DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
25 noiembrie 2010
Nr. 627/VIII/3

DREPT LA REPLICĂ

Către,
REALITATEA TV

În atenţia Adrian Ursu

În emisiunea „Ora de foc” din data de 24 noiembrie 2010 au fost citite pasaje din rechizitoriul în baza căruia inculpaţii Dan Diaconescu şi Doru Pârv au fost trimişi în judecată pentru săvârşirea infracţiunii de şantaj, rechizitoriu întocmit de procurorul Gheorghe Bocşan. În aceeaşi emisiune s-au făcut referiri la o sesizare depusă împotriva aceluiaşi procuror, aflată în curs de soluţionare la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM).
Faţă de aspectele sus menţionate, Biroul de Informare şi Relaţii Publice (B.I.R.P) este abilitat să facă următoarele precizări:

Prezentarea trunchiată a unor fragmente total irelevante pentru fondul cauzei alături de concluzia moderatorului au fost de natură să inducă ideea că trimiterea în judecată a celor doi inculpaţi s-a efectuat exclusiv pe baza acelor argumente şi nu în temeiul unui rechizitoriu susţinut de un material probator documentat (15 volume), în conformitate cu prevederile legale în vigoare.
Amintim că, pe baza acestui rechizitoriu, la data de 2 noiembrie 2010, instanţa sesizată în vederea judecării inculpaţilor Dan Diaconescu şi Doru Pârv a luat, faţă de primul, măsura preventivă a obligării de a nu părăsi ţara, măsură valabilă şi în momentul de faţă.
Rechizitoriul a devenit public în momentul trimiterii documentului, însoţit de probaţiunea aferentă, la instanţă de judecată, iar B.I.R.P. al DNA a întocmit şi transmis către mass media un comunicat de presă care sintetizează aspectele relevante pentru înţelegerea speţei, respectiv natura infracţiunilor şi un rezumat al stării de fapt, aşa cum rezultă din probele administrate de procuror, în respectiva cauză. Comunicatul poate fi accesat la adresa www.pna.ro.

În ceea ce priveşte sesizarea împotriva procurorului Gheorghe Bocşan, depusă la C.S.M., precizăm că informaţiile transmise de moderator în cadrul emisiunii sunt nereale, aşa încât se impune următoarea rectificare:

Sesizarea a fost depusă de persoane având calitatea de inculpaţi, şi nu de martori, într-un dosar penal întocmit de procurorul Gheorghe Bocşan. În sarcina inculpaţilor s-a reţinut infracţiunea de luare de mită. Deplasarea procurorului Bocşan în Turcia s-a efectuat în temeiul unor proceduri legale şi pe baza unor documente purtând semnătura conducerii instituţiei şi a avut drept scop administrarea de probe în dosarul penal menţionat.

Vă solicităm ca, în virtutea dreptului telespectatorilor dvs. la o informare corectă, să transmiteţi acest drept la replică.

BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE