DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
22 aprilie 2014
Nr. 476/VIII/3

COMUNICAT


Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Oradea au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului POPA VIRGIL, comisar al Comisariatului Gărzii Financiare Bihor, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de trafic de influență, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada mai–august 2013, inculpatul Popa Virgil, în calitate de comisar al Comisariatului Gărzii Financiare Bihor, a pretins și a primit de la o persoană care administrează o societate comercială (denunțătoare în cauză), în mai multe tranșe, sume de bani în cuantum de 1.000 euro și zece saci cu zahăr a câte 50 kg fiecare, în valoare de 35 euro/sac, lăsând să se înțeleagă că are influență asupra unor lucrători de poliție din IPJ Bihor și asupra unor funcționari din cadrul DGFP Bihor și Garda Financiară Bihor și că, prin intermediul acestora, o poate ajuta pe respectiva persoană în cursul unor verificări și controale ale acestor instituții la firma administrată de aceasta.

Concret, starea de fapt detaliată în rechizitoriu este următoarea:

În cursul anului 2013, IPJ Bihor efectua cercetări într-o cauză penală, în cadrul căreia erau verificate și activitățile comerciale ale societății comerciale administrate de persoana care avea să formuleze denunț în prezentul dosar și, în contextul verificărilor, administratorului i-au fost solicitate documente financiar–contabile ale societății.
În aceste condiții, prin intermediul unei alte persoane, administratorul societății comerciale l-a cunoscut pe inculpatul Popa Virgil, comisar în cadrul Comisariatului Județean al Gărzii Financiare Bihor.
Inculpatul Popa Virgil, aflând de la administrator că se fac verificări de organele de poliție în legătură cu activitatea societății, s-a arătat interesat atât de documentele solicitate, de lucrătorii de poliție care efectuau cercetări și de situația societății comerciale, în legătură cu implicarea acesteia într-o eventuală cauză penală.
În urma informațiilor primite de la administrator, inculpatul Popa Virgil l-ar fi sfătuit să declanșeze procedura de insolvență a uneia dintre cele două societăți comerciale, indicându-i o societate specializată în această procedură. De asemenea, l-ar fi sfătuit, după cum susține administratorul, să își continue activitatea cu una dintre firme, deoarece pe fondul reorganizării Ministerului de Finanțe, cei care au atribuții de control ar fi fost ocupați cu alte probleme. Totodată, l-ar fi încurajat pe administrator să presteze în continuare aceleași operațiuni comerciale, asigurându-l că ceea ce face este legal și că aceste activități sunt practicate și de alții.
În schimbul asigurării protecției și a sfaturilor date, inculpatul Popa Virgil ar fi pretins și primit de la administrator contravaloarea unui plin de motorină pentru autoturismul proprietate personală, respectiv 300 lei, promițând în schimb că îi va acorda sprijin și ajutor pe viitor, afirmând că are cunoștințe la poliție, finanțe și gardă financiară și că are influență în aceste instituții.
Pe baza influenței pe care inculpatul Popa Virgil a lăsat să se creadă că o are asupra unor lucrători de poliție din cadrul IPJ Bihor, respectiv a unor funcționari din cadrul DGFP Bihor și Garda Financiară Bihor, prin intermediul cărora poate rezolva eventuale probleme în care ar putea fi implicat administratorul societății comerciale, în perioada mai–august 2013, inculpatul Popa Virgil a pretins și primit de la acesta sume de bani cuprinse între 50 și 100 euro. Pe lângă sumele de bani pretinse Popa Virgil ar fi cerut diferite cantități de zahăr, în total 10 saci a câte 50 kg fiecare, pe care venea personal și le ridica de la sediul firmelor administratorului.
Administratorul denunțător a precizat că ar fi notat în agendă unele dintre sumele de bani pe care i le-ar fi dat lui Popa Virgil, pentru a justifica cheltuielile firmei. Despre sumele de bani și cantitățile de zahăr pretinse și primite de inculpatul Popa Virgil, a aflat și o altă persoană, cea care a intermediat inițial contactul dintre administrator și comisarul de gardă financiară, existând chiar situații în care, în lipsa administratorului, inculpatul Popa Virgil îi cerea acestuia sume de bani, pe care acesta din urmă și le recupera, în cele din urmă, de la administrator. În două situații, Popa Virgil i-ar fi cerut persoanei respective să îi transporte sacii de zahăr la locuința unei persoane din familia comisarului.

Procurorii au propus instanței de judecată să se pronunțe cu privire la confiscarea, de la inculpatul POPA VIRGIL, a echivalentului în lei a 1.000 euro și echivalentul a 350 euro, contravaloarea a zece saci cu zahăr de 50 kg/sac.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bihor.

În cauză, procurorii au fost sprijiniți de ofițeri de poliție din cadrul Direcției Generale Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție Bihor.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE