increase font sizedecrease font size | | 

Direcția Națională Anticorupție

MINISTERUL PUBLIC

PARCHETUL

DE PE LÂNGĂ

ÎNALTA CURTE DE CASAȚIE ȘI JUSTIȚIE

 
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
23 decembrie 2013
Nr. 1221/VIII/3

COMUNICAT


Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului:

MĂRGĂRIT GEORGE, procuror în cadrul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism - Biroul Teritorial Buzău (la data comiterii faptelor), în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile de:

- abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial, în formă calificată;
- delapidare.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada 2012 – 2013, inculpatul Mărgărit George, în calitate de procuror la Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Buzău, nu și-a îndeplinit atribuțiile de serviciu referitoare la activitatea de urmărire penală desfășurată în 6 (șase) dosare penale, cu privire la dispunerea măsurilor asigurătorii de indisponibilizare, prin instituirea sechestrului, asupra sumelor de bani și a bunurilor ridicate cu ocazia perchezițiilor, în sumă totală de 420.313 lei, 7.140 euro, 121 USD și 30 lire sterline. În unele cazuri, deși a luat asemenea măsuri, nu a dispus consemnarea sumelor și a bunurilor în discuție la bancă, pe numele învinuiților, la dispoziția parchetului, cauzând o vătămare a intereselor legale a 16 persoane implicate în aceste cauze.
Mai mult decât atât, inculpatul Mărgărit George nu a dispus măsurile legale pentru restituirea sumelor de bani și / sau a bunurilor ridicate la perchezițiile domiciliare, care nu aveau legătură cu cauzele penale, în cadrul cărora au fost dispuse și efectuate aceste percheziții, sumele de bani fiind cheltuite de inculpat în interes personal.
În cursul lunii octombrie 2013, inculpatul și-a însușit suma de 13.500 euro, din totalul sumei de 40.000 euro (fond de flagrant) pe care inculpatul a solicitat-o și a primit-o de la conducerea D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală, în vederea realizării unei acțiuni de prindere în flagrant delict a unor persoane suspectate că ar comite infracțiuni de trafic de droguri de risc. Această sumă a fost recuperată ulterior.
La 28 noiembrie 2013, Înalta Curte de Casație și Justiție a respins propunerea de arestare preventivă a inculpatului Mărgărit George, formulată de Direcția Națională Anticorupție și a dispus luarea măsurii obligării de a nu părăsi țara, pe o durată de 30 de zile, măsură ce a fost prelungită, până la data de 26 ianuarie 2014.

Dosarul a fost trimis spre judecare Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE


Alte legături de la această informație

comunicate-hotărâri de condamnare din 06 mai 2015