DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
 17 iulie 2014
Nr. 1064/VIII/3

COMUNICAT


Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Timișoara au dispus trimiterea în judecată, a inculpaților:

FIȚ IOAN RADU, în stare de arest preventiv, administrator al S.C. POWER DISTRIBUTION S.R.L., în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile concurente de:
- constituirea unui grup infracțional organizat;
- evaziune fiscală;
- spălare a banilor;
- falsul în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată;
- uz de fals, în formă continuată;

PAVEN SEBASTIAN COSMIN, în stare de arest la domiciliu, ILCĂU LUPU TITUS EMIL NICODIM și ILIEȘI IOAN, ambii sub control judiciar, administratori ai unor societăți comerciale, în sarcina cărora s-au reținut infracțiunile concurente de:
- constituire a unui grup infracțional organizat în modalitatea aderării;
- complicitate la evaziune fiscală;
- complicitate la spălare a banilor;

ȘIȘU VALENTIN CLAUDIU, în stare de arest la domiciliu și BĂLU LAURIAN CLAUDIU, în sarcina cărora s-au reținut infracțiunile concurente de:
- complicitate la evaziune fiscală;
- complicitate la spălare a banilor.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În intervalul 2009-2012, inculpatul Fiț Ioan Radu, administrator al S.C. POWER DISTRIBUTION S.R.L. Timișoara, a inițiat și condus un grup infracțional organizat, la care au aderat ulterior Paven Sebastian Cosmin, Ilcău Lupu Titus Emil Nicodim și Ilieși Ioan.
În demersul de a obține în mod ilicit avantaje pecuniare inculpatul Fiț Ioan Radu a pus la punct un mecanism complex prin intermediul căruia a obținut diferite sume de bani ce în realitate trebuiau să fie achitate Statului Român cu titlu de impozite și taxe.
Astfel, în aceeași perioadă, inculpatul Fit Ioan Radu, a înregistrat în evidența contabilă a societății un număr de 506 documente contabile (facturi, note de recepție, procese verbale, etc.) ce au avut consecința diminuării obligațiilor fiscale cu suma totală de 9.660.763,56 lei, (din care TVA în sumă de 6.206.946,34 lei și impozit pe profit în sumă de 3.453.817,22 lei).
În baza aceleiași rezoluții infracționale, inculpatul Fit Ioan Radu a înregistrat un număr de 1284 documente false (facturi, note de recepție și constatare diferențe, procese verbale, bonuri de consum, contracte și anexe la contracte, etc.), prin care se atesta în mod neadevărat existența unor operațiuni comerciale de achiziție a unor mărfuri sau servicii de la un număr de 15 societăți comerciale, în cadrul cărora ceilalți coinculpați aveau sau avuseseră diferite calități (administratori de fapt ori de drept sau asociați) .
În aceste activități inculpatul Fiț Ioan Radu, pe lângă membrii grupului a fost ajutat și de inculpații, Șișu Valentin Claudiu, Bălu Claudiu Laurian, care au acceptat să emită facturi fiscale în numele unor firme în care figurau sau figuraseră cu diferite calități (asociați sau administratori), pentru crearea unei aparențe de realitate a operațiunilor financiare „atestate” de acele facturi.
Scopul acestor acțiuni a fost diminuarea obligațiile fiscale datorate statului cu titlu de TVA și impozit pe profit.
Din sumele de bani, obținute în acest mod ilicit, rezultate din diminuarea obligațiilor fiscale, inculpatul Fit Ioan Radu, a introdus în circuitul financiar suma de 9.660.763,56 lei.
În scopul ascunderii provenienței ilicite a sumei de bani obținută din săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală, inițial inculpatul a creditat societatea comercială administrată de el, iar ulterior după restituirea creditărilor a încheiat mai multe contracte prin care dona banii firmei, menționând că acele sume de bani proveneau din drepturi de autor, aspect nereal.
Prejudiciul creat bugetului consolidat al statului este de 9.660.763,56 lei, din care: TVA în sumă de 6.206.946,34 lei și impozit pe profit în sumă de 3.453.817,22 lei.
Concret, starea de fapt detaliată în rechizitoriu este următoarea:
În perioada 2009-2012, inculpatul Fiț Ioan Radu prin firma S.C. POWER DISTRIBUTION S.R.L., administrată de acesta, a inițiat un grup infracțional organizat, a desfășurat activități infracționale de evaziune fiscală și spălarea banilor, care au avut ca rezultat crearea unui prejudiciu bugetului statului în cuantum de 9.660.763,56 lei și dobândirea de către inculpat a unor importante sume de bani.
Astfel, inculpatul Fiț Ioan Radu a înregistrat în evidențele S.C. POWER DISTRIBUTION S.R.L. facturi fictive în valoare totală de 34.553.775,93 lei ce figurau emise de 15 societăți comerciale atrase de acesta în activitatea infracțională, reprezentând achiziția unor servicii de promovare, sampling, merchendising și achiziții de produse publicitare, pentru a diminua baza impozabilă și a se sustrage de la plata obligațiilor fiscale de natura impozitului pe profit și TVA.
Pentru a crea o aparență de realitate a operațiunilor a efectuat plăți bancare către aceste societăți, iar sumele de bani i-au fost restituite fie în numerar (cash) fie prin alte operațiuni bancare de către coinculpații atrași în grupul infracțional, după reținerea de către aceștia a unui comision, veniturile ilicite fiind reintroduse ulterior în circuitul economic prin diferite operațiuni contabile.
Astfel, pentru obținerea sumelor de bani inculpatul Fiț Ioan Radu împreună cu ceilalți inculpați, prin firme administrate în drept sau în fapt de către aceștia, au simulat relații comerciale, fictive în realitate.
Prin intermediul acestora au fost diminuate taxele și impozitele datorate statului pentru bunuri achiziționate din țări aflate în Comunitatea Europeană, (în special cafea), care conform prevederilor europene erau scutite de plata taxelor, ce au fost vândute, ulterior, unor firme ce dețineau mari lanțuri de magazine din România.
Pentru a crea însă o situație de fapt diferită de aceasta, inculpatul Fiț Ioan Radu a înregistrat în contabilitate facturi fiscale false, emise de societăți comerciale din România, ce nu reflectau realitatea, raportul comercial atestat de acele facturi neexistând în realitate.
În această activitatea a fost ajutat de inculpații Paven Sebastian, Șișu Valentin Claudiu, Bălu Claudiu Laurian, Ilieși Ioan și Ilcău Lupu Titus Emil Nicodin, care au acceptat să emită facturi fiscale în numele unor firme în care figurau sau figuraseră cu diferite calități (asociați sau administratori), pentru crearea unei aparențe de realitate a operațiunilor financiare „atestate” de acele facturi. Scopul acestor din urmă acte era acela de a spori și întări credibilitatea existenței acelor relații comerciale, astfel că în cazul unui control să fie mai dificilă la o verificare sumară identificarea neregulilor cu privire la acele relații.
Tot în scopul creării unei aparențe de realitate a operațiunilor comerciale, inculpatul Fiț Ioan Radu le-a cerut celorlalți coinculpați înregistrarea în contabilitate și declararea la organele fiscale a relațiilor comerciale.
Aceste lucruri erau necesare pentru ca, pe deoparte să înlăture eventuale suspiciuni care ar fi putut plana asupra sa, cu ocazia unei verificări sumare a organelor de control, iar pe de altă parte, pentru a transfera practic vinovăția din sarcina sa în cea a celorlalți coinculpați sau a asupra administratorilor firmelor implicate în activitatea infracțională.
Practic întregul mecanism a constat în interpunerea S.C. POWER DISTRIBUTION S.R.L. între furnizorul din statul intracomunitar sau național și cumpărătorul mărfurilor care își avea sediul pe teritoriul României, procedeu cunoscut sub denumirea de interpunere unei firme „tampon”.
În cauză s-a dispus instituirea unui sechestru asigurător asupra bunurilor imobile (casă de locuit și teren) aparținând inculpatului Fiț Ioan Radu.
În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea SRI și din partea lucrătorilor de poliție din cadrul IPJ Timiș.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Timiș, care a menținut măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE


Alte legături de la această informație

comunicate-hotărâri de condamnare din 09 iunie 2016