DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ

COMUNICAT


Prin decizia penală nr.386 din 31.01.2014, Înalta Curte de Casație și Justiție – Secția Penală a hotărât următoarele:
1. Condamnă pe inculpații: VLĂSCEANU ION – fost comandant al UM 02032 Oradea (Centrul de Întreţinere, Reparaţii Curente Exploatare Cazărmi din subordinea Statului Major al Forţelor Terestre) și TUCALIUC FĂNICĂ fost comandant al UM 02033 Iaşi, la o pedeapsă de 3 ani închisoare, cu suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei, pe durata unui termen de încercare de 8 ani şi interzicerea pe o perioadă de 3 ani, după executarea pedepsei principale, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în funții elective, de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat pentru săvârșirea infracțiunilor concurente de: luare de mită în formă continuată, abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată si continuată.

2. Condamnă pe inculpatul ONIGA DUMITRU GHEORGHE, fost şef Birou Energetic la UM 02033 Iaşi, la o pedeapsă de 3 ani închisoare, cu suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei, pe durata unui termen de încercare de 8 ani şi interzicerea pe o perioadă de 3 ani, după executarea pedepsei principale, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în funții elective, de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat, pentru săvârșirea infracțiunilor concurente de: luare de mită in formă continuată, abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată si continuată și fals intelectual.

3. Condamnă pe inculpatul TALPOŞ VASILE, la o pedeapsă de 3 ani și 6 luni închisoare şi interzicerea pe o perioadă de 3 ani, după executarea pedepsei principale, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în funții elective, de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat, de a ocupa o funcție sau de a exercita o profesie ori de a desfășura o activitate, de natura aceleia de care s-a folosit pentru săvârșirea infracțiunilor concurente de: complicitate la infracţiunea de dare de mită şi complicitate la infracţiunea de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave si în forma continuată.

4. Condamnă pe inculpații: ZAVODNIK CRISTIAN MIHAI – fost comandant al UM 02031 Bucureşti, IANCU FLOREA MIHAI – fost inginer şef la UM 02031 Bucureşti, MARIN IRIMIA – fost şef Biroul Bugete şi Execuţie Bugetară în cadrul Direcţiei Financiar-Contabile a Ministerului Apărării Naţionale la o pedeapsă de 1 an și 4 luni închisoare cu suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei, pe durata unui termen de încercare de 3 ani și 4 luni, pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită in forma continuată.

5. Condamnă pe inculpații: PIT DORIN, TOFAN EMIL CRISTIAN, STEFAN IONEL, BUDACA NELA la o pedeapsă de 5 luni închisoare cu suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei, pe durata unui termen de încercare de 2 ani și 5 luni, pentru săvârșirea infracțiunii de dare de mită.

6. Condamnă pe inculpatul TĂNASE VASILE la o pedeapsă de 5 luni închisoare cu suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei, pe durata unui termen de încercare de 2 ani și 5 luni, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la infracțiunea de dare de mită, în formă continuată.

7. Condamnă pe inculpata TULUC (LUNGU) TATIANA DANIELA, la o pedeapsă de 3 ani închisoare, cu suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei, pe durata unui termen de încercare de 5 ani şi interzicerea pe o perioadă de 3 ani, după executarea pedepsei principale, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în funții elective, de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat și de a ocupa o funcție sau de a exercita o profesie ori de a desfășura o activitate, de natura aceleia de care s-a folosit pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la infracțiunea de înșelăciune cu consecințe deosebit de grave.

8. Condamnă pe inculpatul TULUC GHEORGHE, la o pedeapsă de 3 ani închisoare şi interzicerea pe o perioadă de 3 ani, după executarea pedepsei principale, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în funții elective, de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat și de a ocupa o funcție sau de a exercita o profesie ori de a desfășura o activitate, de natura aceleia de care s-a folosit pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la infracțiunea de înșelăciune cu consecințe deosebit de grave și in forma continuată.

9. Condamnă pe inculpatul LORENȚ GABRIEL, la o <>pedeapsă de 3 ani închisoare, cu suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei, pe durata unui termen de încercare de 8 ani şi interzicerea pe o perioadă de 3 ani, după executarea pedepsei principale, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în funții elective, de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat și de a ocupa o funcție sau de a exercita o profesie ori de a desfășura o activitate, de natura aceleia de care s-a folosit pentru săvârșirea infracțiunilor concurente de: dare de mită in forma continuată, înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave și în formă continuată.

10. Condamnă pe inculpatul PAVEL STOIAN, în calitatea sa de şef Livrare Domeniu şi Construcţii din cadrul Statului Major al Forţelor Terestre, la o pedeapsă de 2 ani închisoare, cu suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei, pe durata unui termen de încercare de 4 ani şi interzicerea pe o perioadă de 2 ani, după executarea pedepsei principale, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în funții elective, de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat, pentru săvârșirea infracțiunilor concurente de: luare de mită și complicitate la infracţiunea de luare de mită.

11. Față de inculpatul NIȚĂ IONEL, instanța a dispus încetarea procesului penal, pentru săvârșirea infracțiunii de dare de mită.

12. Față de inculpatul MUNTEAN VALENTIN TEODOR, instanța a dispus disjungerea cauzei.

Obligă, în solidar, pe inculpaţii Vlăsceanu Gheorghe şi Ion Munteanu Valentin la plata sumei de 654.062,47 lei și dispune confiscarea unui telefon mobil de la inculpatul Vlăsceanu Gheorghe Ion.
Dispune confiscarea de la inculpatul Zavodnik Mihai Cristian a sumei de 20.000 lei şi un telefon mobil în valoare de 1.017 lei (marca Motorola);
Dispune confiscarea de la inculpatul Tucaliuc Fănică a sumei de 16.000 lei.
Dispune confiscarea sumelor de 450 lei şi 44.550 lei de la inculpatul Oniga Dumitru Gheorghe.
Dispune confiscarea de la inculpatul Pavel Stoian a sumei de 15.000 lei.

Obligă pe inculpaţi la plata cheltuielilor judiciare către stat
Obligă pe inculpaţi la plata despăgubirilor civile către partea civilă MApN.

DEFINITIVĂ


Inculpații au fost trimiși în judecată la data de 31 martie 2004, vezi comunicat nr. 133/VIII/3 din 30 martie 2004.


BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE



Text neoficial, destinat mass media, care nu angajează răspunderea instanței de judecată.
Alte legături de la această informație

comunicate de presă din 31 martie 2004