DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
 02 iunie 2014
Nr. 700/VIII/3

COMUNICAT


Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi luarea măsurii controlului judiciar începând cu data de 2 iunie 2014, până la finalizarea urmăririi penale în cauză, faţă de inculpatul ŞOVAR ALEXANDRU-ADRIAN, ofiţer de poliţie, şef al Poliţiei Oraşului Pantelimon, Jud. Ilfov, cercetat pentru infracţiunile concurente de:

- luare de mită,
- furt calificat,
- dare de mită,

În Ordonanţa de dispunere a controlului judiciar se menţionează că există date şi aspecte care conturează suspiciunea rezonabilă, potrivit căreia, inculpatul Şovar Alexandru-Adrian a primit, în luna iulie 2013, suma de 600 de dolari USD de la o persoană care era cercetată penal pentru comiterea infracţiunii de conducere a unui autoturism pe drumurile publice, sub influenţa băuturilor alcoolice. Banii au fost primiţi pentru ca, din prisma atribuţiilor de şef al Poliţiei Oraşului Pantelimon, să ajute persoana respectivă să obţină o soluţie favorabilă în acel dosar penal.

Ulterior, în aceeaşi lună, inculpatul Şovar Alexandru-Adrian, în sediul Poliţiei oraşului Pantelimon, jud. Ilfov, i-a dat 300 de dolari USD, unui subofiţer de poliţie aflat în subordinea sa, astfel încât să o ajute pe persoana menţionată în dosarul penal în care era cercetată pentru comiterea infracţiunii de conducere pe drumurile publice a unui autoturism, sub influenţa băuturilor alcoolice.

La data de 14 mai 2014, Şovar Alexandru-Adrian, în timpul unui dialog înregistrat ambiental în cauză, a luat ceasul de mână deţinut de denunţător şi a refuzat să-l restituie.

Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpatul Şovar Alexandru-Adrian trebuie să respecte următoarele obligaţii:
a) să se prezinte la Direcția Națională Anticorupție sau la organul desemnat cu supravegherea, ori de câte ori este chemat;
b) să informeze de îndată Direcția Națională Anticorupție sau organul desemnat cu privire la schimbarea locuinței;
c) să se prezinte la organul desemnat cu supravegherea conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliție;
d) să nu se aproprie de denunţătorii, martorii şi ceilalţi suspecţi sau inculpaţi din cauză şi să nu comunice cu aceştia direct sau indirect, pe nicio cale;
d) să nu depășească granițele României, decât cu încuviințarea prealabilă a procurorului competent.

Inculpatului Şovar Alexandru-Adrian i se atrage atenţia că, în caz de încălcare cu rea-credinţă a obligaţiilor care îi revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.
Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nici o situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.


BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE