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene,
- tentativă la înșelăciune,
- fals material în înscrisuri oficiale.

În acordul de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
La data de 10 iunie 2014, inculpatul Gigea Cristian, în calitate de reprezentant legal al Întreprinderii Individuale cu același nume, a depus la APIA - Centrul Județean Arad, cererea unică de plată pe suprafață aferentă anului 2014, în vederea acordării unui sprijin financiar de la bugetul general al Comunităților Europene, în cadrul schemei de plată unică pe suprafață, pentru un teren de 172,69 ha.
În același context, în conținutul dosarului respectiv, inculpatul a depus mai multe documente false sau care conțineau mențiuni neconforme cu realitatea, motiv pentru care cererea respectivă nu a fost autorizată la plată.

În prezența apărătorului ales, inculpatul Gigea Cristian a declarat expres că recunoaște comiterea faptelor reținute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv:

1 an și 6 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei, pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani și interzicerea pe o perioadă de 1 an de la data rămânerii definitive a hotărârii de condamnare a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat de a ocupa funcția, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfășura activitatea de care s-a folosit pentru săvârșirea infracțiunilor reținute în sarcina sa.

Pe parcursul termenului de supraveghere, inculpatul Gigea Cristian va presta, o muncă neremunerată în folosul comunității, pe o perioadă de 60 de zile, fie în cadrul Direcției de Asistență Socială Comunitară Timișoara fie în cadrul Primăriei Municipiului Timișoara.

Dosarul de urmărire penală privind pe inculpatul Gigea Cristian, împreună cu acordul de recunoaștere a vinovăției au fost trimise la Tribunalul Timiș.



10. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Suceava au dispus sesizarea instanței de judecată, în baza dispozițiilor art.483 Cod procedură penală, cu acordul de recunoaștere a vinovăției inculpatului ȚÎNCU COSTICĂ, administrator al unei societăți comerciale, la data faptei, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunii de dare de mită.

În acordul de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

La data de 26 iunie 2014, inculpatul Țincu Costică a acceptat solicitarea funcționarului public Teodorescu Ioan, inspector în cadrul Oficiului Național pentru Jocuri de Noroc – Serviciul Teritorial Nord – Est Suceava (trimis în judecată la data de 4 februarie 2016, vezi comunicat 98/4 februarie 2016) și i-a promis acestuia remiterea în viitor a unei sume de 3.000 de lei, cu titlu de mită, în legătură cu activitatea de control desfășurată de acesta din urmă la punctele de lucru aparținând firmei omului de afaceri.
Ca urmare a acestei promisiuni, funcționarul public nu a aplicat sancțiunile contravenționale prevăzute de lege.

În prezența apărătorului ales, inculpatul Țincu Costică a declarat expres că recunoaște comiterea faptei reținute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv:

- 2 ani închisoare, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani.

Pe parcursul termenului de supraveghere, inculpatul Țincu Costică va presta, o muncă neremunerată în folosul comunității, pe o perioadă de 60 de zile.

Dosarul de urmărire penală privind pe inculpatul Țincu Costică, împreună cu acordul de recunoaștere a vinovăției au fost trimise la Tribunalul Suceava.



11. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului DAN GEORGE, inspector principal în cadrul Inspectoratului General pentru Imigrări - Direcția pentru Imigrări București – Serviciul Autorizații și Permise de Ședere în Scop de Muncă, cu privire la săvârșirea infracțiunii de luare de mită în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada mai 2012 – octombrie 2014, inculpatul Dan George, în calitate de ofițer de poliție cu grad de inspector principal în cadrul Inspectoratului General pentru Imigrări - Direcția pentru Imigrări București – Serviciul Autorizații și Permise de Ședere în Scop de Muncă, în exercitarea atribuțiilor sale de serviciu, a primit direct de la Pop Cătălin suma de cel puțin 2.200 euro pentru un număr de 22 de dosare (cel puțin 100 de euro/per dosar).
Această sumă de bani a fost primită de inculpat în legătură cu îndeplinirea atribuțiilor sale de serviciu, prin soluționarea cu referate favorabile sau/și prin întocmirea de alte documente favorabile obligatorii cu semnificație în privința acordării avizului final a celor 22 dosare ce le avea în lucru, cu privire la cetățenii străini solicitanți de autorizații de muncă pe teritoriul României.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului București.



În legătură cu toate dosarele penale menționate mai sus, precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță, spre judecare, situație care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE


Alte legături de la această informație

comunicate-hotărâri de condamnare din 18 iunie 2018
comunicate-hotărâri de condamnare din 05 aprilie 2016
comunicate-hotărâri de condamnare din 10 octombrie 2017
comunicate-hotărâri de condamnare din 04 noiembrie 2016
comunicate-hotărâri de condamnare din 01 iulie 2016
comunicate-hotărâri de condamnare din 05 aprilie 2016
comunicate-hotărâri de condamnare din 22 noiembrie 2019