DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
 22 iulie 2022
Nr. 710/VIII/3

COMUNICAT


Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 15 iulie 2022, a unui inculpat, persoană fizică, în sarcina căruia s-a reținut comiterea a trei infracțiuni de trafic de influență, din care două în formă continuată.

De asemenea, s-a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar pentru 60 de zile, începând cu data de 14 iulie 2022, față de o altă persoană fizică, în sarcina căreia s-a reținut comiterea a două infracțiuni de complicitate la trafic de influență, în formă continuată.

În ordonanțele procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:
În perioada 2021-2022, unul dintre inculpați ar fi pretins, direct sau prin intermediul celuilalt, de la mai multe persoane (martori în cauză) sumele de 27.800 euro și 1.000 lei și ar fi primit în aceeași manieră sumele de 17.600 euro și 1.000 lei.
Banii respectivi ar fi fost pretinși și primiți de inculpat pentru a-și trafica presupusa influență pe care a susținut că o are:
- asupra unor procurori și judecători, pe care îi va determina să dispună soluții/sentințe favorabile în dosarele în care unele dintre persoanele respective erau parte,
- asupra unor polițiști și medici legiști pe care îi va determina să rezolve „problemele cu un dosar penal” și cu „procedura de calculare a alcoolemiei”.
De asemenea, inculpatul ar mai fi promis că va interveni și pe lângă funcționarii din rândul organelor cu atribuții în examinarea auto și îi va determina pe aceștia să-l ajute pe unul dintre martori să treacă proba teoretică.

Celor doi inculpați li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

La data de 15 iulie 2022, primul dintre inculpați a fost prezentat Tribunalului București care a emis pe numele acestuia un mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile.

În cauză procurorii au beneficiat de sprijinul Direcției Generale Anticorupție.

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Menționăm că acest comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019.

BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE