DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
16 decembrie 2015
Nr. 1998/VIII/3

COMUNICAT


I. În dosarul penal mediatizat prin comunicatele nr. 1316/VIII/3 din 24 iulie 2015 și nr. 1900/VIII/3 din 4 decembrie 2015, privind suspiciuni de fapte de corupție săvârșite de NICULAE IOAN, patronul grupului S.C. INTERAGRO S.A., de GHEORGHE BUNEA STANCU, la data faptelor președinte Consiliu Județean Brăila și de către alte persoane, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus instituirea sechestrului asupra bunurilor imobile ale inculpaților persoane juridice: SC INTERAGRO SA și SC INTERVITT SRL (ambele aparținând omului de afaceri NICULAE IOAN) până la concurența sumei de 11.438.169 lei.
În vederea luării măsurilor asiguratorii, au fost făcute verificări pentru identificarea bunurilor mobile și imobile aparținând SC INTERAGRO SA și SC INTERVITT SRL, principalele firme implicate în schema infracțională de spălare de bani și care, de altfel, au și beneficiat de realizarea transferului de bani în această modalitate. A rezultat că SC INTERAGRO SA are imobile, în valoare totală de 8.739.825,32 lei, echivalent a aproximativ 2.000.000 euro (valoare de impunere), constând în 43 terenuri cu o suprafață de peste 100 de hectare și locuințe (apartamente). Printre acestea se număra două ferme, un complex hotelier și pășunea unui munte din localitatea Busteni (Prahova).

Imobilele respective (terenuri și clădiri) sunt situate in județele:
- Prahova (Azuga, Bușteni, Băicoi, Ploiești, Păulești, Târgușoru Vechi, Florești, Ariceștii Rahtivani)
- Teleorman (Zimnicea, Măldăeni, Alexandria, Peretu, Nanov)
- Ilfov (Cernica)
- Călărași (Dragoș Vodă)
- Dolj (Craiova)

În ceea ce privește SC INTERVITT SRL, urmează a se aplica sechestru, până la concurența sumei de 11.438.169 lei, asupra părților sociale, respectiv asupra diviziei de vinificație a grupului INTERAGRO din Zimnicea.

II. În același dosar s-a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de următorii inculpați, persoane fizice și juridice:

NICULAE IOAN, patronul grupului S.C. INTERAGRO S.A, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de
- cumpărare de influență în formă continuată (3 acte materiale),
- instigare la evaziune fiscală,
- instigare la spălare de bani;

TONCEA NICOLETA MARIANA, președinte al S C. INTERAGRO S.R.L sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de
- complicitate la evaziune fiscală,
- complicitate la spălare de bani;

GUȚĂ ADRIANA, director economic S.C. INTERAGRO S.A, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de
- evaziune fiscală,
- spălare de bani;

BĂRAC VIOREL, director general S.C. INTERAGRO S.A, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de
- evaziune fiscală,
- spălare de bani;

GHEORGHE BUNEA STANCU, președinte Consiliu Județean Brăila, la data faptelor, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de trafic de influență;

SC INTERAGRO SA, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de
- evaziune fiscală,
- spălare de bani;

SC INTERVITT SRL - firma beneficiară a sumelor de bani (controlată de IOAN NICULAE prin intermediul firmei de tip off shore DANDICOTT Ltd), sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de
- complicitate la evaziune fiscală,
- spălare de bani;

SC LIBAROM AGRI SRL - firmă care s-a interpus în circuitul fictiv a banilor rezultați din evaziune fiscală (firmă controlată de SAID BAAKLINI, suspect în cauză) sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de
- complicitate la evaziune fiscală,
- spălare de bani;

SC MIKE TRADING & INVESTMENT SRL - firmă care s-a interpus în circuitul fictiv a banilor rezultați din evaziune fiscală (firmă controlată de RAJEF SHARIF MOHAMMAD, suspect în cauză) sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:
- complicitate la evaziune fiscală,
- spălare de bani.

Inculpaților persoane fizice și juridice li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.
De asemenea, reprezentanților legali ai inculpaților persoane juridice SC INTERAGRO SA și SC INTERVITT SRL li s-a comunicat instituirea măsurilor asigurătorii menționate.

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE