DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
 9 decembrie 2015
Nr. 1932/VIII/3

COMUNICAT


Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:

PRODAN VICTOR, primarul orașului Ungheni, județul Mureș, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:
- abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut, pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,
- spălare de bani,
- conflict de interese,

MAILAT VIRGIL, administrator al S.C. Solar Energy Park M&S S.R.L., sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:
- complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut, pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,
- spălare de bani,

S.C. SOLAR ENERGY PARK M&S S.R.L., sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:
- complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut, pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,
- spălare de bani,

S.C. TERRAFLOR S.R.L., sub aspectul săvârșirii infracțiunii de complicitate la conflict de interese.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada noiembrie-decembrie 2012, inculpatul Prodan Victor, în calitate de primar al orașului Ungheni, în baza unei înțelegeri anterioare și cu sprijinul inculpaților Mailat Virgil și S.C. Solar Energy Park M&S S.R.L, a dispus deposedarea primăriei Ungheni de o suprafață de 5,94 ha în valoare de 1.077.119 lei (242.316 euro), situat în apropierea zonei industriale a orașului, pe care omul de afaceri a construit un parc fotovoltaic.
Inițial, după primirea unui avans de 15.000 euro de la omul de afaceri, inculpatul Prodan Victor, pentru a pune în aplicare planul infracțional și întrezărind profitul pe care îl putea realiza în nume personal și nu în numele orașului pe care-l reprezenta, a identificat, printr-un intermediar, persoanele care aveau vocație legală la constituirea dreptului de proprietate, conform Legii 18/1991.
Ulterior, inculpatul Prodan Victor, profitând de faptul că majoritatea celor îndreptățiți să primească 0,50 ha de teren sunt cetățeni români de etnie romă, cu insuficientă pregătire școlară, a reușit să achiziționeze suprafața respectivă la un preț subevaluat (3.000 lei/ha), tot edilul fiind acela care s-a ocupat de intabularea „în regim de urgență” a parcelelor respective.
„Ajutorul dezinteresat” oferit de inculpatul Prodan Victor nu a funcționat în cazul persoanelor care au refuzat să vândă, aceștia nemaiprimindu-și titlurile de proprietate.
La data de 16 ianuarie 2013, inculpatul Prodan Victor a vândut terenul inculpatului Mailat Virgil cu suma menționată mai sus, disimulând astfel proveniența infracțională a bunului respectiv, ambii inculpați cunoscând faptul că acesta provine din săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu.
În perioada 11.12.2012 - 18.12.2014, inculpatul Prodan Victor, în calitate de primar al orașului Ungheni, a aprobat mai multe referate prin care se încredințau SC Terraflor SRL, administrată de soția sa, diverse servicii (festivități, mese) și a participat la luarea deciziilor privind efectuarea plăților, producând astfel un folos material în beneficiul firmei respective în valoare de 41.773,44 lei.

Până în acest moment, Consiliul Local Ungheni nu s-a constituit parte civilă în cauză, urmând să adopte o hotărâre în acest sens.

În cauză, procurorii au dispus măsura asiguratorie a sechestrului asupra bunurilor mobile și imobile deținute de cei patru inculpați.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Mureș, cu propunere de a fi menținute măsurile asigurătorii dispuse în cauză.


În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații.
Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.



Actualizare (13.03.2023):

Prin decizia penală nr. 123 din 17.02.2023, Curtea de Apel Târgu Mureș a dispus achitarea inculpaților MAILAT VIRGIL și S.C. SOLAR ENERGY PARK M&S S.R.L., pentru infracțiunile reținute în sarcina lor, întrucât faptele nu sunt prevăzute de legea penală.
Prin aceeași decizie penală, Curtea de Apel Târgu Mureș a dispus încetarea procesului penal față de PRODAN VICTOR și S.C. TERRAFLOR S.R.L., pentru infracțiunile reținute în sarcina lor, ca urmare a intervenirii prescripției răspunderii penale.
Obligă inculpatul Prodan Victor la plata către UAT Ungheni a sumei de 1.097.357 lei cu titlu de prejudiciu material, reprezentând contravaloarea terenului scos ilicit din patrimoniul UAT.
Lasă nesoluționată acțiunea civilă formulată de UAT Ungheni contra inculpaților Mailat Virgil și S.C. Solar Energy Park M&S S.R.L.
Măsurile asiguratorii luate cu privire la bunurile inculpaților Mailat Virgil și S.C. Solar Energy Park M&S S.R.L. încetează de drept dacă partea civilă nu introduce acțiune în fața instanței civile în termen de 30 de zile de la data rămânerii definitive a hotărârii.

DEFINITIVĂ

BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE