DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
 3 septembrie 2014
Nr. 1244/VIII/3

COMUNICAT


Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Ploiești au dispus sesizarea instanței de judecată, în baza dispozițiilor art. 483 Cod procedură penală, cu acordul de recunoaștere a vinovăției inculpatului:

HORHOCEA DANIEL, administrator al S.C. EDIL FERM S.R.L. Gălbinași, jud. Buzău, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de tentativă la folosirea sau prezentarea, cu rea-credință, de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, fals material în înscrisuri oficiale, în formă continuată, și fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată.
În acordul de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
Inculpatul Horhocea Daniel, fie personal, fie prin împuternicirea altor persoane, în calitate de administrator al S.C. EDIL FERM S.R.L. Gălbinași, jud. Buzău, a depus la Centrul Județean A.P.I.A. Buzău, o cerere înregistrată la data de 31.07.2012, precum și documentația aferentă acestei solicitări, în scopul obținerii pe nedrept de fonduri nerambursabile suportate în proporție de 95% din bugetul Uniunii Europene și de 5 % din bugetul național, în total 337.329 euro. Solicitarea și documentația aferentă au fost formulate în cadrul măsurii referitoare la plăți privind bunăstarea animalelor porcine, prin falsificarea unor documente oficiale și sub semnătură privată, respectiv 6 buletine de analiză a apei potabile emise de D.S.P. Vrancea, 3 facturi achiziție carbonat de calciu și o fișă de magazie aferentă, respectiv un plan de amplasament și delimitare imobil.
Fiind ascultat în prezența apărătorului ales inculpatul Horhocea Daniel a declarat că recunoaște comiterea faptelor reținute în sarcina sa, că acceptă încadrarea juridică pentru care s-a pus în mișcare acțiunea penală, că este de acord cu felul și cuantumul pedepsei stabilite, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv:
- 3 ani închisoare, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani, cu respectarea următoarelor obligații:
- să se prezinte la serviciul de probațiune, la datele fixate de acesta;
- să primească vizitele consilierului de probațiune desemnat cu supravegherea sa;
- să anunțe, în prealabil, schimbarea locuinței și orice deplasare care depășește 5 zile;
- să comunice schimbarea locului de muncă;
- să comunice informații și documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existență;
- să frecventeze unul sau mai multe programe de reintegrare socială derulate de către serviciul de probațiune sau organizate în colaborare cu instituții din comunitate;
- să nu părăsească teritoriul României, fără acordul instanței.

Dosarul de urmărire penală privind pe inculpatul HORHOCEA DANIEL, împreună cu acordul de recunoaștere a vinovăției au fost trimise la Tribunalul Buzău.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE


Alte legături de la această informație

comunicate-hotărâri de condamnare din 20 octombrie 2014