DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
03 ianuarie 2012
Nr. 1/VIII/3

BULETIN DE PRESĂ

Biroul de Informare şi Relaţii Publice a întocmit o sinteză a cauzelor finalizate de procurorii anticorupţie în luna decembrie 2011, altele decât cele deja mediatizate prin intermediul comunicatelor de presă:

1. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a infracţiunilor de corupţie săvârşite de militari au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor:

General de brigadă (r) CÂNDEA PETRACHE, fost şef al Corpului de Control din cadrul Serviciului Român de Informaţii, actualmente pensionar, în sarcina căruia s-au reţinut următoarele infracţiuni:
- instigare la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial şi
- instigare la infracţiunea de fals intelectual în legătură directă cu o infracţiune asimilată infracţiunilor de corupţie;

General de brigadă (r) BĂRBULESCU ADRIAN, locţiitor al şefului Corpului de control din cadrul Serviciului Român de Informaţii, Colonel (r) ICLEANU GEORGE, Locotenent colonel (r) VLĂDICA DUMITRU-DĂNUŢ, toţi foşti ofiţeri în cadrul Serviciului Român de Informaţii, actualmente pensionari, în sarcina cărora s-au reţinut infracţiunile de:
- abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial şi
- fals intelectual în legătură directă cu o infracţiune asimilată infracţiunilor de corupţie.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:
La data de 25 ianuarie 2005, fiind determinaţi de inculpatul Cândea Petrache, la acea dată având funcţia de şef al Corpului de Control din cadrul Serviciului Român de Informaţii, prin încălcarea atribuţiilor de serviciu, inculpaţii Bărbulescu Adrian, Icleanu George şi Vlădica Dumitru Dănuţ au elaborat un raport în care au avizat favorabil solicitarea inculpatului Cândea Petrache de cumpărare a unui apartament, locuinţă de serviciu, situat în Bucureşti, deşi acesta nu îndeplinea toate condiţiile legale de cumpărare a unei locuinţe de serviciu. În cuprinsul acestui raport, inculpaţii Bărbulescu Adrian, Icleanu George şi Vlădica Dumitru Dănuţ au consemnat date nereale referitoare la presupusele motive în baza cărora Cândea Petrache ar fi fost îndreptăţit să cumpere locuinţa de serviciu. Aceştia au avizat favorabil cererea lui Cândea Petrache fără să verifice şi să analizeze în mod temeinic temeiurile legale şi oportunitatea vânzării locuinţei. Ca urmare, la data de 18 martie 2005, a fost încheiat contractul de vânzare – cumpărare a imobilului între S.R.I. şi inculpatul Cândea Petrache.
În această modalitate, S.R.I. a fost prejudiciat cu suma de 337.250.569 lei (ROL), reprezentând diferenţa între valoarea de piaţă a apartamentului la momentul cumpărării (1.566.490.000 lei – ROL) şi suma efectiv achitată (1.229.239.431 lei – ROL).

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.



2. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Bucureşti au dispus trimiterea în judecată a inculpatei BOLOGA IRINA LUCIA, agent de poliţie judiciară în cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (I.P.J.) Brăila, în sarcina căreia s-a reţinut infracţiunea de trafic de influenţă.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

În cursul anului 2008, inculpata Bologa Irina Lucia, în calitate de agent de poliţie în cadrul Inspectorului de Poliţie al Judeţului Galaţi în perioada respectivă, a pretins de la un denunţător suma de 20.000 de euro pentru a interveni pe un procuror din cadrul DIICOT - Biroul Teritorial Bacău, astfel încât să-l determine să dispună o soluţie de netrimitere în judecată faţă de denunţător, într-un dosar penal în care acesta din urmă avea calitatea de învinuit şi era cercetat pentru infracţiunile de trafic de persoane, trafic de droguri, proxenetism şi aderare la un grup infracţional organizat. Din banii pretinşi, inculpata a primit de la denunţător suma de 16.000 de euro. Cu toate acestea, denunţătorul a fost trimis în judecată.

În vederea confiscării, procurorii au instituit sechestru asigurător asupra unui imobil aparţinând inculpatei Bologa Irina Lucia.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Galaţi.



3. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Galaţi au dispus trimiterea în judecată a inculpatului IAMANDEI FLORIN, profesor de matematică şi fost director la Colegiul Tehnic „Valeriu D.Cotea” Focşani, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de luare de mită şi trafic de influenţă, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

În perioada septembrie – octombrie 2009, inculpatul Iamandei Florin, în calitate de director al Colegiului Tehnic „Valeriu D. Cotea” Focşani, a primit de la un denunţător suma de 1.800 lei pentru a interveni pe lângă profesori de matematică şi limba şi literatura română din acelaşi liceu astfel încât fiica denunţătorului să promoveze în mod fraudulos examenele de corigenţă la materiile respective. De asemenea, inculpatul a primit banii şi pentru ca, în calitatea sa de membru în comisia de corigenţe la disciplina matematică, să favorizeze promovarea examenului de către aceeaşi elevă.

În vederea confiscării, procurorii au instituit sechestru asigurător asupra unui bun mobil aparţinând inculpatului.

Facem precizarea că inculpatul Iamandei Florin a mai fost trimis în judecată de procurorii Serviciului Teritorial Galaţi al DNA în legătură cu fraudarea examenului de bacalaureat (detalii în comunicatul nr. 277/VIII/3 din data de 13 iulie 2010).

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Vrancea.



4. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Piteşti au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor:

FLORESCU GHEORGHE CRISTIAN, ofiţer de poliţie judiciară în cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Argeş – Serviciul de Investigarea Fraudelor, cu gradul de comisar, în sarcina căruia s-au reţinut următoarele infracţiuni:
- patru infracţiuni de trafic de influenţă, din care trei în formă continuată,
- luare de mită,
- abuz în serviciu contra intereselor publice dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial,
- fals intelectual în legătură directă cu infracţiunea de abuz în serviciu

CERCEL IONUŢ şi IANCU NINEL în sarcina cărora s-a reţinut infracţiunea de cumpărare de influenţă, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

În perioada anilor 2009 – 2010, inculpatul Florescu Gheorghe Cristian, în calitate de ofiţer de poliţie judiciară în cadrul I.P.J. Argeş – Serviciul de Investigare a Fraudelor, a primit de la inculpaţii Cercel Ionuţ şi Iancu Ninel, cât şi de la alte persoane, produse alimentare şi nealimentare în valoare totală de 575 lei pentru a interveni pe lângă funcţionari publici cu atribuţii de control (garda financiară sau inspectori sanitar veterinar) şi alţi lucrători de poliţie în scopul protejării intereselor comerciale sau personale ale acestor persoane. Spre exemplu, Florescu Gheorghe Cristian ar fi trebuit să intervină pe lângă funcţionari cu atribuţii de control care să facă verificări la agenţi economici care făceau concurenţă inculpatului Iancu Ninel şi care comercializau produse fără să fie autorizaţi. De asemenea, în ceea ce îl priveşte pe Cercel Ionuţ, Florescu Gheorghe Cristian trebuia să protejeze activitatea acestuia de a transporta şi comercializa produse din carne în condiţii nelegale.
De asemenea, la data de 17 decembrie 2010, inculpatul Florescu Gheorghe Cristian, cu ocazia efectuării unui control de specialitate la un agent economic care comercializa carne fără a avea documente de provenienţă, nu a aplicat sancţiune contravenţională constând în amendă în cuantum de 1.500 lei şi confiscarea mărfurilor. Pentru a crea aparenţa de legalitate, inculpatul a redactat un proces verbal de control în care a omis să menţioneze aspectele nelegale pe care le-a constatat. În schimbul acestui favor cât şi pentru a permite comercializarea de produse din carne achiziţionate de la Cercel Ionuţ în condiţii nelegale, Florescu Gheorghe Cristian a primit de la reprezentantul agentului economic (denunţător) carne în valoare totală de 548 lei.
Întrucât nu au fost identificate bunuri în proprietatea inculpatului Florescu Gheorghe Cristian, nu s-au luat măsuri asigurătorii în vederea confiscării sumelor de bani ce fac obiectul infracţiunilor de corupţie.

La instrumentarea acestui dosar, procurorii au colaborat cu ofiţeri din cadrul M.A.I. – Direcţia Generală Anticorupţie.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Curtea de Apel Piteşti.



5. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus trimiterea în judecată a inculpatului EPURE GABRIEL GHEORGHE, asociat şi administrator al S.C. SASQUATCH IMPEX S.R.L, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de evaziune fiscală şi infracţiunea de refuz nejustificat de a prezenta organelor competente documentele legale şi bunurile din patrimoniu, în scopul împiedicării verificărilor financiare, fiscale sau vamale.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

În perioada 2006 – 2009, S.C. SASQUATCH IMPEX S.R.L, prin inculpatul Epure Gabriel Gheorghe, a declarat organelor fiscale operaţiuni comerciale interne şi intracomunitare fictive în baza cărora a solicitat decontarea taxei pe valoarea adăugată şi a înregistrat în contabilitate cheltuieli pentru care nu există documente justificative.
În această modalitate, inculpatul a creat în dauna bugetului de stat un prejudiciu în sumă de 306.027.995 lei (echivalentul a aproximativ 82.103.343 euro), reprezentând taxa pe valoare adăugată, impozit pe profit şi majorări şi penalităţi.
De asemenea, în cursul anilor 2003 – 2009, inculpatul Epure Gabriel Gheorghe, în calitate de asociat şi administrator al S.C. SASQUATCH IMPEX S.R.L., după ce a fost somat de mai multe ori, a refuzat în mod nejustificat să prezinte organelor fiscale competente documentele legale şi bunurile din patrimoniu în scopul împiedicării verificărilor financiare, fiscale sau vamale. De asemenea, în cursul lunii iunie 2008, inculpatul Epure Gabriel Gheorghe a declarat la Oficiul Registrului Comerţului Bucureşti un sediu fictiv al societăţii sale cu consecinţa sustragerii de la efectuarea verificărilor financiar – contabile.

Având în vedere că nu au fost identificate bunuri în proprietatea inculpatului iar firma sa este inactivă, nu s-au luat măsuri asigurătorii în vederea recuperării acestei pagube.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Bistriţa Năsăud.



6. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Alba Iulia au dispus trimiterea în judecată a inculpatului CHITIC IOAN în sarcina căruia s-au reţinut următoarele infracţiuni:
- două infracţiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată,
- două infracţiuni de folosire sau prezentare de documente false, inexacte sau incomplete care au avut ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

În cursul anului 2010, inculpatul Chitic Ioan a făcut menţiuni nereale în conţinutul unui contract de chirie în sensul că a închiriat suprafaţa de 49 de hectare de păşune de la o asociaţie composesorală din zonă.
Utilizând acest înscris falsificat, în cursul anilor 2010 şi 2011, inculpatul Chitic Ioan a solicitat la APIA Hunedoara subvenţii comunitare FEGA corespunzătoare campaniilor din cei doi ani pentru suprafaţa de 331,45 de hectare.
În această modalitate, inculpatul a încasat pe nedrept suma totală de 453.818,42 lei (echivalentul a aproximativ 106.780 euro) reprezentând subvenţii FEGA.
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 133.159,09 lei reprezentând subvenţii încasate necuvenit de Chitic Ioan pe anul 2010, urmând ca suma pentru anul 2011 să fie evaluată.
În vederea recuperării acestei pagube, procurorii au instituit sechestru asigurător asupra unor bunuri mobile aparţinând inculpatului Chitic Ioan.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Judecătoria Deva.



7. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Galaţi au dispus trimiterea în judecată a inculpatei CÎRNU IONICA, referent principal în cadrul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii pentru Agricultură (A.P.I.A.) Brăila – Centrul Local Cireşu, în sarcina căreia s-a reţinut tentativă la infracţiunea de folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care a avut ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor şi tentativă la înşelăciune.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

La data de 15 mai 2008, inculpata Cîrnu Ionica, referent principal în cadrul A.P.I.A. Brăila – Centrul Local Cireşu, în numele soţului său, a completat şi a depus la instituţia la care era angajată cererea de plată pentru schemele de sprijin pe suprafaţă pentru anul 2008. În aceste documente, inculpata a consemnat o suprafaţă mai mare de teren decât cea utilizată în mod real, în scopul de a încasa pe nedrept suma de 2.087 lei provenită din bugetul U.E. şi din bugetul naţional.
Având în vedere că reprezentanţii A.P.I.A. au constatat aceste nereguli, fondurile solicitate nu au mai fost acordate.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Judecătoria Brăila.



8. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Piteşti au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor:

ANGHELINA FLORIAN, fost inspector de muncă în cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă (I.T.M.) Argeş, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de luare de mită, în formă continuată;

SALAH SAID, administrator al S.C. M.G.C. INTERNAŢIONAL INVESTMENTS S.R.L. Topoloveni, judeţul Argeş (fostă SC VALAHIA 2002 SRL Topoloveni), în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de dare de mită.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:
În cursul anului 2007, inculpatul Anghelina Florian, în calitate de inspector de muncă la I.T.M. Argeş, a beneficiat din partea inculpatului Salah Said de un sejur gratuit la un hotel de pe litoralul românesc. Sejurul a fost primit cu titlu de mită pentru ca Anghelina Florian să îşi încalce atribuţiile de serviciu şi să favorizeze firma lui Salah Said, S.C. VALAHIA 2002 S.R.L., prin anunţarea acţiunilor de control ale instituţiei publice.
De asemenea, în cursul anului 2008, inculpatul Anghelina Florian a acceptat promisiunea reprezentanţilor a două societăţi comerciale de a-i da, cu titlu de mită, mai multe produse alimentare şi nealimentare pentru a-şi încălca atribuţiile de serviciu fie prin omisiunea de a constata nereguli, fie prin anunţarea controalelor.
În vederea confiscării, procurorii au instituit sechestru asupra unor bunuri mobile aparţinând celor doi inculpaţi.

Inculpatul Anghelina Florian a mai fost trimis în judecată de procurorii Serviciului Teritorial Piteşti al DNA, alături de inculpatul Penescu Gheorghe Cornel (detalii în comunicatul nr. 231/VIII/3 din data de 29 septembrie 2009).

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Argeş.



9. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a infracţiunilor de corupţie săvârşite de militari au dispus trimiterea în judecată a inculpatului colonel CHIRIŢĂ DUMITRU, comandant al Centrului de Perfecţionare a Pregătirii Cadrelor Jandarmi Montani Sinaia, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de cumpărare de influenţă.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

La data de 17 iulie 2011, inculpatul Chiriţă Dumitru, comandant al Centrului de Perfecţionare a Pregătirii Cadrelor Jandarmi Montani Sinaia, i-a remis unei persoane suma de 2.000 lei pentru ca aceasta să-şi folosească influenţa pe lângă factori de decizie din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor, în vederea avansării inculpatului la gradul de general şi numirii sale într-o funcţie superioară.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Judecătoria Câmpina.



10. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Braşov au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor:

CĂPRĂRIN OVIDIU, administrator al SC REUTLIOCOM SRL Braşov, în sarcina căruia s-au reţinut două infracţiuni de folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea sau în numele lor,

IANCU IULIAN, administrator al SC CURENT COTOR SRL Bucureşti, în sarcina căruia s-a reţinut complicitate la infracţiunea de folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea sau în numele lor

DUMITRESCU GABRIELA MONICA, administrator al SC VULCAROM PR SRL Braşov, în sarcina căreia s-a reţinut complicitate la infracţiunea de folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea sau în numele lor.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

SC REUTLICOM SRL este beneficiara unor fonduri europene nerambursabile în cadrul Programului Operaţional Regional 2007 – 2013, pentru proiectul „Dezvoltarea activităţii de amenajări şi creşterea productivităţii SC REUTLICOM SRL prin achiziţia de echipamente performante”. Pe parcursul derulării proiectului, inculpatul Căprărin Ovidiu, în calitate de administrator al SC REUTLICOM SRL, cu încălcarea dispoziţiilor legale privind achiziţiile de bunuri prevăzute în legislaţia privind accesarea fondurilor europene, a achiziţionat de la firma inculpatei Dumitrescu Gabriela Monica un utilaj în valoare de 60.996 lei (14.200 euro), în condiţii de conflict de interese şi folosind documente de achiziţie neconforme realităţii. În această modalitate, SC REUTLICOM SRL a încasat pe nedrept fonduri europene în valoare de 42.697,20 lei.
De asemenea, inculpatul Căprărin Ovidiu a prezentat Agenţiei pentru Dezvoltare Regională „Centru” Alba Iulia, documente inexacte privind originea şi conformitatea tehnică a unui echipament în scopul obţinerii pe nedrept a unei tranşe de 118.860 lei din finanţarea nerambursabilă acordată. În acest scop, a fost ajutat de inculpatul Iancu Iulian, administrator al SC Curent Cotor SRL care a eliberat mai multe documente în care a consemnat date nereale referitoare la provenienţa şi uzura utilajului. Ca urmare a intervenţiei reprezentanţilor Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului, aceşti bani nu au mai fost acordaţi.

În vederea recuperării sumei de 42.697,20 lei, procurorii au instituit sechestru asigurător asupra unui autoturism aparţinând inculpatului Căprărin Ovidiu.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Judecătoria Braşov.



11. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Bucureşti au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor BUIA DAN şi STAN MARIN, foşti asociaţi şi administratori ai S.C. LEMATEC 2008 SRL (având ca obiect principal de activitate comerţul cu ridicata al deşeurilor şi resturilor), în sarcina cărora s-a reţinut infracţiunea de evaziune fiscală în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

În perioada 6 noiembrie 2008 -10 august 2009, inculpaţii Buia Dan şi Stan Marin, în calitate de administratori la S.C. LEMATEC 2008 S.R.L., pentru a se sustrage de la plata obligaţiilor fiscale, au omis, în parte, să evidenţieze în actele contabile veniturile încasate, iar pe de altă parte au evidenţiat cheltuieli care nu au la bază operaţiuni reale. În acest scop au emis facturi de cumpărare de bunuri pretins emise de societăţi comerciale de tip Srl, unele inactive, altele care nu au avut relaţii comerciale cu firma menţionată. Astfel, cei doi inculpaţi s-au sustras de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale către bugetul de stat cu suma totală de 12.858.684 lei (echivalentul a 3.214.671 euro), sumă care constituie prejudiciul reţinut în prezenta cauză.
Agenţia Naţională de Administrare Fiscală - Direcţia Generala Juridică a comunicat că se constituie parte civilă în cauză cu suma de 12.858.684 lei, reprezentând prejudiciul cauzat bugetului de stat.
În vederea recuperării prejudiciului procurorii au instituit sechestru asigurător asupra unor bunuri imobile aparţinând inculpatului Stan Marin. Inculpatul Buia Dan nu figurează în evidenţe ca deţinători de bunuri mobile şi imobile, nefiind dispuse în cauză măsuri asigurătorii.
Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Galaţi.



12. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Constanţa au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor:

IACOBICI ION în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de folosire sau prezentare de declaraţii false, inexacte sau incomplete care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor şi

FUNDA SONIA în sarcina căreia s-au reţinut infracţiunile de complicitate la infracţiunea de folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

La data de 8 decembrie 2008, inculpatul Iacobici Ion a depus la Oficiul Judeţean de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit Constanţa o cerere de finanţare prin care a solicitat acordarea de fonduri nerambursabile provenite din Fondul European pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (F.E.A.D.R.) pentru punerea în practică a proiectului „Achiziţii de maşini şi utilaje performante pentru modernizarea exploataţiei agricole deţinute de P.F.A. IACOBICI ION”. În susţinerea cererii sale, Iacobici Ion a prezentat un contract de prestării servicii, pretins încheiat între S.C „GRUP MILLENIUM ONE” S.R.L. Constanţa şi P.F.A. IACOBICI ION. Acest contract a fost falsificat de fiica sa, inculpata Funda Sonia care i l-a pus la dispoziţie în scopul menţionat mai sus.
În această modalitate, P.F.A. IACOBICI ION a încasat pe nedrept suma de 1.999.451,01 lei provenită din fonduri F.E.A.D.R.
Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale – Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 1.999.451,01 lei. În vederea recuperării acestui prejudiciu, procurorii au instituit sechestru asigurător asupra unor bunuri mobile şi imobile aparţinând inculpatului Iacobici Ion.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Judecătoria Constanţa.



13. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Galaţi au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor BALABAN NICUŞOR, administrator la SC AGROSEMENTES SRL Brăila, GHEORGHE FLORICĂ, asociat la SC YOHANA PROD INVEST SRL şi UNGUREANU GHEORGHE, în sarcina cărora s-a reţinut infracţiunea de evaziune fiscală în formă continuată

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:
În perioada, 2007- martie 2011, inculpaţii Balaban Nicuşor, Gheorghe Florică şi Ungureanu Gheorghe, în calitate de administratori ai unor societăţi comerciale cu activitate de comerţ cu cereale, au omis să înregistreze în evidenţele contabile veniturile realizate, sustrăgându-se astfel, de la plata impozitului pe profit şi a TVA datorate bugetului de stat, în sumă totală de 6.119.766,53 lei (echivalentul a 1.665.525,65 euro).
Firmele ale căror administratori au fost cei trei inculpaţi sunt următoarele: SC CEROGROUP SRL comuna Dudeşti, jud. Brăila în perioada 28 decembrie 2006 – 17 martie 2011 (administrator inculpatul Balaban Nicuşor ), SC GHEBAL TEAM SRL comuna Dudeşti, judeţul Brăila în perioada 4 septembrie 2007 – 28 decembrie 2007 (administratori inculpaţii Balaban Nicuşor şi Gheorghe Florică) , SC RAPIMIZO SRL comuna Dudeşti, judeţul Brăila în perioada 19 martie 2008 – 29 octombrie 2008 (administratori inculpaţii Balaban Nicuşor şi Gheorghe Florică), SC TELESENS SRL comuna Dudeşti, judeţul Brăila în perioada 18 noiembrie 2008 – 2 aprilie 2009 (administratori inculpaţii Balaban Nicuşor, Gheorghe Florică şi Ungureanu Gheorghe).
Ministerul Finanţelor Publice, prin Direcţiile Generale ale Finanţelor Publice Brăila, Ialomiţa şi Constanţa s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 9.374.990 lei (echivalentul a 2.551.503 euro) reprezentând valoarea prejudiciului şi penalităţi de întârziere.
Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Brăila.



14. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus trimiterea în judecată a inculpatului ANDRONIC AUREL, asociat unic al S.C. ANDRONIC GRUP S.R.L. (societate comercială aflată în lichidare), în sarcina căruia s-a reţinut săvârşirea infracţiunii de înşelăciune,
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:
În cursul lunii mai 2010 inculpatul Andronic Aurel, cu ocazia semnării a două contracte de credit (contract de credit ipotecar şi contract de linie de credit) i-a indus în eroare pe reprezentanţii Leumi Bank prin utilizarea de documente false, determinându-i să-i ofere sume de bani în valoare de 1.378.660,64 euro şi 9.000.000 lei.
După obţinerea finanţării Andronic Aurel a înfiinţat o nouă societate comercială, S.C. ANDRONIC GRUP INDUSTRIAL S.R.L. pe care o controla printr-un interpus, a mutat întreaga activitate şi stocurile de marfă la noua societate comercială şi a dispus de toate bunurile personale şi ale S.C. ANDRONIC GRUP S.R.L. astfel încât Leumi Bank să nu aibă ce urmări pentru recuperarea prejudiciului. Mutarea stocurilor de marfă şi înstrăinarea bunurilor urmăribile s-a făcut prin contracte fictive.
Cu o parte din banii obţinuţi de la Leumi Bank, Andronic Aurel a rambursat un credit al S.C. ANDRONIC GRUP S.R.L. aflat în sold la o altă bancă, reuşind astfel să înlăture ipoteca instituită asupra a două din cele patru imobile aduse drept garanţie şi a căror valoare depăşeşte 1.000.000 de euro.
Cu restul banilor Andronic Aurel a achitat datorii ale societăţii comerciale, dar a şi făcut plăţi către furnizori din China ai S.C. ANDRONIC GRUP S.R.L. Cu privire la creanţele faţă de furnizorii din China s-a încheiat un contract de cesiune de creanţă cu o firmă de tip „fantomă”, societate comercială la care nu a mai ajuns marfa plătită. În schimb, marfă de la aceiaşi furnizori din China a fost importată, fără a fi achitată, de noua societate comercială, S.C. ANDRONIC GRUP INDUSTRIAL S.R.L.
Inculpatul nu intenţiona să restituie sumele de bani obţinute. În prezent, valoarea imobilelor ipotecate nu permite recuperarea nici măcar a valorii creditelor.
Leumi Bank s-a constituit parte civilă cu suma de 1.580.468,30 euro şi 11.391.110,78 lei, reprezentând soldul acordat, dobânzi şi penalităţi de întârziere.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Bucureşti.



15. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Bucureşti au dispus trimiterea în judecată a următorilor inculpaţi:

IOANA MARIANA IULIANA, administrator al SC ELPROD 2000 SRL, în sarcina căreia s-au reţinut infracţiunile de prezentare de documente inexacte care are ca rezultat obţinerea de fonduri din bugetul general al Comunităţii Europene şi înşelăciune

APĂTEANU EUGEN, administrator şi asociat unic al SC AMC CONSULTING INTERNATIONAL SRL, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de complicitate la prezentare de documente inexacte care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţii Europene şi complicitate la înşelăciune

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

În perioada aprilie 2009 - aprilie 2010, inculpata Ioana Mariana-Iuliana, administrator şi asociat la SC ELPROD 2000 SRL, în calitate de responsabil legal din partea acestei societăţi pentru derularea proiectului „Realizarea de materiale promoţionale pentru participarea la o misiune economică în străinătate” finanţat din fonduri europene, a prezentat documente falsificate (factura fiscală şi extras de cont aferent) care atestă în mod nereal cheltuirea unor sume de bani (aferente serviciilor de cazare şi transport) pentru derularea unei misiuni economice în SUA, Emiratele Arabe Unite şi Hong Kong organizată de Camera de Comerţ şi Industrie a României. Prin aceste activităţi a rezultat obţinerea pe nedrept a sumei de 164.797,50 lei sub formă de fonduri nerambursabile din bugetul general al Comunităţilor Europene (în speţă Fondul European pentru Dezvoltare Regională) şi a sumei de 26.827,50 lei reprezentând cofinanţare publică de la bugetul de stat.
În calitate de administrator al SC AMC CONSULTING INTERNAŢIONAL SRL, inculpatul Apăteanu Eugen a înlesnit ca societatea SC ELPROD 2008 SRL să obţină pe nedrept sumele de bani menţionate, prin aceea că a emis o factură fiscală ce atestă în mod nereal prestarea unor servicii turistice către societatea în cauză.

Finanţarea europeană s-a acordat prin intermediul Programului Operaţional Sectorial „Creşterea Competitivităţii Economice” 2007-2013. Acesta reprezintă unul din cele şapte instrumente structurale prin intermediul căruia se acordă din fondurile structurale şi/sau de coeziune, ca sprijin financiar nerambursabil pentru consolidarea şi monitorizarea sectorului productiv, în scopul reducerii disparităţilor de dezvoltare economică şi socială dintre România şi celelalte state membre ale Uniunii Europene.
Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 574.875 lei, reprezentând totalul sumelor virate către beneficiarul SC ELPROD 2000 SR.
În vederea recuperării prejudiciului reţinut în cauză, s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra unui imobil aparţinând inculpatului Apăteanu Eugen
Din verificările efectuate a rezultat că inculpata Ioana Mariana-Iuliana nu deţine, în prezent, în proprietate, bunuri imobile sau mobile.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Judecătoria Sectorului 2 Bucureşti.



16. Într-un dosar separat, în legătură cu derularea unui alt proiect, dar în cadrul aceluiaşi program, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Bucureşti au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor:

OLARU CAMELIA, asociat şi administrator la S.C. KAMINA COMPANY S.R.L, în sarcina căreia s-au reţinut infracţiunile de tentativă la infracţiunea de prezentare de documente inexacte care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene şi tentativă la infracţiunea de înşelăciune
APĂTEANU EUGEN, asociat şi administrator la S.C. AMC CONSULTING SRL în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de complicitate la tentativă la infracţiunea de prezentare de documente inexacte care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene si complicitate la tentativă la infracţiunea de înşelăciune

