DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
 19 aprilie 2014
Nr. 472/VIII/3

COMUNICAT


Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Braşov au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând de la data de 18.04.2014 ora 23:45 până la data de 19.04.2014 ora 23:45., a inculpatului:

- STĂNESCU NICOLAE, comisar şef de poliţie la poliţia oraşului Covasna, sub aspectul săvârşirii infracțiunii de luare de mită;

Din ordonanța de reținere, întocmită de procurori a rezultat că există date şi indicii temeinice potrivit cărora:
La data de 17 aprilie 2014, inculpatul Stănescu Nicolae, comisar şef de poliţie, în cadrul poliţiei oraşului Covasna, a pretins o sumă de bani unui denunţător, după ce l-a audiat ca suspect într-un dosar privind săvârşirea unor infracţiuni la regimul circulaţiei, pentru a-i da acestuia o soluţie favorabilă.
În seara aceleiaşi zile, după ce au discutat în prealabil la telefon, cei doi s-au întâlnit în faţa locuinţei poliţistului, stabilind să se întâlnească în ziua următoare, pentru ca denunţătorul să îi remită suma de 500 lei, urmând a discuta, apoi, despre dosar.
La data de 18 aprilie 2014, în jurul orei 11.00, denunţătorul şi inculpatul Stănescu Nicolae s-au întâlnit într-un bar din oraşul Covasna.
Aici a avut loc o discuţie, în care inculpatul i-a promis că îl va ajuta cu dosarul respectiv, în sensul că va amâna efectuarea cercetărilor şi finalmente va avea grijă să obţină o soluţie „cu suspendare”.
Denunţătorul i-a remis suma de 500 lei, conform înţelegerii prealabile, bani pe care poliţistul i-a luat, fiind găsiţi asupra sa de către organele judiciare care au intervenit şi constatat flagrantul.

Inculpatului i s-a adus la cunoştinţă calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală, urmând a fi prezentat Curții de Apel Braşov, pentru emiterea mandatului de arestare preventivă pe 29 de zile.

În cauză procurorii au beneficiat de sprijinul de specialitate al S.R.I. şi D.G.A Covasna.

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.


BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE