DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
 29 septembrie 2015
Nr. 1518VIII/3

COMUNICAT


Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Oradea au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpatului GERENYI ISTVAN PETER, avocat în cadrul Baroului Satu Mare, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de trafic de influență.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În vara anului 2012, inculpatul Gerenyi Istvan Peter, în calitate de avocat în cadrul Baroului Satu Mare și apărător a doi inculpați (denunțători în cauză), cercetați în stare de arest preventiv într-o cauză penală a Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Oradea, a pretins de la denunțători suma totală de 40.000 euro, cu promisiunea că, în cazul în care îi vor fi remise aceste sume de bani, va discuta cu judecătorii învestiți cu soluționarea cererilor ulterioare legate de măsura arestării preventive și, de asemenea, promițând că îii va determina să dispună punerea în libertate a denunțătorilor.
De asemenea, inculpatul le-a promis denunțătorilor că va discuta și cu judecătorii învestiți să se pronunțe asupra vinovăției lor și că îi va determina să pronunțe o soluție favorabilă, în sensul achitării sau a condamnării cu suspendarea executării pedepselor.
Ulterior, pe baza înțelegerii susmenționate și întrucât denunțătorii se aflau în stare de arest preventiv, soțiile acestora au remis efectiv inculpatului Gerenyi Istvan Peter suma totală de 19.000 euro.
La data de 01 noiembrie 2012, Curtea de Apel Oradea a admis apelurile declarate de clienții inculpatului, a stabilit pentru fiecare o pedeapsă rezultantă de 3 ani închisoare, cu suspendarea sub supraveghere și a dispus punerea de îndată în libertate a acestora.
După punerea în libertate a denunțătorilor de către magistrații Curții de Apel Oradea, unul dintre ei i-a mai remis inculpatului Gerenyi Istvan Peter suma de 4.500 lei, echivalentul sumei de 1.000 euro.
Ca urmare a admiterii recursului declarat de către Direcția Națională Anticorupție – Serviciul Teritorial Oradea, Înalta Curte de Casație și Justiție a casat decizia penală a Curții de Apel Oradea și a trimis cauza spre rejudecare Tribunalului Satu Mare.
La data de 16.10.2014, magistrații Tribunalului Satu Mare i-au condamnat pe clienții inculpatului la pedepse de 6 ani și 6 luni închisoare, respectiv de 5 ani închisoare, cu executare, pedepse care au rămas definitive anterior formulării denunțurilor în cauză.

În cauză, a fost dispusă măsura asigurătorie a sechestrului asupra bunurilor mobile și/sau imobile aparținând inculpatului Gerenyi Istvan Peter, până la concurența sumei de 20.000 euro, în vederea confiscării speciale.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijinul Direcției Generale Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție Bihor.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Curtea de Apel Oradea, cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.



Actualizare la 11.04.2019:
Prin decizia penală nr. 82 din 14.03.2019, Înalta Curte de Casație și Justiție a dispus achitarea inculpatului GERENYI ISTVAN PETER, avocat în cadrul Baroului Satu Mare, pentru infracțiunea de trafic de influență, întrucât fapta nu este prevăzută de legea penală.
DEFINITIVĂ




BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE