DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
 2 octombrie 2014
Nr. 1360/VIII/3

COMUNICAT


Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Iași au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar față de inculpatul CIOBANU RADU-IONUŢ, inspector de poliție în cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră laşi, în cauză rezultând suspiciunea rezonabilă că acesta a săvârşit, infracțiunea de efectuare de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, atribuţia sau însărcinarea pe care o îndeplineşte o persoană ori încheierea de tranzacţii financiare, utilizând informaţiile obţinute în virtutea funcţiei, atribuţiei sau însărcinării sale, în formă continuată (21 acte materiale).

În ordonanța de dispunere a controlului judiciar, procurorii au reținut următoarele:

În perioada 19 august 2014 – 22 septembrie 2014, inculpatul Ciobanu Radu - Ionuţ a efectuat operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția sa de ofițer de poliție judiciară, ce au constat în închirierea (cedarea folosinței cu titlu oneros) de autoturisme către diverse persoane, în scopul obținerii de bani pentru sine.
Clienţii erau racolaţi fie prin intermediul unor anunţuri online, fie prin intermediul unui cont de Facebook sau al unui post telefonic.
Pe lângă preţul solicitat pe zi (preţ ce varia între 18 şi 25 euro, în funcţie de durata închirierii), pentru închiriere inculpatul solicita clienţilor şi o garanţie de 100 sau 150 euro.
Pentru a disimula activităţile ilegale pe care le desfăşura, inculpatul Ciobanu Radu - Ionuţ întocmea în fals contracte de comodat, cu titlu gratuit, pe care le semna împreună cu persoana care închiria autoturismul, folosind pentru aceasta datele sale reale.
La data de 30 septembrie 2014, după o astfel de “tranzacție”, inculpatul Ciobanu Radu – Ionuţ a fost surprins de către procurorii DNA, asupra lui fiind găsite atât suma de bani, cât şi documentele întocmite cu această ocazie.

Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpatul CIOBANU RADU-IONUŢ trebuie să respecte următoarele obligații:

a)să se prezinte la organul de urmărire penală ori de câte ori este chemat;
b)să informeze de îndată organul judiciar cu privire la schimbarea locuinţei;
c)să se prezinte la organul de poliție desemnat cu supravegherea sa, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori este chemat.
d)să nu depăşească teritoriul României, decât cu încuviinţarea prealabilă a procurorului competent.

Inculpatului CIOBANU RADU-IONUŢ i s-a atras atenţia că, în caz de încălcare cu rea-credinţă a obligaţiilor care îi revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații.

Inculpatului CIOBANU RADU-IONUŢ i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, necesară în vederea propunerii unor măsuri preventive, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.



BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE