DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
 04 iulie 2014
Nr. 962/VIII/3

COMUNICAT


Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a corupţiei au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, a inculpaților:

ŞOVAR ALEXANDRU-ADRIAN, ofiţer de poliţie, şef al Poliţiei Oraşului Pantelimon, jud. Ilfov, pentru săvârşirea infracţiunilor concurente de:
- luare de mită,
- furt calificat,
- dare de mită,

RAHIM-POUR-SERESHKEN MAHMOUD-REZA, cetăţean iranian rezident în România, pentru săvârşirea a două infracţiuni de dare de mită, în stare de recidivă,


În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În luna mai 2013, inculpatul Rahim - Pour -Sereshken Mahmoud - Reza a oferit unui subofiţer de poliţie (denunțător în cauză) suma de 1.500 lei, pentru ca acesta şi colegul cu care s-a aflat în echipaj să nu întocmească actele de constatare a împrejurării că Rahim-Pour-Sereshken Mahmoud-Reza a condus autoturism pe drumurile publice sub influenţa băuturilor alcoolice, pe raza județului Ilfov. Oferta inculpatului a fost respinsă şi, în consecinţă, având în vedere valoarea alcoolemiei rezultată după analiza probelor biologice, acestuia i s-a întocmit un dosar penal.
În luna iunie 2013, inspectorul principal de poliţie Şovar Alexandru-Adrian, în acea perioadă împuternicit la comanda Poliţiei Oraşului Pantelimon, i-a comunicat subofițerului că ştie că are în lucru dosarul penal în care se efectuau cercetări faţă de Rahim-Pour-Sereshken Mahmoud-Reza şi i-a spus „trebuie să-l ajutăm” și, ulterior, i-a oferit 300 de dolari USD subofiţerului de poliţie aflat în subordinea sa, astfel încât să îl ajute pe Rahim-Pour-Sereshken Mahmoud-Reza. Anterior, inculpatul Şovar Alexandru-Adrian primise suma de 600 de dolari USD de la inculpatul Rahim-Pour-Sereshken Mahmoud-Reza pentru ca, din prisma atribuţiilor de şef al Poliţiei Oraşului Pantelimon, să ajute persoana respectivă să obţină o soluţie favorabilă în acel dosar penal.
La data de 14 mai 2014, Şovar Alexandru-Adrian a luat ceasul de mână deţinut de subofițerul de poliție aflat în subordinea sa şi a refuzat să-l restituie.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Ilfov.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă spre judecare, situaţie care nu poate să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.


BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE


Alte legături de la această informație

comunicate-hotărâri de condamnare din 09 noiembrie 2015