IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
23 septembrie 2024
Nr. 692/VIII/3
COMUNICAT
În continuarea comunicatului nr. 608/VIII/3 din 04 iulie 2024, vă aducem la cunoștință faptul că Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus sesizarea instanței de judecată, în baza dispozițiilor art.483 Cod procedură penală, cu acordul de recunoaștere a vinovăției inculpatului P.S.I., om de afaceri, în sarcina căruia s-a reținut comiterea infracțiunii de cumpărare de influență.
În acordul de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada februarie - martie 2024, inculpatul P.S.I. în calitate de asociat unic și administrator al unei societăți comerciale, printr-un intermediar (martor în cauză), ar fi dat sumele de 13.000 euro (echivalent în lei) și 20.000 lei numitului Sebe Mihai, în calitate de șef al Administrației Județene a Finanțelor Publice Giurgiu, care ar fi lăsat să se creadă că are influență asupra inspectorilor din cadrul Agenției Naționale de Administrare Fiscală - Direcția Generală Antifraudă Fiscală 3 Alexandria, care efectuau un control antifraudă la societatea comercială respectivă, pentru a-i determina pe aceștia să finalizeze acțiunea de control fără a reține că societatea respectivă înregistrează obligații fiscale datorate bugetului de stat și fără a întocmi o sesizare penală pe numele acestei societăți comerciale.
În cauză, procurorii au dispus instituirea măsurii asiguratorii a sechestrului în vederea confiscării speciale sau confiscării extinse, până la concurența sumei de 17.000 euro, asupra mai multor imobile ce aparțin inculpatului.
În prezența avocatului, inculpatul a declarat expres că recunoaște comiterea faptei reținute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepselor aplicate, precum și cu forma de executare a acestora, respectiv:
- un an și 6 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani și interzicerea, pe o perioadă de un an de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice și de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat.
Pe parcursul termenului de supraveghere, inculpatul va presta o muncă neremunerată în folosul comunității pe perioadă de 60 de zile, în cadrul Administrației Domeniului Public și Dezvoltare Urbană Sector 6 sau în cadrul Autorității pentru Supravegherea și Protecția Animalelor, în condițiile stabilite de instanță, afară de cazul în care, din cauza stării de sănătate, nu poate presta această muncă.
Dosarul de urmărire penală privind pe inculpat împreună cu acordul de recunoaștere a vinovăției au fost trimise la Tribunalul Giurgiu.
Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
Menționăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019.
BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE