DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
 România - Direcţia Naţională Anticorupţie - Comunicat 25 octombrie 2011
Nr. 653/VIII/3

DREPT LA REPLICĂ





Cu referire la articolul „Procuror DNA, prins cu mafia la telefon”, publicat în ediţiile scrisă şi on-line ale cotidianului „ADEVĂRUL” din data de 25 octombrie 2011, Biroul de Informare şi Relaţii Publice este abilitat transmită următoarele:

Atât titlul, cât şi textul articolului conţin informaţii nereale care conduc la o concluzie eronată.
Concret, articolul acreditează ideea că procurorul Lucian Dolcu ar fi implicat într-un dosar penal de spălare de bani, contrabandă, evaziune fiscală, abuz în serviciu şi aderare la un grup infracţional organizat, instrumentat de Parchetul de pe lângă Tribunalul Arad. În conţinutul articolului se afirmă explicit că „potrivit rechizitoriului procurorilor arădeni, în acest dosar apar nume grele: un procuror DNA şi soţia acestuia, ambii asociaţi cu Sorin Lăutaş, şeful contrabandiştilor”. În realitate, în niciun rechizitoriu instrumentat de Parchetul de pe lângă Tribunalul Arad nu există nicio referire la procurorul Lucian Dolcu sau la soţia sa, iar magistratul nu este în niciun fel asociat cu Sorin Lăutaş.
Articolul conţine şi transcrierea a două convorbiri telefonice care au fost prezentate a fi avut loc între procurorul Lucian Dolcu şi Sorin Lăutaş, persoană care ar avea calitate de inculpat în dosarul instrumentat de Parchetul de pe lângă Tribunalul Arad, convorbiri pe baza cărora autoarea articolului concluzionează că procurorul Lucian Dolcu nu este străin de „afacerile ilegale derulate atât în Arad, cât şi în Timiş, de Sorin Lăutaş, asociatul soţiei sale”, acreditând chiar ideea că magistratul ar fi omul de încredere al contrabandiştilor şi că ar discuta prieteneşte cu traficanţii. În realitate, procurorul Lucian Dolcu nu a purtat convorbiri telefonice cu Sorin Lăutaş, aşa cum se susţine în articol.
Procurorul Lucian Dolcu a considerat că atât titlul cât şi conţinutul articolului aduc o gravă atingere reputaţiei sale profesionale, prin urmare, în data de 25 octombrie 2011, domnia sa a înaintat Plenului CSM o cerere de apărare a reputaţiei sale profesionale.

BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE