DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
 13 ianuarie 2016
Nr. 28/VIII/3

COMUNICAT


Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 12.01.2016, a inculpaților:

COLESCA NICOS, subcomisar de poliție în cadrul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București – Poliția Sectorului 6 – Serviciul de Investigare a Criminalității Economice, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
- luare de mită,
- ultraj,

CHIVU DANIEL MIHAI, subcomisar de poliție în cadrul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București – Poliția Sectorului 6 – Serviciul de Investigare a Criminalității Economice, cu privire la săvârșirea infracțiunii de luare de mită.

În ordonanțele procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:

La data de 14 octombrie 2015, inculpații Chivu Daniel Mihai și Colesca Nicos, în calitate de subcomisari de poliție în cadrul Poliției Sectorului 6 – Serviciul de Investigare a Criminalității Economice, în timp ce se aflau în incinta punctului de lucru al unei firme, dintr-un complex comercial situat în jud. Ilfov, fiind în exercitarea atribuțiilor de serviciu, au pretins de la administratorul societății suma de 10.000 lei și au primit efectiv suma de 8.000 lei.
În schimbul acestei sume de bani, cei doi inculpați i-au promis administratorului respectiv că-i vor facilita obținerea unei soluții favorabile în cadrul unui dosar penal care îl privea pe aceasta din urmă, înregistrat pe rolul Parchetului de pe lângă Tribunalul București, dosar în care polițiștii efectuau acte de urmărire penală privind comiterea unei infracțiuni de evaziune fiscală.
Cu aceeași ocazie, pentru a asigura scăparea sa și a colegului său, dar și păstrarea sumei de 8.000 lei primită drept mită, inculpatul Colesca Nicos a demarat în trombă cu autoturismul de serviciu în direcția ieșirii din complexul respectiv, deși un ofițer de poliție, aflat în exercitarea atribuțiilor de serviciu privind constatarea infracțiunii flagrante săvârșite de cei doi, se afla parțial în interiorul autovehiculului, în încercarea de a-i opri pe cei doi inculpați.

Inculpaților Chivu Daniel Mihai și Colesca Nicos li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

La data de 13 ianuarie 2015, inculpații Chivu Daniel Mihai și Colesca Nicos urmează să fie prezentați Tribunalului București, cu propunere de luare a măsurilor preventive ce se impun.

În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Departamentului de Informații și Protecție Internă.

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE