DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
 22 august 2014
Nr. 1216/VIII/3

COMUNICAT


Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor de corupție au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului NICOLESCU DĂNUȚ, ofițer de poliție judiciară cu grad de comisar șef de poliție în cadrul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București (D.G.P.M.B), pentru săvârșirea infracțiunilor de:

- trafic de influență,
- complicitate la două infracțiuni de cumpărare de influență.

În rechizitoriul întocmit procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

La data de 15 mai 2014, inculpatul Nicolescu Dănuț, în calitatea sa de ofițer de poliție, a primit de la o persoană denunțătoare suma de 100 lei, în schimbul promisiunii ca va interveni la organele de poliție competente teritorial în zona Cinematografului Scala din București, în vederea înlesnirii practicării prostituției de către două persoane de sex feminin, prin neefectuarea de controale de către polițiștii competenți și neconducerea la poliție a celor două persoane.
În ziua de 19 mai 2014, inculpatul Nicolescu Dănuț, a ajutat-o pe aceeași persoană denunțătoare la comiterea infracțiunii de cumpărare de influență, în sensul că aceasta din urmă s-a angajat să ofere suma de 20.000 euro unui avocat, în scopul intervenției la judecătorii de la Judecătoria Urziceni, jud. Ialomița, pentru eliberarea din arest preventiv a fiului denunțătoarei. Ajutorul material și moral dat de Nicolescu Dănuț a constat în asigurarea denunțătoarei că el o poate ajuta cu liberarea fiului ei din arest preventiv, informarea acesteia că avocatul ar avea relații și că ar putea interveni la magistrați pentru eliberarea din arest a fiului ei, intermedierea întrevederii dintre denunțătoare și avocat și înștiințarea avocatului că denunțătoarea este dispusă să dea 20.000 de euro în schimbul intervenției la magistrații din Urziceni. Actele de complicitate morală și materială au fost comise de Nicolescu Dănuț în București, în perioada 15.05.2014-19.05.2014.
Cu toate acestea, oferta denunțătoarei a fost respinsă de avocatul respectiv.
Prin urmare, în ziua de 22 mai 2014, Nicolescu Dănuț, a pus persoana denunțătoare în legătură cu un alt avocat, ajutând-o la comiterea unei alte infracțiuni de cumpărare de influență, prin aceea că aceasta a oferit celui de-al doilea avocat suma de 50.000 lei, în scopul intervenției la judecătorii de la Judecătoria Urziceni, jud. Ialomița, pentru eliberarea din arest preventiv a fiul denunțătoarei. Ajutorul dat de Nicolescu Dănuț la infracțiunea de cumpărare de influență a constat în asigurarea denunțătoarei, în perioada 20.05.2014-22.05.2014, că el o poate ajuta cu eliberarea fiului ei din arest preventiv, în schimbul unei sume de bani ce va fi plătită persoanei influente, informarea acesteia că avocatul ar avea relații și că ar putea interveni pentru eliberarea din arest a fiului ei, transmiterea numărului postului telefonic la care poate fi contactat avocatul, înștiințarea avocatului că denunțătoarea este dispusă să dea 20.000 de euro în schimbul intervenției la magistrații de la Judecătoria Urziceni și facilitarea întâlnirii dintre cei doi.
În cele din urmă, și cel de-al doilea avocat a respins propunerea persoanei denunțătoare.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului București.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijinul de specialitate a Serviciului Român de Informații.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform codului de procedură penală finalizarea anchetei penale, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE


Alte legături de la această informație

comunicate-hotărâri de condamnare din 03 iunie 2015