DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
 9 decembrie 2015
Nr. 1930/VIII/3

COMUNICAT


Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:

SPAIU LAURA, consilier cu grad profesional superior la Direcția Politica Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale – Compartimentul autorizare și monitorizare unități farmaceutice din cadrul Ministerului Sănătății, la data săvârșirii faptei, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de luare de mită,
TĂNASE ȘTEFANIA CLAUDIA, farmacist diriginte și reprezentant al unei societăți comerciale, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de dare de mită,

COTA PASCU NICOLETA SILVIA, administrator al unei societăți comerciale, TĂNASE COSMIN, ofițer de poliție în cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Constanța – Serviciul de Investigare a Criminalității Economice și DOBRIN ZÂNA, consilier cu grad profesional superior cu atribuții de control la Direcția Politica Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale – Compartimentul autorizare și monitorizare unități farmaceutice din cadrul Ministerului Sănătății, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de complicitate la dare de mită.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
La data de 27 august 2015, inculpata Tănase Ștefania Claudia a remis, cu titlu de mită, inculpatei Spaiu Laura, consilier cu grad profesional superior cu atribuții de control la Direcția Politica Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale, bijuterii în valoare de 1.500 lei, cu prilejul exercitării de către aceasta din urmă a atribuțiunilor de serviciu, ce constau în efectuarea inspecției unui punct de lucru al firmei, cu destinația „farmacie”, procedură prealabilă necesară avizării deschiderii unor noi puncte de lucru farmaceutice.
Inculpata Tănase Ștefania Claudia a beneficiat de sprijinul inculpatei Dobrin Zâna și al inculpatului Tănase Cosmin care, împreună, au convenit asupra necesității remiterii mitei și a valorii aproximative a acesteia, precum și de sprijinul inculpatei Cota Pascu Nicoleta Silvia care i-a procurat bijuteriile respective, cunoscând scopul remiterii lor.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanța.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Direcțĩei Generale Anticorupțĩe.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.



Actualizare (18.12.2017):

Prin decizia penală nr. 1235 din 29.11.2017, Curtea de Apel Constanța a respins ca nefondat apelul declarat de Direcția Națională Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța împotriva sentinței penale nr. 143 din 04 aprilie 2017 a Tribunalului Constanța și a confirmat sentința respectivă, prin care inculpații SPAIU LAURA, TĂNASE ȘTEFANIA CLAUDIA, COTA PASCU NICOLETA SILVIA, TĂNASE COSMIN și DOBRIN ZÂNA, au fost achitați de săvârșirea infracțiunilor reținute în sarcina lor.

DEFINITIVĂ

Inculpații au fost trimiși în judecată de către Direcția Națională Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța la data de 07 decembrie 2015, vezi comunicat nr. 1930/VIII/3 din 09 decembrie 2015.

BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE