DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ

COMUNICAT


Prin decizia penală 330 din 12.03.2015, Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât următoarele:

Condamnă pe inculpații JUGĂNARU CONSTANTIN și PUȘCAȘIU GHEORGHE, director general respectiv director economic la Sucursala de Întreținere și Servicii Energetice Transilvania Sud Brașov, la data faptelor, la o pedeapsă de 7 ani închisoare și interzicerea, atât pe perioada executării pedepsei, cât și pe o perioadă de 3 ani după executarea pedepsei principale, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice și de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat, pentru săvârșirea infracțiunilor de: luare de mită, spălare de bani și abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată și continuată.
Condamnă pe inculpatul CROITORU VASILE, la o pedeapsă de 8 ani închisoare și interzicerea, atât pe perioada executării pedepsei, cât și pe o perioadă de 3 ani după executarea pedepsei principale, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice și de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat, pentru săvârșirea infracțiunilor de: a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice, de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat și de a ocupa o funcție, de a exercita o profesie, ori de a desfășura o activitate de natura aceleia de care s-a folosit pentru săvârșirea infracțiunilor concurente de constituire a unui grup infracțional organizat, dare de mită(2 infracțiuni) și spălare de bani.
Condamnă pe inculpatul CROITORU COSTEL, la o pedeapsă de 5 ani închisoare și interzicerea, atât pe perioada executării pedepsei, cât și pe o perioadă de 3 ani după executarea pedepsei principale, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice și de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat, pentru săvârșirea infracțiunilor de: a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice, de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat și de a ocupa o funcție, de a exercita o profesie, ori de a desfășura o activitate de natura aceleia de care s-a folosit pentru săvârșirea infracțiunii de spălare de bani.
Condamnă pe inculpatul STAICU IOAN DANIEL, la o pedeapsă de 3 ani închisoare și interzicerea, atât pe perioada executării pedepsei, cât și pe o perioadă de 3 ani după executarea pedepsei principale, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice și de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat, pentru săvârșirea infracțiunilor de: a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice, de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat și de a ocupa o funcție, de a exercita o profesie, ori de a desfășura o activitate de natura aceleia de care s-a folosit pentru săvârșirea infracțiunii de spălare de bani.
Față de inculpații Spîrchez Sorin Marius și Caraba Cornel Cosmin, instanța de judecată a dispus încetarea procesului penal, iar față de inculpații Gherghel Gavril, Osman Dumitru, Bițu Gheorghe, Oprea Gheorghe și Brașoveanu Vasile a dispus achitarea.
Obligă inculpații Jugănaru Constantin, Pușcașiu Gheorghe, Croitoru Vasile, Spîrchez Sorin Marius, Caraba Cornel Cosmin, Croitoru Costel și Staicu Ioan Daniel să plătească părții civile SC Filiala de Întreținere și Servicii Energetice „Electrica Serv”SA suma de 6.966.255,56 lei noi cu titlu de daune materiale (contravaloarea stocului de produse contrafăcute, achiziționate de partea civilă sub sigla ”Simens”).
Obligă inculpații Jugănaru Constantin și Pușcașiu Gheorghe în solidar să plătească părții civile Filiala de Întreținere și Servicii Energetice „Electrica Serv”SA suma de 10.764.143, 45 lei noi cu titlu de despăgubiri materiale.
Obligă inculpații Croitoru Vasile, Spîrchez Sorin Marius, Caraba Cornel Cosmin, Croitoru Costel și Staicu Ioan Daniel în solidar să plătească părții civile SC S. A. București contravaloarea în lei la cursul BNR din ziua plății a sumei de 100.000 Euro reprezentând despăgubiri morale.
Confiscă întregul stoc de produse comercializate sub numele SIEMENS.
Confiscă de la inculpații Jugănaru Constantin, Pușcașiu Gheorghe, Croitoru Vasile, Croitoru Costel, Spîrchez Sorin Marius, Staicu Ioan Daniel, Caraba Cornel Cosmin suma de 783.178 lei RON.
Confiscă următoarele bunuri după cum urmează:
- sumele de 440.000 lei RON și 40.800 Euro, de la inculpatul Jugănaru Constantin,
- suma de 440.000 lei RON și autoturismul Audi A6 de la inculpatul Pușcașiu Gheorghe,
- suma de 1.831.186,0385 lei RON de la inculpatul Croitoru Vasile,
- suma de 4.253.129,6304 lei RON de la inculpatul Croitoru Costel,
- suma de 60.000 lei RON de la inculpatul Staicu loan Daniel.
Obligă pe inculpatul Croitoru Vasile să plătească suma de 11.000 lei cu titlu de rest onorariu expertiză către expertul S. E. și suma de 2.000 lei cu titlu de rest onorariu expertiză către expertul G. I..
Obligă pe inculpații Jugănaru Constantin, Pușcașiu Gheorghe, Croitoru Vasile, Croitoru Costel, Spîrchez Sorin Marius, Staicu Ioan Daniel, Caraba Cosmin să plătească câte 15.000 lei cheltuieli judiciare către stat.

DEFINITIVĂ

Inculpații au fost trimiși în judecată de către DNA la data de 4 decembrie 2005, vezi comunicat nr. 687 din 6 decembrie 2005.



BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE


Text neoficial, destinat mass media, care nu angajează răspunderea instanței de judecată.
Alte legături de la această informație

comunicate de presă din 06 decembrie 2005