DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
3 iunie 2014
Nr. 716/VIII/3

COMUNICAT


Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție - Serviciul Teritorial Oradea au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpatei BODONEA MIHAELA FLORENTINA, cu funcția de președinte al filialei Bihor a unui partid politic, în sarcina căreia s-a reținut infracțiunea de folosire a influenței sau a autorității de către o persoană care deține o funcție de conducere într-un partid, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani sau alte foloase necuvenite.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În cursul lunii mai 2014, inculpata Bodonea Mihaela Florentina, în contextul alegerilor europarlamentare din 25 mai 2014, în calitate de președinte al filiala județeană Bihor a unui partid politic, folosindu-și influența și autoritatea conferite de calitatea deținută în partid, a pretins și acceptat suma de 11.010 euro, de la reprezentanta unui alt partid (denunțător în cauză).
Această sumă de bani a fost solicitată în scopul distribuirii unui număr de 325 de locuri, (reprezentând 50% din numărul total al secțiilor de votare din județul Bihor), care i-au revenit partidului din care făcea partea inculpata, în urma unor înțelegeri cu formațiunea căreia i s-au cuvenit locurile în urma tragerii la sorti, de către Biroul Electoral Județean Bihor, pentru membrii partidului din care făcea parte martorul denunțător.

În prealabil, martorul denunțător a purtat mai multe discuții pe această temă cu reprezentanții unei alte formațiuni politice, care i-au comunicat că toate locurile alocate lor în comisiile secțiilor de votare, fuseseră distribuite, în urma unei înțelegeri, partidului din care făcea parte inculpata Bodonea Mihaela Florentina. Astfel, în urma negocierilor purtate cu inculpata Bodonea Mihaela Florentina, s-a stabilit că formațiunea politică din care făcea parte martorul denunțător va primi un număr de 50 de locuri, în schimbul sumei de 100 lei/loc, în comisiile secțiilor de votare.
Fiind interesați de toate cele 651 de locuri la care partidul inculpatei avea dreptul, în comisiile secțiilor de votare, martorul denunțător i-a oferit inculpatei BODONEA MIHAELA suma de 150 de lei/loc, care a și acceptat oferta, comunicându-i totodată că va face demersuri astfel încât, partidului reprezentat de martor, să-i fie distribuite minim 50% din locuri în comisiile secțiilor de votare, respectiv minim 325 de locuri. Listele privind compunerea comisiilor fiecărei secții de votare, urmau a fi depuse la Biroul Electoral Județean până în ziua de duminică, 18 mai 2014.
În data de 17 mai 2014, inculpata Bodonea Mihaela Florentina a primit efectiv, de la martorul denunțător suma de 6.500 euro, în schimbul a 192 de locuri de membru în comisiile de supraveghere a unor secții de votare de pe raza județului Bihor.
De asemenea, cu aceeași ocazie, inculpata Bodonea Mihaela Florentina a promis că, în perioada imediat următoare, va mai atribui, în schimbul sumei de 150 lei/loc, diferența până la 325 de locuri (50% din locuri) în comisiile de supraveghere a secțiilor de votare, împrejurare în care procurorii au procedat la constatarea infracțiunii flagrante.

Concret, starea de fapt detaliată în rechizitoriu este următoarea:

În vederea organizării alegerilor europarlamentare, având ca scop desemnarea a 32 de demnitari în Parlamentul European, pe raza județului Bihor au fost organizate 651 de secții de votare, având următoarea componență: un președinte, un locțiitor al acestuia, 7 reprezentanți ai partidelor politice care participă la alegeri (6 reprezentanți fiind desemnați de drept din rândul partidelor politice care aveau membri în Parlamentul European, iar un reprezentant urma să fie tras la sorți din rândul partidelor politice care nu aveau demnitari în Parlamentul European).
Conform legii, formațiunea politică desemnată pe locul I la tragerea la sorți pentru completarea biroului electoral județean urma să dobândească și câte un loc în birourile electorale ale secții de votare din județ (în județul Bihor – 651 de secții de votare).
În acest context, în data de 14 mai 2014 s-a organizat o tragere la sorți, pentru completarea biroului electoral județean și implicit a birourilor electorale ale secțiilor de votare cu câte un reprezentant din partea partidelor sau alianțelor politice care participă la alegeri și care nu aveau membri în Parlamentul European.
În urma tragerii la sorți, organizate la nivelul Biroului electoral județean Bihor, pe primul loc a ieșit o anumită formațiune politică, iar pe locul doi s-a clasat partidul din care făcea parte martorul denunțător.
Reprezentanții formațiunii politice de pe locul I aveau obligația, potrivit dispozițiilor legale, ca până în data de 18 mai 2014, să depună la Biroul electoral județean Bihor lista reprezentanților propuși pentru cele 651 de birouri electorale ale secțiilor de votare constituite pe raza județului Bihor. În situația în care formațiunea politică desemnată pe locul I la tragerea la sorți nu ar fi avut suficienți membrii propuși pentru toate cele 651 de secții de votare din județ, numărul acestora urma să fie completat cu membrii propuși din lista celui de-al doilea partid politic desemnat prin tragerea la sorți, respectiv partidul din care făcea parte denunțătoarea. În cazul în care nici cea de-a doua formațiune politică nu acoperea numărul total de membri necesari, biroul electoral județean urma să completeze birourile electorale ale secțiilor de votare din lista celui de-al treilea partid desemnat prin tragerea la sorți și așa mai departe.
În acest context, intenționând să obțină, pentru partidul lor, care a ieșit pe locul II la tragerea la sorți, cât mai multe locuri în birourile electorale ale secțiilor de votare, pentru a supraveghea desfășurarea procesului electoral în ziua votului, reprezentanții partidului respectiv au luat legătura cu președintele formațiunii politice clasate pe primul loc după tragerea la sorți. Acesta din urmă le-a comunicat că, în urma unor înțelegeri, s-a decis „cedarea” locurilor în birourile electorale ale secțiilor de votare către partidul din care făcea parte inculpata, în sensul că această din urmă formațiune politică urma să-și trimită reprezentanți în secțiile de votare din județ pe locurile primului clasat.
În aceste condiții, martorul denunțător a luat legătura cu inculpata Bodonea Mihaela Florentina, pentru a discuta cu aceasta despre obținerea de locuri în birourile electorale ale secțiilor de votare. În urma discuțiilor, inculpata Bodonea Mihaela Florentina a oferit, inițial, un număr de 50 de locuri pentru partidul martorului denunțător, în schimbul sumei de 100 lei/loc. Fiind interesată de toate cele 651 de locuri din birourile electorale ale secțiilor de votare, martorul denunțător i-a oferit inculpatei Bodonea Mihaela Florentina suma de 150 de lei/loc, în total 97.650 lei, pe care inculpata a acceptat-o, comunicând că va face demersuri și își va exercita influența, conferită de calitatea deținută, pe lângă președinta formațiunii clasate pe locul I, pentru a obține cât mai multe locuri pe care să le „distribuie” ulterior către partidul denunțătorului.
În data de 17 mai 2014, inculpata Bodonea Mihaela Florentina a primit efectiv de la denunțător suma totală de 6.500 euro, în schimbul a 192 de locuri în birourile electorale ale unor secții de votare de pe raza județului Bihor.
De asemenea, la întâlnirea cu martorul denunțător, inculpata Bodonea Mihaela Florentina i-a promis acesteia că îi va mai „distribui”, în schimbul sumei de 150 lei/loc și diferența de locuri până la 325, reprezentând 50% din numărul total al secțiilor de votare din județul Bihor.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijinul de specialitate al SRI - Direcția Județeană de Informații Bihor.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Bihor.

Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță, spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE


Alte legături de la această informație

comunicate-hotărâri de condamnare din 22 aprilie 2015