DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
 24 decembrie 2015
Nr. 2036/VIII/3

COMUNICAT


Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Ploiești au dispus trimiterea în judecată,

în stare de arest preventiv a inculpatului

MATEI MIHAI, administrator al S.C. Matero Ama S.R.L, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de:
- instigare la săvârșirea infracțiunii de prezentare de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată,
- instigare la săvârșirea infracțiunii de fals în declarații, în formă continuată,
- instigare la săvârșirea infracțiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată,
- constituire a unui grup infracțional organizat,
- spălare de bani, în formă continuată,

sub control judiciar, a inculpatei:

MATEI AURELIA LILIANA, în sarcina căreia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de:
- prezentarea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată,
- constituirea unui grup infracțional organizat,

în stare de libertate, a inculpaților:

VLĂDILĂ CĂTĂLIN și AVRAM ANGHEL, administratori ai S.C. Maktub S.R.L. respectiv SC Leasimat S.R.L., în sarcina cărora s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de:
- complicitate la săvârșirea infracțiunilor de prezentare de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată,
- fals în declarații, în formă continuată,
- constituire a unui grup infracțional organizat,
- spălare de bani, în formă continuată,

S.C. MATERO AMA S.R.L., în sarcina căreia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de:
- prezentare de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată,
- spălare de bani, în formă continuată,

S.C. MAKTUB S.R.L. și S.C. LEASIMAT S.R.L., în sarcina cărora s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de:
- complicitate la săvârșirea infracțiunii de prezentare de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată,
- spălare de bani, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În cursul anului 2010, la nivelul societății comerciale S.C. Matero Ama S.R.L. au fost elaborate două proiecte cofinanțate de Uniunea Europeana prin Fondul European de Dezvoltare Regională, respectiv: „Creșterea Eficienței Energetice a Centrului pentru producerea mixturilor asfaltice” și „Centru pentru producerea betoanelor și mortarelor”.
Ambele proiecte au fost înaintate la Ministerul Economiei – Organismul Intermediar pentru Energie și aprobate ulterior, fapt pentru care s-au încheiat două contracte de finanțare, la datele de 22.12.2010 respectiv 06.01.2012.
Aferent proiectelor depuse, S.C. Matero Ama S.R.L., prin reprezentantul său legal-administrator Matei Mihai, a desemnat ca manager de proiect pe inculpata Matei Aurelia-Liliana, soția sa. La rândul său acesta a îndeplinit în cadrul proiectelor calitatea de responsabil cu operațiunile financiare.
În același context, urmărind fraudarea fondurilor nerambursabile, inculpatul Matei Mihai, de conivență cu inculpata Matei Liliana Aurelia și inculpații Vlădilă Cătălin, administrator al S.C. Maktub S.R.L. Tecuci și Anghel Avram, administrator al S.C. Leasimat S.R.L., în calitate de ofertanți, au constituit un grup infracțional organizat având ca scop manipularea procedurii de achiziție, în sensul depunerii de diligențe pentru pregătirea ofertelor (prin inițierea unor asocieri între societățile acestora cu producătorii utilajelor sau al susținerii ferme din partea acestora) și implicit al stabilirii prețului de ofertare astfel încât societățile controlate de aceștia să obțină punctajul necesar câștigării selecției de oferte iar valoarea utilajelor să fie în mod artificial crescută.
De menționat este faptul că, S.C. Maktub S.R.L. Tecuci era o societate comercială în care inculpata Matei Liliana Aurelia a deținut anterior funcția de asociat unic și administrator.
În același scop, în perioada 2010-2012, cu intenție, inculpatul Matei Mihai a determinat-o pe inculpata Matei Liliana Aurelia să accepte depunerea și folosirea unor documente inexacte și false întocmite de ofertanți, în scopul creării unei aparente stări de legalitate a procedurii evaluării, selecției de oferte și adjudecării, de către ofertanți (societăți controlate de inculpat) și obținerii de la autoritatea contractantă - Ministerul Economiei – Organismul Intermediar pentru Energie – pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene, în sumă de 9.677.326 lei, echivalent a 2.271.672 euro (valoare eligibilă nerambursabilă).
De asemenea, în același scop, inculpații Vlădilă Cătălin și Avram Anghel, au depus pentru a fi folosite la autoritatea contractantă - Ministerul Economiei – Organismul Intermediar pentru Energie, declarații pe proprie răspundere, neconforme cu realitatea, din care rezulta că nu sunt angajați în practici prohibite, că nu sunt membri ai nici unui grup sau rețele de operatori economici și că nu se află în situația conflictului de interese, documente întocmite și prezentate în cadrul procedurii organizate de SC Matero Ama SRL.
În cadrul celui de-al doilea proiect, inculpatul Matei Mihai și ceilalți membri ai grupului au beneficiat de sprijinul suspectului Secu Ovidiu care, în calitate de reprezentant al unei firme din Bulgaria, a întocmit și semnat în numele administratorului, fără știința acestuia, documentele necesare participării în calitate de ofertant în cadrul procedurii pentru implementarea proiectului respectiv.
În perioada 23.12.2010 - 08.05.2013, pentru însușirea sumelor ilicite astfel obținute, după achitarea contravalorii utilajelor ofertanților câștigători (S.C. Maktub S.R.L. Tecuci, respectiv S.C. Leasimat S.R.L.), care la rândul lor au procedat la achitarea acestora producătorilor, inculpații Matei Mihai, Vlădilă Cătălin și Avram Anghel au disimulat diferența rămasă, în sumă de 4.210.499 lei, echivalentul a 984.936 euro la care se adaugă TVA în valoare de 2.925.910 lei, în vederea ascunderii adevăratei naturi a provenienței, prin încheierea unor contracte comerciale cu aceleași societăți, controlate de membrii grupului.
În final, în baza împuternicirilor pe conturile societăților, inculpatul Matei Mihai, alături de inculpații Vlădilă Cătălin și Avram Anghel, au procedat în mod repetat la ridicarea sumelor de bani în numerar cu justificări aparent legale.

Ministerul Fondurilor Europene s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 9.671.226,46 lei.

În cauză, a fost dispusă măsura asigurătorie a sechestrului asupra bunurilor imobile ce aparțin inculpaților Matei Aurelia Liliana, Matei Mihai și S.C. Matero Ama S.R.L.
De asemenea, procurorii au mai dispus măsura asigurătorie a popririi asupra sumelor de bani existente în conturile inculpatului Matei Mihai, deținute la mai multe unități bancare.

Față de suspectul Secu Ovidiu, procurorii anticorupție au dispus disjungerea cauzei și continuarea cercetărilor.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Prahova, cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză, precum și luarea măsurii preventive a interdicției inițierii ori suspendarea procedurii de dizolvare sau lichidare a celor trei societăți comerciale inculpate.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate asigurat de Serviciul Român de Informații.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE