DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
26 martie 2009
Nr. 79/VIII/3

COMUNICAT

În completarea comunicatului nr. 75/VIII/3, facem următoarele precizări:
Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie efectuează cercetări penale faţă de inculpaţii:

- ALECU IOAN NICULAE, fost rector al Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată;
- POPOVICIU GABRIEL AUREL, în sarcina căruia s-a reţinut complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice cu consecinţe deosebit de grave;
- ŞERBAN ILIE CORNEL, directorul Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie Internă din cadrul M.A.I., în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de favorizare a infractorului şi folosirea de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii şi permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, în scopul obţinerii pentru sine de foloase;
- PITCOVICI PETRU, şeful Diviziei Operaţiuni din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie din cadrul M.A.I., în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de favorizare a infractorului.

Din Ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale întocmită de procurori a rezultat următoarea stare de fapt:
1. În perioada 2000-2003, inculpatul Alecu Ioan Niculae, în calitate de rector, împreună cu alte persoane din cadrul Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară Bucureşti (U.S.A.M.V.), beneficiind de sprijinul interesat al lui Popoviciu Gabriel Aurel, în baza unui contract încheiat cu încălcarea prevederilor legale, a făcut posibilă aducerea unui teren de 224 ha aparţinând domeniului public al statului ca aport în natură la capitalul social la SC Băneasa Investements Băneasa S.A., societate controlată de inculpatul Popoviciu Gabriel Aurel. În condiţiile în care terenul respectiv se afla în proprietatea publică a statului, conform legii, nu putea să facă obiectul vreunei tranzacţii şi, în plus, a fost în mod vădit subevaluat. În momentul constituirii ca aport la capitalul social al SC Băneasa Investements Băneasa S.A., terenul a fost evaluat la valoarea de 1 USD/mp, în timp ce valoarea de piaţă de la acea dată era de aproximativ 150 euro/mp. Terenul se situează în partea de nord a oraşului Bucureşti, se învecinează cu DN1 Bucureşti-Ploieşti, iar pe acest teren s-au construit puncte de lucru şi sediile unor importante societăţi comerciale.
2. În perioada decembrie 2008 – martie 2009, Pitcovici Petru, ofiţer de poliţie judiciară, şeful diviziei operaţiuni în cadrul D.G.A. şi Şerban Ilie Cornel, directorul D.G.I.P.I, au contactat un ofiţer de poliţie judiciară în cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, solicitându-i acestuia, ca prin orice mod, inclusiv prin încălcarea procedurilor legale, să determine finalizarea cu celeritate a anchetei şi emiterea unei soluţii de neurmărire penală faţă de Popoviciu Gabriel şi Alecu Ioan Nicolae. Ofiţerul care lucra la D.N.A fusese delegat, prin ordonanţă a procurorului, să efectueze acte de urmărire penală în cauza în care cei doi erau cercetaţi.
3. Distinct de această situaţie de fapt, a mai rezultat că, în perioada 27 decembrie 2008-12 ianuarie 2009, că inculpatul Şerban Cornel, folosindu-se de poziţia deţinută şi în mod nelegal, a pus la dispoziţia unei persoane oficiale, la solicitarea acesteia, lista detaliată a convorbirilor telefonice efectuate de la un post telefonic înregistrat la o companie de telefonie mobilă. Persoana oficială care solicitase listingul urmărea să folosească acele informaţii care nu erau destinate publicităţii la înlăturarea unuia dintre angajaţii instituţiei pe care o conducea. De asemenea, la solicitarea aceluiaşi oficial, Şerban Ilie Cornel a făcut demersuri pentru identificarea titularului/utilizatorului unui alt post telefonic, care ar fi trimis mesaje de ameninţare unui membru al familiei. În schimbul permiterii accesului la aceste informaţii, Şerban Cornel a primit promisiuni şi a beneficiat de sprijinul oficialului, prin intermediul relaţiilor acestuia, pentru promovarea în funcţia de director adjunct al DGIPI.

Inculpaţilor li s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile în conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedură penală.
În data de 24 martie 2009, cei patru inculpaţi au fost reţinuţi de procurorii anticorupţie pe o perioadă de 24 de ore, pe 25 martie 2009 procurorii DNA au întocmit propuneri de arestare preventivă pentru trei dintre aceştia (Popoviciu Gabriel Aurel, Pitcovici Petru, Şerban Ilie Cornel), iar la data de 26 martie 2009, Curtea de Apel Bucureşti a respins propunerea procurorilor şi a dispus măsura obligării de a nu părăsi ţara pe o perioada de 29 de zile împotriva celor trei inculpaţi. Procurorii DNA au declarat recurs împotriva hotărârii instanţei.
În aceeaşi cauză, se efectuează acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane.
Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală necesară în vederea propunerii unor măsuri preventive, activitate care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE