DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ

Nr. 391/12  august 2004

 

 

 

COMUNICAT

 

 

 

În legătură cu afirmaţiile purtătorului de cuvânt al PNL, Eugen Nicolăescu, Biroul pentru relaţii cu presa din PNA  este împuternicit să facă următoarele precizări:

Nu este prima dată când reprezentantul PNL afirmă, în mod public, faptul că Parchetul Naţional Anticorupţie este utilizat ca instrument politic. Mai mult, acesta face o serie de consideraţii în legătură cu elemente ce ţin de participaţia penală a unora dintre persoanele inculpate în dosarul Flota, deşi  nu are cunoştinţă de actele de urmărire penală efectuate în cauză.

 Reamintim că dosarul penal privind vânzarea frauduloasă a 16 nave, aparţinând CNM PETROMIN S.A. s-a constituit în anul 1997, pe baza unui raport întocmit de şeful corpului de control al Guvernului de la acea dată şi cunoscut inclusiv de fostul preşedinte al României, Emil Constantinescu. În perioada 1997-2002 în cauză s-au efectuat, ritmic, acte de urmărire penală care au stat la baza stabilirii  situaţiei de fapt şi a tuturor persoanelor vinovate.  Mai mult,  în tot acest timp, nu s-a pronunţat nici o soluţie în acest dosar.

Subliniem, din nou, faptul că PNA a primit, spre soluţionare, dosarul anterior menţionat, prin declinare de la PICCJ, existând elemente ce ţin de competenţa acestei instituţii. În mod evident, după analizarea tuturor elementelor din dosar, procurorii au dispus, exclusiv pe baza probatoriilor, trimiterea în judecată a celor 80 de inculpaţi.

Printre probele avute în vedere de procurori, s-au numărat şi actele de control financiar întocmite în anul 1997 de autorităţile fiscale de la acea dată, dar şi Raportul de expertiză tehnico-maritimă şi financiar - contabilă întocmit în anul 2004, care stabilesc, în mod indubitabil, modul în care au fost vândute cele 16 nave mineralier, precum şi modul în care statul român a fost prejudiciat cu peste 11 mii miliarde lei. Nu este lipsit de importanţă să precizăm că Raportul de expertiză a fost întocmit de 2 experţi independenţi, iar învinuiţii au avut nu mai puţin de 8 experţi parte, care au semnat şi şi-au însuşit aceste  concluzii.

Este, aşadar, de neînţeles, încercarea repetată de a se induce opiniei publice imaginea unei „comenzi politice”, în baza căreia ar acţiona PNA şi de a discredita activitatea acestei instituţii. Respingem categoric afirmaţiile făcute de purtătorul de cuvânt al PNL.

 

 

           

BIROUL PENTRU RELAŢII CU PRESA