DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
 21 noiembrie 2014
Nr. 1660/VIII/3

COMUNICAT


Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Oradea au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reţinerea pentru 24 de ore, începând cu data de 20.11.2014, a suspecţilor:

IONIȚĂ RĂZVAN CRISTINEL MARCEL şi BOBIȚAN ALIN SEBASTIAN, inspectori în cadrul Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier (I.S.C.T.R.) Bihor, pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită.

Din ordonanţele întocmite de procurori a reieşit că, în cauză, există date şi probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

În cursul lunii noiembrie 2014, în calitate de inspectori în cadrul Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier (I.S.C.T.R.) Bihor, după ce în prealabil l-au încunoștințat pe administratorul unei societăți comerciale cu activitate în transporturi (denunţător în cauză) despre faptul că urmează să efectueze un control la firma acestuia, în legătură cu respectarea legislației în domeniul transporturilor rutiere, suspecţii Ioniță Răzvan Cristinel Marcel și Bobițan Alin Sebastian au pretins de la administrator suma de 1.000 euro, pentru efectuarea necorespunzătoare a controlului preconizat și pentru a fi mai indulgenți în constatarea și sancționarea contravențională a eventualelor abateri ce ar fi fost descoperite.
La data de 20 noiembrie 2014, suspecţii Răzvan Cristinel Marcel și Bobițan Alin Sebastian au primit de la denunțător, în scopul menționat, suma pretinsă de 1.000 euro, împrejurare în care procurorii au procedat la constatarea infracțiunii flagrante.

Suspecţilor li s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.

În cursul zilei de 21 noiembrie 2014, Răzvan Cristinel Marcel și Bobițan Alin Sebastian urmează a fi prezentați cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile, la Tribunalul Bihor.

În cauză procurorii au beneficiat de sprijinul Serviciului de Informații și Protecție Internă Bihor.

Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.


BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE