DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
04 octombrie 2010
Nr. 389/VIII/3

COMUNICAT

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Iaşi au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor:

CREMENIŢCHI LILIEANA, în stare de arest preventiv, avocat stagiar în cadrul Baroului Iaşi, în sarcina căreia s-a reţinut infracţiunea de trafic de influenţă,

APOPI GHEORGHE, în stare de arest preventiv, om de afaceri, administrator al S.C. APOPI & BLUMEN S.R.L., HOGAŞ NICOLAE, director la S.C. APOPI & BLUMEN S.R.L. şi DASCĂLU DRAGOŞ IONUŢ, director, şef sector Iaşi în cadrul la S.C. VIAROM CONSTRUCT S.A., în sarcina cărora s-a reţinut infracţiunea de cumpărare de influenţă.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

La data de 19 februarie 2010, inculpata Cremeniţchi Lilieana a pretins inculpatului Apopi Gheorghe suma de 15.000 de euro pentru a interveni la judecători din cadrul Curţii de Apel Iaşi, în vederea obţinerii unei hotărâri judecătoreşti favorabile într-un dosar civil care viza cele două societăţi comerciale sus menţionate. O hotărâre favorabilă în acest proces ar fi avut drept consecinţă câştigarea de către asocierea de firme reprezentată de inculpaţii Apopi Gheorghe, Hogaş Nicolae şi Dascălu Dragoş Ionuţ a unui proiect finanţat din fonduri europene nerambursabile.
În aceeaşi zi, inculpata Cremeniţchi Lilieana a primit de la inculpaţii Hogaş Nicolae şi Dascălu Dragoş Ionuţ un avans de 30.000 lei din suma pretinsă, confirmând ulterior inculpatului Apopi Gheorghe primirea banilor.

În vederea confiscării sumei de bani pretinse şi primite, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra bunurilor mobile şi imobile aparţinând inculpaţilor.
La data de 7 septembrie 2010, procurorii anticorupţie au dispus reţinerea celor patru inculpaţi pe termen de 24 de ore, iar la data de 8 septembrie 2010, Curtea de Apel Iaşi a hotărât, faţă de toţi cei patru inculpaţi, luarea măsurii preventive a obligării de a nu părăsi ţara (comunicat nr. 345/VIII/3 din data de 8 septembrie 2010 afişat pe www.pna.ro). În ziua de 23 septembrie 2010, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia penală a admis recursul DNA şi a hotărât arestarea preventivă a inculpaţilor Cremenţichi Lilieana şi Apopi Gheorghe pe termen de 29 de zile.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Curtea de Apel Iaşi.

Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE


Alte legături de la această informație

comunicate-hotărâri de condamnare din 19 iunie 2013