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

Inculpata Olaru Camelia, administrator şi asociat al S.C. Kamina Company S.R.L., în calitate de responsabil legal din partea acestei societăţi pentru derularea proiectului „Dezvoltarea pe plan internaţional a afacerii prin organizarea unei misiuni economice în străinătate şi a materialelor publicitare aferente”, finanţat din fonduri europene, a prezentat o factură fiscală prin care a atestat în mod nereal cheltuirea unor sume de bani pentru derularea misiunii economice, în vederea obţinerii pe nedrept a sumei 164.797,50 lei din bugetul general al Comunităţilor Europene (în speţă Fondul European pentru Dezvoltare Regională) şi a sumei de 26.827,50 lei reprezentând cofinanţare publică de la bugetul de stat, bani care în final nu a mai fost încasaţi de societatea respectivă. Factura fiscală care atesta în mod nereal prestarea unor servicii turistice către societatea S.C. Kamina Company S.R.L, a fost emisă de Apăteanu Eugen, asociat şi administrator la S.C. AMC CONSULTING SRL, în vederea obţinerii sumelor de bani menţionate.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti.



17. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Ploieşti au dispus trimiterea în judecată a inculpatului COCIU ION, director la o societate comercială cu capital privat, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de: evaziune fiscală în formă agravată şi continuată, folosire de acte falsificate la autoritatea vamală în formă continuată, fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea situaţie de fapt:
În perioada 2002 – 2006, inculpatul Cociu Ion a desfăşurat, în numele SC TENOEST SRL Blejoi (ulterior Băicoi) şi SC TEHNOEST S.R.L. Blejoi (ulterior Bucureşti), operaţiuni de import de utilaje achiziţionate din spaţiul ex-sovietic, prezentând autorităţilor vamale române contracte de leasing financiar fictive, încheiate personal sau prin intermediul altor persoane cu societăţi care nu desfăşurau activitate sau chiar erau radiate din evidenţa registrului comerţului ori ai căror reprezentanţi legali nu au recunoscut derularea operaţiunilor comerciale menţionate în cuprinsul contractelor, beneficiind, în baza acestora, de scutirea de la plata drepturilor de import, constând în taxe şi comisioane vamale, respectiv T.V.A.
În realitate, utilajele importate au fost comercializate imediat de inculpatul Cociu Ion unor societăţi comerciale, altele decât cele înscrise în contractele de leasing pe bază de factură, contravaloarea fiind achitată societăţilor TENOEST S.R.L şi TEHNOEST S.R.L. integral, în rate sau prin compensare.
Pentru a ascunde activitatea infracţională desfăşurată, inculpatul Cociu Ion a împiedicat organele fiscale să efectueze verificarea actelor contabile ale celor două societăţi, prin tergiversarea controalelor şi cesionarea fictivă a părţilor sociale deţinute către persoane care s-au prezentat cu o identitate falsă la încheierea actelor de cesiune sau care nu au desfăşurat activităţi comerciale în cadrul acestor societăţi.
În modalităţile descrise inculpatul s-a sustras de la plata drepturilor vamale în cuantum de 4.476.838 lei (echivalentul a 1.234.615,15 euro, calculat la un curs mediu de referinţă din perioada infracţională).

În vederea recuperării pagubei cauzate bugetului statului, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra bunurilor mobile şi imobile aparţinând inculpatului.

Dosarul a fost înaintat spre judecare Tribunalului Prahova.



În legătură cu toate dosarele penale menţionate mai sus, precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE


Alte legături de la această informație

comunicate-hotărâri de condamnare din 16 decembrie 2013
comunicate-hotărâri de condamnare din 05 iunie 2013
comunicate-hotărâri de condamnare din 04 septembrie 2014
comunicate-hotărâri de condamnare din 04 decembrie 2015
comunicate-hotărâri de condamnare din 26 septembrie 2012
comunicate-hotărâri de condamnare din 24 aprilie 2015
comunicate-hotărâri de condamnare din 02 decembrie 2014
comunicate-hotărâri de condamnare din 26 februarie 2013
comunicate-hotărâri de condamnare din 24 octombrie 2013
comunicate-hotărâri de condamnare din 25 aprilie 2013
comunicate-hotărâri de condamnare din 14 mai 2014
comunicate-hotărâri de condamnare din 14 decembrie 2012
comunicate-hotărâri de condamnare din 19 decembrie 2013
comunicate-hotărâri de condamnare din 29 decembrie 2015